BURZA U KINU

Pohlepa, novac, moć – najbolji filmovi o Wall Streetu

23.12.2013 u 10:57

Bionic
Reading

Pohlepa, kapitalizam, moć, novac, strah, ekstaza... Svi ovi elementi kao naručeni su za filmsku umjetnost – povodom dolaska Scorseseova 'Vuka s Wall Streeta' u naša kina, podsjećamo na druge naslove koji su se inspirirali kaosom na burzi

WALL STREET

Prvi i najvažniji na listi – Oliver Stone obračunao se s pohlepom, neoliberalizmom i beskrupuloznim bankarima još sredinom osamdesetih, u klasiku koji je stvorio i Gordona Gekka, simbol jedne ere (sjajni Michael Douglas, koji je ulogu ponovio i u nedavnom nastavku).

AMERIČKI PSIHO

Roman je klasik, film nije toliko dobar kao papir, ali je i dalje sjajan uvid u psihopatologiju kapitalističke pohlepe – Patrick Bateman (Christian Bale) je yuppie koji u pauzama divljenja vlastitom materijalnom bogatstvu motornom pilom reže žene na svilenim plahtama skupog stana na Manhattanu.

LOMAČA TAŠTINE

Prvo knjiga Toma Wolfea, a onda i razvikana filmska verzija s velikim zvijezdama osamdesetih – Tom Hanks na vrhuncu karijere ima glavnu ulogu goreći na lomači taštine njujorške elite osamdesetih. Novac do stropa, a problemi i preko njega.

KOLO SREĆE

Svake božićne praznike na nekoj je od domaćih televizija – klasik komedije osamdesetih, priča o zamjeni identiteta s Eddiejem Murphyjem kao beskućnikom koji ulazi u kožu milijardera i Danom Akroydom koji doživi suprotnu sudbinu. I da, Eddie je te 1983. još bio smiješan...

ROGUE TRADER

Britanski Wall Street – istinita priča o Nicku Leesonu i kolapsu banke Barings 1995., adaptacija Leesonove knjige u kojem nezasitnog jurišnika za profitom i milijunima glumi Ewan McGregor, te 1999. na vrhuncu svoje celuloidne slave.

MARGIN CALL

Bilo je vrijeme i da Kevin Spacey završi u nezavisnoj drami o bankarskom kiksu 2008. – film je 2011. napisao i režirao J. C. Chandor, a kritika ga je brže-bolje proglasila najboljim filmom o Wall Streetu ikada snimljenim. Provjerite, ako ne vjerujete.

INSIDE JOB

Oscarom nagrađeni dokumentarac o financijskom krahu 2008. – remek-djelo Charlesa H. Fergusona koje će vam najbolje dočarati funkcioniranje (ili bolje disfunkciju) današnjeg tržišta kapitala, a pri tome vas i zabaviti kao igrani film.

COSMOPOLIS

I za kraj nešto potpuno drugačije – bankarski život kako ga vidi David Cronenberg, minus body horor koji ga je proslavio, ali s Robertom Pattinsonom u glavnoj ulozi, friško nakon 'Sumraka'. Robert je Eric Packer, arogantni mladi milijunaš koji se voza u svojoj limuzini, a mi zajedno s njim.