U PULI

Predstavljanje knjige 'Iz povijesti hrvatske filmologije i filma'

26.07.2012 u 18:42

Bionic
Reading

U sklopu 59. Festivala igranog filma u Puli danas je predstavljena knjiga Ante Peterlića 'Iz povijesti Hrvatske filmologije i filma'. Riječ je o iznimnom čovjeku i filmskom stručnjaku čije je već pomalo zaboravljene tekstove prikupio i za objavljivanje pripremio urednik knjige dr. Nikica Gilić

U Festivalskom centru na novinarskoj konferenciji predstavljena je knjiga Ante Peterlića 'Iz povijesti hrvatske filmologije i filma'.

Urednik knjige, filmolog Nikica Gilić, prikupio je već pomalo zaboravljene tekstove pokojnog Peterlića te ih s lakoćom spojio u knjigu, budući da se može osjetiti da su planski pisani. Pronalaženje izdavačke kuće nije bio problem jer je profesor Gilić već surađivao s izdavačkom kućom Leykam Internatinal.

Knjiga nije namijenjena samo kritičarima, filmolozima i studentima, nego i običnom čitatelju kojeg zanima filmska umjetnost. Stariji hrvatski filmovi gledani su u reprizama na Hrvatskoj televiziji te stoga neke recenzije filmova Vatroslava Mimice ili primjerice H-8 i Ritam zločina mogu pobuditi interes u čitatelja.
Knjigu je predstavio i filmolog Bruno Kragić, profesor povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji je istaknuo da Peterlić piše na svjetskoj razini ne samo o hrvatskom, nego i o svjetskom filmu. Napominje da autor nudi povijesni pregled konstituiranja filmologije u Hrvatskoj uz velika imena kao što su, primjerice, Ranko Marinković, Miroslav Krleža, Ljubomir Maraković i Ivo Hergešić.

Urednik Nikica Gilić za kraj je istaknuo da Ante Peterlić nudi svježa čitanja klasika, ali i iznimno dobru sintezu.