MAXtv PREPORUKA

Prljava igra

28.11.2008 u 14:54

Bionic
Reading

Redatelj: George Clooney<br> Uloge: George Clooney, Renee Zellweger, Jonathan Pryce, Wayne Duvall, John Krasinski

Dodge Connolly (George Clooney), zvijezda američkog nogometa, odlučuje vratiti publiku na stadione. Ali, gubi sponzore i cijeloj ligi prijeti kolaps. Spas vidi u zlatnom dečku Carteru (John Krasinski), pravom američkom sinu, koji je u prvom svjetskom ratu natjerao na predaju četu njemačkih vojnika. Sa svojom nevjerojatnom brzinom, dobrim izgledom i herojskom pričom, Carter nema konkurencije među igračima.

Manu tom savršenom dečku traži nadobudna novinarka Lexie (Renee Zellweger), zbog koje dvojica sportaša postaju suparnici van terena.George Clooney se sa trećim redateljskim uratkom udaljio od svojih ranijih, i ozbiljnijih ostvarenja. Film je smješten u sredinu 20-ih godina prošloga stoljeća, i prati prve dane američkog nogometa. To su bila vremena u kojima se profesionalni nogomet igrao na blatnim provincijskim igralištima, bez sponzora, novca i glamura, dok je sveučilišni cvjetao na velikim stadionima.

U takvim uvjetima, jedan je čovjek sve okrenuo u drugom smjeru, postavljajući nogomet u novi kontekst, pretvarajući ga u još jednu tvornicu novca.Neobičan početak danas jednog od najpopularnijih sportova u SAD-u zaintrigirao je Georgea Clooneya da se u 'Prljavoj igri' pojavi u trostrukoj ulozi: glumca, producenta i režisera. Njegovo najnovije djelo je rijedak predstavnik sofisticirane komedije kakva se proizvodila 40-ih godina, koju, čini se, Clooney voli i posvećuje.




Interesantna činjenica je da je lik Cartera Rutherforda temeljen na stvarnoj zvijezdi američkog nogometa, Redu Grangeu. Da priča bude zaokruženija, lik Carterovog agenta C.C. Fraziera temeljen je na stvarnom Grangeovom agentu, C.C. Pyleu.