ODLAZAK VELIKANA

Preminuo slavni filmski kritičar Roger Ebert

05.04.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Roger Ebert, dugogodišnji kritičar koji je popularizirao filmsku kritiku svojim poznatim 'palac gore, palac dolje' recenzijama u tisku i na televiziji, preminuo je u četvrtak u 70. godini

Roger Ebert objavio je ovaj tjedan da boluje od recidiva karcinoma s kojim se borio posljednjih nekoliko godina.


'Postoji praznina koja ne može biti ispunjena. Napustio nas je jedan od velikana', objavio je Chicago Sun-Times na Twitteru najavljujući vijest, a u dugom su nekrologu njegove matične novine napisale: 'Roger Ebert volio je filmove, osim onih koje je mrzio.'

Njegova supruga Chaz izjavila je da je izgubila ljubav svog života te rekla kako se u posljednje vrijeme njezin suprug umorio od borbe protiv raka. 'Spremali smo se danas krenuti kući na hospicijsku skrb, a on nas je samo pogledao, nasmiješio se i preminuo. Nije bilo borbe, nije bilo boli, samo miran, dostojanstven prelazak', rekla je.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je sućut obitelji te u priopćenju napisao kako je za generacije Amerikanaca, posebno stanovnika Chicaga, Roger bio - film. 'Kad mu se film nije svidio, bio je iskren, a kad mu se svidio, bio je ponesen, prenoseći nam jedinstvenu moć filma da nas odvede u čaroliju… Filmovi više neće biti isti bez Rogera', napisao je predsjednik Obama.

Ebert se zaposlio u Sun Timesu 1967, a kritike je pisao 46 godina i etablirao se kao jedan od najpoznatijih filmskih kritičara. Prije 11 godina mu je dijagnosticiran karcinom štitnjače, nakon čega je bio na više operacija, piše stranica Today.com. 

Samo dva dana prije smrti na internetu je objavio da se oprašta od prisutnosti, napisavši da ne ide daleko, nego da samo mora usporiti.

Autor brojnih filmskih scenarija i knjige, Ebert je postao prvi filmski kritičar koji je osvojio Pulitzerovu nagradu 1975. te prvi kritičar koji je dobio svoju zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih.

Esquire je 2010. objavio dijelove dnevnika koje je Ebert napisao kad se hvatao u koštac s vlastitom smrtnošću.

'Znam da dolazi, ali se ne bojim, jer vjerujem da ne postoji ništa na drugoj strani smrti čega se treba plašiti. Nadam se da ću, koliko god je moguće, biti pošteđen boli dok budem na prilaznim stazama. Bio sam savršeno zadovoljan prije nego što sam se rodio i mislim da je smrt jednako stanje. Zahvalan sam za dar inteligencije, za život, ljubav, čudo i smijeh. Ne može se reći da nije bilo zanimljivo.'