U 53. GODINI ŽIVOTA

Preminuo filmski teoretičar i redatelj Dinko Tucaković

19.02.2013 u 15:11

Bionic
Reading

Redatelj, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je 19. veljače u Beogradu u 53. godini, piše srpski portal B92

Dinko Tucaković rođen je 1960. u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1984., na grupi za film i TV režiju.

Prvi dugometražni igrani film 'Šest dana juna' snimio je 1985. Njegov opus obuhvaća i igrani film 'Država mrtvih', dokumentarce 'Zabranjeni bez zabrane', 'Jasmina i rat', više kratkometražnih ostvarenja, i televizijski seriju 'Srbi u Hollywoodu'.

Kao filmski teoretičar i kritičar pisao je za najvažnije jugoslavenske časopise, ali i za 'Positiff' i 'Sight and Sound'. Radio je kao filmski kritičar za časopis Vreme. Autor je više filmskih knjiga, 'Tajni život filma' (1993), 'Stranci u raju' (1998).

Prošle godine, upravo u okviru 40. FEST-a premijerno je prikazan Tucakovićev film 'Doktor Rej i đavoli' koji govori o američkom redatelju Nicholasu Rayu i njegovom davnom boravku u Beogradu. Po svom scenariju za taj film napisao je istoimeni roman koji je predstavljen na prošlogodišnjem Sajmu knjiga.

Radio je kao selektor brojnih nacionalnih filmskih festivala, član žirija Fiprescija u Annecyju, Beču i Cannesu 2000. godine. Bio je programski direktor Jugoslavenske kinoteke, predsjedavajući Savjeta FEST-a.