U KINIMA: 'ZIMSKA PRIČA'

Potpuna zimska katastrofa

17.02.2014 u 10:20

Bionic
Reading

Prilično loš film koji slučajno postaje komedija

Akiva Goldsman poznat je scenarist, ali uglavnom po osrednjim ili prilično lošim ostvarenjima. Za svoj najnoviji projekt 'Zimska priča', ekranizaciju istoimene knjige, preuzeo je i redateljski zadatak, što svakako ne ulijeva dodatno povjerenje s obzirom na to da nema prethodna iskustva izuzev televizijskih serija. Na žalost, negativna očekivanja su ispunjena jer pred nama je zanemariv, besmislen i konačno prilično loš film.

Osnovna mana ove katastrofe je potpun nedostatak suptilnosti, odnosno misterije. Napisana sasvim 'ozbiljno', 'Zimska priča' predstavlja gledatelju paranormalne elemente 'hladnokrvno' i bez šarma. Svaka situacija odmah se eksponira bez ikakvog takta i u spoju s ozbiljnim pristupom glumaca brzo postaje nenamjerna parodija. Dodamo li tome očajno razrađenu i neuvjerljivu ljubavnu priču, teško je opravdati dva sata potpunih besmislica. Glumci su najmanji problem jer je bilo kakav talent potraćen traljavim dijalogom. Akiva Goldsman napisao je uistinu zbunjujući scenarij, ali je uprskao i režiju, jer filmu nedostaje bilo kakav vizualni osjećaj fantazije (koji se očito želi postići). Postoje li uopće pozitivne odlike? Pojedinačni glumački nastupi znaju biti upečatljivi, ali u kontekstu cijeloga filma to su kratke i zanemarive sekvence. Treba napomenuti da se nedostatak suptilnosti odnosi i na glazbenu podlogu koja očajnički želi postići dodatni emocionalni efekt, ali to je nemoguće jer publiku nije briga za loše napisane, plošne likove.

Zaključno, 'Zimska priča' je potpun filmski promašaj koji se ne može preporučiti. Ljubitelji trasha možda će se dobro nasmijati tijekom prve polovice, ali će brzo zaspati nakon dva sata maltretiranja.