OD 7. DO 10. STUDENOG

Predstavljen program 9. Vip Zagreb Jazz Festivala!

29.10.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Danas je na prigodnoj press konferenciji predstavljen deveti Vip Zagreb Jazz Festival koji će se od 7. do 10. studenog održati u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) uz nastup jazz zvijezda kao što su Tia Fuller Quartet, Amira Medunjanin Amulette, Joseph Tawardros & Jean-Louis Matinier, David Gilmore & Art of Ascension Trio i Rudresh Mahanthappa Quartet

Zagreb će se ponovno pretvoriti u metropolu vrhunskog jazza i zabave, s nekima od najboljih glazbenika današnjice – rezime je današnje konferencije za novinare održane u zagrebačkom Vip clubu.

Za one gladne noviteta na jazz sceni odgovor stiže već prvoga dana Festivala - 7. studenog - kada će nastupiti Tia Fuller Quartet, predvođen glazbenicom koju je ugledni magazin DownBeat proglasio najboljom u kategoriji alt saksofonistice u usponu karijere.

'Unatoč recesijskim vremenima, uspjeli smo i ove godine organizirati Festival na koji smo doveli neke od trenutno najboljih glazbenika na svijetu u svojim kategorijama. Tia Fuller proglašena je najboljom alt saksofonisticom u usponu karijere, a Rudresh Mahanthappa titulu najboljeg alt saksofonista današnjice drži već nekoliko godina. Joseph Tawadros je među najboljim lutnjistima, a s njim će pozornicu dijeliti Jean-Louis Matinier, vodeći harmonikaš u svijetu klasične glazbe. Amiru Medunjanin, Bojana Zulfikarpašića i Nenada Vasilića ne treba posebno predstavljati - riječ je o vrhunskim glazbenicima koje je ovdašnja publika već dobro upoznala. David Gilmore prvi put svira u Hrvatskoj sa svojim sastavom Art of Ascension Trio, svirao je sa svim vodećim jazz glazbenicima i svakako spada među prvokategornike jazz gitare', kazao je Dražen Kokanović, direktor Vip Zagreb Jazz Festivala.

'Za sve posjetitelje Festivala u ZKM-u pripremamo posebnu retrospektivnu izložbu fotografija s prethodnih izdanja', izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta, generalnog sponzora Festivala.

Za Davora Hrvoja, jazz novinara, ovogodišnji Vip Zagreb Jazz Festival u znaku je 'mladih glazbenih snaga, nove jazz scene, no to se ne odnosi isključivo na novo u vremenskom smislu, već i na ono novo u glazbi, suvremenom pristupu stvaranju'.

Joseph Tawadros je 30-godišnjak koji se u kratko vrijeme uspio istaknuti kao jedan od vodećih lutnjista i kompozitora. Uvijek pomiče granice i traži nove izazove u tradicionalnim glazbenim formama i ritmovima, koristeći instrument svojstven arapskom svijetu. Pozornicu ZKM-a dijelit će s klasično školovanim glazbenikom - Jean-Louisom Matinierom - koji svira harmoniku, instrument podjednako netipičan za klasiku i jazz. Rudresh Mahanthappa svira moderni jazz s utjecajima indijske glazbe i dolazi u pravom trenutku, kao top saksofonist među glazbenim kritičarima. Amira Medunjanin, interpretatorica sevdaha - koji se često uspoređuje s američkim bluesom - nije jazz glazbenica, ali je bliska jazzu i surađuje s džezistima kao što su Zulfikarpašić i Vasilić. David Gilmore eklektični je glazbenik potekao iz pokreta M-Base. Unutar njega surađivao je s Cassandrom Wilson i drugim utjecajnim glazbenicima koji su istraživali i promovirali novi pristup suvremenom jazzu', istaknuo je Davor Hrvoj.

Ulaznice su u prodaji na blagajni ZKM-a radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 14 sati te sat vremena prije početka koncerata. Svi koncerti počinju u 20 sati, osim u subotu, kada su predviđena dva koncerta, prvi s početkom u 19.30 i drugi s početkom u 21.30 sati.

Program 9. Vip Zagreb Jazz Festivala/cijene ulaznica:
četvrtak 7. studenog - Tia Fuller Quartet, 20 sati, 90/120 kuna
petak 8. studenog - Amira Medunjanin Amulette, 20 sati, 90/120 kuna
subota 9. studenog - Joseph Tawadros & Jean-Louis Matinier, 19.30 sati, 60/80 kuna
subota 9. studenog - David Gilmore & Art of Ascension Trio, 21.30 sati, 60/80 kuna
nedjelja 10. studenog - Rudresh Mahanthappa Quartet, 20 sati, 90/120 kuna