U 93. GODINI

Preminula slavna glumica Mia Oremović

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 26.07.2010 22:46
  • Objavljeno 26.07.2010 u 17:24
mia oremović

mia oremović

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Glumci nikada ne znaju po kojim će ih se ulogama pamtiti, hoće li to biti njihova najbolja ili najgora ostvarenja, jer promjenjivi sud javnosti često nema veze s kvalitetom umjetničke kreacije. Izuzetaka ima, a jedan od njih je i glumica Mia Oremović, koja je danas preminula u Zagrebu. Ova podjednako odlična komičarka i dramska glumica, rođena 31. srpnja 1918. godine u Požegi, prošla je trnovit put do glume, s obzirom na roditeljsko protivljenje, no učila je od jednog od najboljih - Branka Gavelle

Nakon završene škole dramske umjetnosti Oremović je kazališnu karijeru započela 1942. godine, a tri godine kasnije postala je redovna članica ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Na filmu se isprva istaknula ulogom u 'U oluji' režisera Vatroslava Mimice 1952. godine, a prvi veliki trijumf bilo je sudjelovanje u glumačkom ansamblu koji je iznio veliki 'H-8'. Oremović je kao Švicarčeva žena oduševila i žiri festivala u Puli te je 1958. godine osvojila svoju prvu Zlatnu arenu za glumu.

Od njenih brojnih kazališnih uloga zanimljivo je spomenuti da je Mia Oremović bila prva partnerica Pere Kvrgića u 'Stilskim vježbama', legendarnoj i najdugovječnijoj predstavi hrvatskog glumišta. No ulogu Nje Oremović je igrala tek prvih godinu dana, nakon premijere u Teatru &TD 1968. godine, koju je morala napustiti zbog angažmana u filmovima Kreše Golika. Ta odluka se itekako pokazala ispravnom, jer je dobila drugu Zlatnu arenu za ulogu u komediji 'Imam dvije mame i dva tate' (1968), dok je njena Mina iz blagoglagoljivog klasika 'Tko pjeva, zlo ne misli' (1970) jedan od najupečatljivijih likova u filmu kojem takvih definitivno ne manjka.

Mina je škrta usidjelica, iskompleksirana svojom samoćom i društvenim položajem žene koja nije uspjela naći muža, pa zato i beskrajno dugog i usputno oštrog jezika, a u interpretaciji Mije Oremović svaka njena rečenica i uvreda postaje duhoviti citat. U jednom intervjuu ovako je opisala taj lik po kojem će je mnogi pamtiti: 'Mina je bila tako simpatičan lik, bila je bedača, ali nije bila glupa, prava simpatična mala Zagrepčanka. Da bih ju mogla dobro odglumiti, izmislila sam joj zvanje i druge karakteristike. Mina je bila modistica, ustvari pomoćnica milostive modistice. Njezin posao je bio da toj milostivi stavlja ukrase na haljine. Dobivala je malu plaću i radi toga je morala malo češće jesti kod svoje sestre. Šparala je pa je na banci imala lijepu svotu novca na koju je kasnije pao gospon Fulir. Bila je mala lukavica, ali gospon Fulir joj se jako dopao, potpuno se zaljubila.' O režiseru Kreši Goliku, za kojega je ostvarila najbolje uloge, uvijek je imala samo riječi hvale.

Osim u kazalištu i na filmu, Mia Oremović nastupala je i u brojnim TV-serijama, među kojima treba spomenuti 'Naše malo misto', 'Kapelske kresove' i 'Smogovce'. Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo dobila je 1996. godine, a 2006. pokazala je da u njoj itekako još ima glumačkog duha pojavivši se u zapaženoj minijaturi u neovisnom filmu 'Ajde dan, prođi...'. Smrću Mije Oremović Hrvatska je izgubila glumačku damu koja je uvijek bila dovoljno samosvjesna da se svemu, pa i sebi može i pošteno narugati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi