U ZAGREBU

'Prezaduženi' otvorili 7. Subversive Festival

04.05.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Sedmi Subversive Festival, koji će se dva tjedna održavati pod geslom 'Moć i sloboda u doba kontrole: mreže - ideologija - alternative', svečano je otvoren sinoć u Zagrebu filmom talijanskog režisera Andrea Segre 'Prezaduženi'

Festival kroz filmski, forumski i konferencijski program, kroz Sajam angažirane književnosti i Školu suvremene humanistike, okuplja vodeće svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše i aktiviste koji će, kako navode organizatori kao svoj moto, nastojati što više razotkriti kako društvo nevidljivo potpada pod kontrolu moći.

Izaslanik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević otvorio je Festival i naglasio da to radi na Dan medija, što ima svoje značenje, čestitao organizatorima i kazao da se radi o manifestaciji koja bilježi veliki uspon. Kazao je da će u programu uživati ne samo studenti nego i drugi naraštaji. Publici se obratio i Max Linz, mladi njemački redatelj čiji će film 'Ne želim se umjetnički uzdizati' biti prikazan u nedjelju 4. svibnja u kinu Europa.

Glazbeni dokumentarac 'Prezaduženi' predstavlja grčku glazbenu tradiciju 'rebetiko', žanr koji u toj zemlji ima društvenu ulogu kakvu ima 'fado' u Portugalu ili 'sevdah' u Bosni. Na pozadini grčkog gospodarskog sloma pjeva o ljubavi i siromaštvu, učeći o tome iz pjesama nastalih gotovo prije jednog stoljeća.

'Kad imaš trnje u sebi, tražiš načina kako da ga iščupaš i tako nastaje umjetnost', kaže jedan izvođač u filmu.

Direktor produkcije Festivala Nikola Devčić sa suradnicima predstavio je program festivala i kazao da je ovogodišnji najraznovrsniji do sada. Osvrnuo se na to što je dio ekipe osnivača festivala napustio Subversive Festival i otišao za svojim novim projektima. U listopadu prošle godine programski tim koji čine Igor Štiks, Srećko Horvat, Jelena Ostojić, Vedrana Bibić, Boris Postnikov, Andrea Milat, Mario Kikaš i Nikolina Rajković u otvorenom pismu pojasnio je da zbog razilaženja u poimanju aktivističkog rada u sklopu Subversive Foruma te svrhe Subversive Festivala uopće, neće nastaviti raditi na daljnjoj realizaciji projekata koji će se eventualno odvijati pod tim imenom.

Do kraja idućeg tjedna na Subversive Festivalu bit će prikazani raznoliki filmski naslovi iz igrane i dokumentarne konkurencije, retrospektive Trinh T. Minh-ha, te Queer momenti, Hommage i Priča o filmu: Odiseja.