FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA

Portret dueta The White Stripes na ZagrebDoxu

04.02.2011 u 13:33

Bionic
Reading

7. ZagrebDox održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol, a program Glazbeni globus ove godine donosi sedam glazbenih priča iz raznih krajeva svijeta

Na sedmom ZagrebDoxu u programu posvećenom glazbi ove godine možemo vidjeti film koji će festivalskim posjetiteljima ponuditi ekskluzivan uvid u privatnost upravo ugaslog svjetski popularnog rock dua The White Stripes, zatim priču o hip-hopu i najznačajnijim svjetskim bubnjarima te još niz zanimljivih ostvarenja među kojima je i portret britanskog skladatelja Michaela Nymana

The White Stripes
Emmett Malloy, autor brojnih glazbenih spotova, u ljeto 2007. pratio je sada bivši garage-rock bend The White Stripes na turneji po Kanadi kojom je obilježavao desetu obljetnicu postojanja. Kombinirajući snimke koncerata s intimnim trenucima iza pozornice, film The White Stripes – pod sjajnim bijelim sjevernim svjetlom pruža javnosti dosad neviđenu perspektivu tajanstvenog odnosa Jacka i Meg White. Obilazeći Kanadu uzduž i poprijeko, održavajući gaže i doživljavajući iznenađenja u kuglanama, gradskim autobusima i mlinovima, nekonvencionalni par otkriva i detalje iz privatnog života koji je oduvijek vješto skrivao iza strogo kontroliranog imidža.

Jedan od najboljih kanadskih dokumentarista, John Walker, u svojem posljednjem filmu Bubnjarev san zabilježio je jedinstveno okupljanje nekolicine renomiranih svjetskih glazbenika. Naime, sedam najvećih živućih bubnjara okupilo se u Ontariju s ciljem da educiraju mlađe generacije glazbenika. Nasyr Abdul Al-Khabyyr, Dennis Chambers, Kenwood Dennard, Horacio El-Negro Hernadez, Giovanni Hidalgo, Mike Mangini i Raul Rekow u tom filmu nude široku lepezu fantastičnih izvedbi rock, jazz, latinske, fusion i soul glazbe. Eksplozivan talent, strast, humor i neodoljive osobnosti osnovne su poveznice priče koja ujedinjuje sedam potpuno različitih glazbenika.

Žestoka snaga rime
Žestoka snaga rime dokumentarac je nekadašnjeg glazbenika i filmaša Joshue Atesha Litlea koji progovara o hip-hop glazbi kao glasu pobune. Sniman u New Yorku, Francuskoj, Palestini, Senegalu i Kolumbiji, prateći zvijezde i mlade umjetnike diljem svijeta koji progovaraju o složenim društvenim i političkim okolnostima, ovaj film rasvjetljava buntovni i kontroverzni jezik hip-hopa kroz glazbu, ples i dojmljive grafite. Nagao i provokativan, uz snažnu poruku o nadi i pomirenju, film predstavlja hip-hop kao pokretača društvenih promjena.

Francuski autor Jerome Missolz u rokumentarcu Wild Thing donosi epopeju o svojim glazbenim junacima, i to od vlastitog puberteta do razvoja u eksperimentalnog dokumentarista. Počevši od Chucka Berryja, uz svoje komentare i osobne anegdote, dokumentira glazbenike koji su ga oduševili: Rolling Stonese, Boba Dylana, Janis Joplin Franka Zappu, Davida Bowieja, Iana Curtisa, a susreće i nekoliko preživjelih, među kojima i svojevrsnog posljednjeg Mohikanca, Iggyja Popa

Nyman in Progress njemačke autorice Silvije Beck film je o umjetničkom životu slavnog Michaela Nymana – jednog od najinovativnijih britanskih skladatelja, pijanista, muzikologa, dirigenta, a odnedavno i filmaša. Prateći razvoj njegova vizualnog rada od prvog trenutka nadahnuća pa sve do montaže snimaka i spajanja slikovne građe s glazbom, ovaj film pruža jedinstven uvid u Nymanove najosobnije stavove, misli i emocije.

Posljednja dva filma iz Glazbenog globusa filmovi su domaćih autora: Pjesma za novčić dokumentarni je prvijenac mlade zagrebačke autorice Valentine Klasić, a Rock'n'roll je kriv za sve? rokumentarac Deana Lalića i Sanjina Stanića. 'Pjesma za novčić' priča je o Kraljevima ulice, legendarnom sastavu uličnih svirača. Prije dvadeset godina Hadži i Pajo odabrali su život uličnih glazbenika, proputovali svijet te svladali vještinu uličnog nastupa. 'Rock'n'roll je kriv za sve?' prati priču o riječkom rock sastavu FIT, koji je u vrlo kratko vrijeme u doba novog vala postao senzacija u bivšoj Jugoslaviji, no njegov uspjeh bio je kratka vijeka. Gotovo dvadeset godina kasnije bend se ponovno popeo na pozornicu, otkrivajući da njegove pjesme i dalje žive zahvaljujući starim i novim obožavateljima.

Filmovi iz programa Glazbeni globus prikazivat će se svakodnevno u 22 sata.
Organizator festivala ZagrebDox produkcijska je kuća FACTUM