ZLATNE ŽBICE:

'Pričamo i to se rimuje i uvijek nešto slavimo'

10.02.2013 u 17:27

Bionic
Reading

Krajem prošle godine je svjetlo dana, poneko svjetlo trgovine i dio rasvjetnih tijela skladišta diskografske kuće Dallas Records, ugledalo izdanje 'Zlatne žbice'. Hip hop kompilacija koju su složili Kandžija i Toxara. Dva repera koja su bez problema okupila vrhunsku domaću ekipu i po mišljenju mnogih, a naročito njih samih, snimili fenomenalan album. Pokušali smo napraviti intervju s njima dvojicom, ali i sa svima koji su gostovali na albumu. Jesmo li uspjeli doprijeti do srži, uvjerite se sami kroz razgovor s Kandžijom, Toxarom, Generalom Wooom, Sašom Antićem, Krankšvesterima, Rimom i Dirty Hairyem (Matt Davies). Ako vas zanima kako zvuče uživo, 16. veljače dođite u klub Žedno uho

Kandžija u kojem si trenutku odlučio postati izvršni producent i kojim si se kriterijima ravnao kada si birao tko će sve sudjelovati na 'Zlatnim žbicama'? Gdje si baš njih izabrao?

Kandžija: U istom trenutku kad je Bandić postao vizionar, i to veliki vizionar, tada sam pomislio 'Eh da mogu biti kao Milan! Da sam barem malo vizionar!' I to je trenutak kada sam odlučio biti barem izvršni producent i malo vizionar kao naš Banderas. Goste sam izabrao isto kao što je čovječanstvo donosilo sve bitne odluke tijekom povijesti, na eci peci pec - Vladimir Kočiš Zec.

Toxara: Andrija je izvršitelj otkad ga znam, bilo je samo pitanje vremena kad će biti izvršni producent ičega. Dobar brate... dobar zaista!

Ma koliko god je Toxara lokalni heroj hip hopa, toliko je slabo poznat u ostatku Hrvatske. Je li ovo odskočna daska i početak uspješne solo karijere (album, koncerti, žene, skupi automobili, strašno puno novaca itd)?

Kandžija: Ovo je zahodska daska.

Toxara: Ovo je antibakterijska zahodska daska koja još nije izmišljena, ali bit će. Skok u nepoznato, rekao bih! Početak uspješne solo karijere? Naravski! Godinama čekam priliku da preotmem Gole Žene od Andrije. Već sam se skonto i s likom iz Motičine koji će nam isfurati 'custom made' tambure da odmah možemo početi šamarati po svatovima. Već vidim probleme s Prvom Ligom i hejt od strane Shortyja, što se toga nije sjetio prvi. Ženu imam i planiram je zadržati, super smo si baš i mislim da kugla zemaljska nije upoznala takvu legendu. Ne smeta joj to što nemam kosu, riješeno stambeno pitanje, strašno puno novca i što vozim auto njene majke. Usput... pozdrav za punicu Zdenku koja kuva najbolji sekeli gulaš ikad.


Ime Generala Wooa postalo je sinonim za kvalitetu u svijetu hip hopa jer nećeš uvijek stati iz svakoga, međutim, 'Zlatne žbice' si maksimalno podržao i nahvalio album naglasivši da se već dugo nije pojavilo jedno ovako dobro i kvalitetno izdanje. Što 'Zlatne žbice' izdvaja od ostalih sličnih izdanja?

General Woo: Osim kvalitete, Kandžija i Toxara izvrsno su napravili nešto što fali hip hop sceni od prvog dana, pa je to još jedan razlog što sam i ja jedna od žbica na tom zlatnom kotaču. Izvrsni beatovi, rime i teme pjesama obilježavaju ovaj album. Drago mi je da sam mogao samo poboljšati opći dojam svojim malim sudjelovanjem jer mislim da će ova ploča ostati klasik. Ne mislim na medije, nagrade i te stvari, već na fanove koji će i za 20 godina slušati ploču. Zanimljivo je da su moj buraz i bratić kao mali slomili noge u žbicama dok ih je baka vozila na 'old skul bicu' iza na 'paktregeru', a ja nisam nikad. Zato mi je drago što se slamam s ekipom na zlatnim žbicama!

Toxara: Najdraži ujka od svih mi je Woojka!


Slavonska hip hop ekipa bila bi manjkava bez Krankšvestera. Vaš status prilično je specifičan i zbog vašeg jedinstvenog izraza vrlo ćete vjerojatno zauvijek ostati underground. Jesu li vas zvali da gostujete na 'Zlatnim žbicama' ili ste odlučili iskoristiti priliku i na trenutak postati upground, pa ste ih nagovorili da gostujete na albumu?

Kandžija: Baš obrnuto! Krankšvester su popularniji od nas, imaju milijune fanova, iz svih krajeva zemaljske kugle. Morali smo njihovo gostovanje platiti pola milijuna maraka i to nam je njihov menadžer dao popust za zemlje trećeg svijeta. Što mislite, zašto su im strofe tako kratke, treba to platiti sve...

Krank: Istina. Naš mendžer Duško Samardžić-Dule rekao je da Dallas financijski može podnijeti samo pola versa od svakog od nas, a i morali smo birati jeftinije riječi da ne prekoračimo budžet pa smo tako koristili Aljmaš (3000 eura) umjesto Pariz (2-3 puta skuplje). Kriza je i mnogi ne mogu izdurati naša raskošna potraživanja, ali kao dobri prijatelji grupe, odlučili smo prihvatiti paušal i odraditi to na nivou. Doduše, izdavačka kuća mi je izričito zabranila korištenje vlastitog flowa pa sam morao koristiti flow E-40-ja. Naime, moj su flow za ovu godinu bukirali 2Cellos s kojima planiramo mini turneju 'From selo to selo, Svester & 2Cellos'. Ah, Hauser i Šulić... S kim sve neće surađivati. Ali dobri su dečki. I dobri ljudi. Nisam lošu riječ čuo o njima. Dao bih se kladiti da nikada ne bi ubili štene ili se rugali slijepcu ili nemoćnom čovjeku.

Toxara: Haustor i Štuljba for lajf! Braća imaju moj doživotni klimoglav!

Ovakva prilika ne pruža se dvaput. Možda tri puta. Četiri najviše… Hoće li Rima nakon 'Zlatnih žbica' napokon doživjeti pet minuta slave? Želiš li pet minuta slave? Želiš li slavu?

Kandžija: Svatko tko sluša rep, čuo je za Rimu već. I za rime. Nema ništa bez Rima.

Rima: Ovo je jedinstvena prilika, opušteni smo kreativni, pričamo i to se rimuje i ima glazbu ispod i super je... a slava, ne znam šta je to! Slavimo uvijek nešto, rođendane i nastupe i zezanje, uglavnom, super se zabavljamo, a pet minuta slave kad uđe u sedmu minutu, onda je to zakon! Nabavite CD i možda ćete se zabavljati kao i mi kad smo snimali album.


Tko je Dirty Hairy? Što on radi na 'Zlatnim žbicama'? Što uopće radi Dirty Hairy? Čemu teži?

Hairy is a English Croatian blooded vinyl veteran, DJ, producer, father and underground hip hop legend. One day he was buying some Romanian girls of ebay when he ended up with a Croatian one. It turned out that she could speak good english, ooperate a turntable and cook a good pot of beans, so he loaded up five trucks full of records and illegal immigrants and drove to Zagreb to marry her. On Zlatna Zbice he contributed with the tracks 'Mađarska', 'Kifle' and 'Trenerka', as well as all scratches. Now he buys Indonesian girls from ebay, but sells them to the French for slaves and he illegally smuggles beat machines into Croatia. He works on music every day, DJ's for General Woo and has a red beard. He doesn't like beans anymore, but has lots of records and a fat belly.

Prijevod na hrvatski
: 'Baš mi je drago da sam dio 'Zlatnih žbica'. I imam ženu iz Hrvatske.'

Saša, na toliko albuma si već gostovao da Zlatne žbice ne bi bile potpune bez tebe. Zašto si pristao uopće gostovati kod ovih Slavonaca? Što oni tebi uopće znače? Što ti njima uopće značiš?

Saša: Nemam pojma, uopće ne poznajem te ljude, sve smo obavili putem maila. A i inače ne volim snimat s reperima u istom studiju, jer su neodgojeni i nemaju higijenske navike. Prošle godine sam gostovao nekim mađarskim reperima i oni su mi nahvalili neku ekipu s juga Mađarske, ispostavilo se da su to Kanidža i Boksara i onda mi stiže mail i beat. Već sam imao spreman rap, imam mikrofon kod kuće, kupio sam ga na e-bayu od Edyja Murphyja, pa sam to na brzinu odradio.

Kandžija: Daaa! Edy Murphy, to je poznati crni svećenik, sigurno znate! Boksara je inače dobio ime po Bokšiću, to još '98, a mene samo prijatelji s interneta zovu Kanidža, to mi je ime na Fejsbuku. Na internetu se najbolja mjuza radi, pozdrav našoj mađarskoj vezi, javimo se kad budemo išli po cigare.

Toxara: I po sve ostalo. Pozdrav našim đarmosima! Egy szerelem!!!


Nekada je Fiju Briju bio godišnji pregled najboljeg od domaćeg rock'n'rolla i mnogi su rock bendovi imali priliku svirati pred puno tisuća ljudi i pokazati kakvi su dok su mediji davali maksimalnu podršku i njima i Fiju Briju. Koliko bi takva jedna manifestacija posvećena hrvatskom hip hopu pomogla etabliranju hrvatske rep scene i mislite li da bi bilo moguće jednom godišnje okupiti najbolje od domaćeg hip hopa na jednom mjestu? Niste li vi idealna ekipa da napravite takvo što?

Kandžija: Može jedino ako će se manifestacija zvati Fiju briju kroz kapiju.