JEDAN OD NAJVEĆIH

Preminuo slavni gitarist Paco de Lucia

26.02.2014 u 12:20

Bionic
Reading

Slavni flamenko gitarist Paco de Lucia preminuo je u srijedu u Meksiku u 66. godini života

Smrt jednog od najvećih i najslavnijih flamenko gitarista objavio je gradonačelnikov ured Pacovog rodnog grada Algericasa u južnoj Španjolskoj, dodavši da je preminuo u meksičkom Cancunu.

Paco de Lucia započeo je svoj gitaristički put u dobi od šest godina pod vodstvom oca Antonija Sáncheza i brata Ramóna de Algecirasa. Do 1967. godine bio je prateći gitarist drugim flamenko gitaristima, nakon čega započinje svoju solo karijeru. Iste godine izdaje i svoju prvu ploču.

Godine 1973. De Lucia snima pjesmu 'Entre Dos Aguas' koja je bila na vrhu španjolske top ljestvice punih 20 tjedana, nakon čega kreće njegova međunarodna slava. Pravi proboj dogodio se 1981, kada je objavio album 'Friday Night in San Francisco', na kojem su sudjelovali John McLaughlin i Al Di Meola. Godine 1995. zajedno s Bryanom Adamsom snimio je pjesmu i video 'Have You Ever Really Loved A Woman' na soundtracku za film 'Don Juan DeMarco'.

Paco de Lucia smatra se jednim od najvećih imena španjolske glazbe 20. stoljeća. Bogateći flamenko, proširio je tehničke i glazbene granice gitare. U njegovu virtuoznost posljednji put mogli smo se uvjeriti 2010, kad je nastupio u zagrebačkom Lisinskom i pulskoj Areni.