NAKON 33 GODINE

Polanski se u dokumentarcu ispričao djevojci koju je silovao

30.09.2011 u 08:10

Bionic
Reading

Redatelj Roman Polanski javno se ispričao Samanthi Greimer, koju je kao 13-godišnju djevojčicu seksualno zlostavljao prije 33 godine, u novom dokumentarcu koji je svjetsku premijeru imao u utorak na filmskom festivalu u Zürichu

'Ona je dvostruka žrtva: ona je žrtva mene i žrtva medija', rekao je Oscarom nagrađeni redatelj pred kraj dokumentarnog filma Laurenta Bouzereaua 'Roman Polanski: A Film Memoir', piše Hollywood Reporter.

Ipak, oni koji su se nadali da će ovaj novi dokumentarac pružiti dodatne dokaze za ili protiv Polanskog u slučaju koji je doveo do njegovog bijega iz Sjedinjenih Država 1978. bit će razočarani. Film, koji je snimljen dok je Polanski bio u kućnom pritvoru prije dvije godine čekajući odluku švicarskih vlasti o mogućem izručenju, nudi malo novih informacija. Dokumentarac je zapravo jedan dugi razgovor sa širokim rasponom tema koji vode Polanski i njegov stari prijatelj i producent Andrew Braunsberg i ne teži biti objektivan. U njemu se ponavljaju optužbe zbog pravnih manipulacija i korupcije u suđenju Polanskom 1978, koje su već viđene u dokumentarcu Marine Zanovich 'Roman Polanski: Wanted and Desired' iz 2008. godine, ali na stol ne donosi nikakve nove dokaze ili otkrića. Publika gleda redateljevu verziju priče o njegovom životu. Ako postoji bilo kakvo iznenađenje u filmu 'Roman Polanski: A Film Memoir', onda bi to moglo biti za ljude koji očekuju vidjeti čudovište, a umjesto toga imaju priliku upoznati ljudsko biće, zamišljeno, elokventno i emotivno kad priča o svom, na svaki način izuzetnom životu.

Sučaj Samanthe Greimer zauzima samo mali dio filma, a veći je dio posvećen njegovom djetinjstvu u Poljskoj pod njemačkom okupacijom, bijegu iz varšavskog geta te njegovom ranom životu i karijeri, navodi Hollywood Reporter.