FILMSKO-KNJIŽEVNA MANIFESTACIJA

Pogledajte kultne filmove Zvonimira Berkovića u KIC-u

30.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Od 5. do 7. studenoga 2013. u KIC-u, Preradovićeva 5, održat će se Dani Zvonimira Berkovića, poznatog hrvatskog filmskog redatelja i scenarista, kritičara, glazbenog i političkog publicista

U sklopu manifestacije Dani Zvonimira Berkovića u utorak, 5. studenoga u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige Zvonimira Berkovića 'O glazbi'.

Riječ je o zbirci glazbenih kritika i eseja filmskog redatelja i erudita Zvonimira Berkovića. Tekstovi koje je tijekom nekoliko desetljeća pisao za novine i časopise sabrani su i podijeljeni u četiri cjeline: Kritike - Portreti - Meditacije - Razgovori. Izabrala ih je i priredila Bosiljka Perić Kempf. Na predstavljanju knjige sudjelovat će Sibila Petlevski, Sanja Lovrenčić i Bosiljka Perić Kempf, a Berkovićeve tekstove čitat će Željko Tomac.

Nakon predstavljanja knjige slijedi otvorenje izložbe Zvonimir Berković / 4 filma, 4 desetljeća. U dvorani KIC-a moći će se razgledati plakati i fotografije sa snimanja četiri kultna filma ('Rondo', 'Ljubavna pisma s predumišljajem', 'Dora' te 'Putovanje na mjesto nesreće'), iz privatne kolekcije supruge pokojnog redatelja Dubravke Berković.


U srijedu, 6. studenoga u 19 sati prikazat će se tri Berkovićeva filma: 'Moj stan' (1962), dobitnik Posebne nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 1963. koji je inspiriran književnim predloškom 'Dnevnik malog Perice' Vjekoslava Majera; jedan od najboljih hrvatskih filmova 1970-ih 'Putovanje na mjesto nesreće' (1971) s Anom Karić i Radom Šerbedžijom u glavnim ulogama te 'Moje ljeto s Monikom' (1994) o slavnoj violončelistici Moniki Leskovar, ujedno i posljednji autorov film.

Zadnji dan manifestacije održat će se tribina o Berkovićevom stvaralačkom opusu te doprinosu hrvatskom filmu i kulturi. O Berkovićevom liku i djelu govorit će njegovi bliski suradnici i prijatelji: Marko Grčić, Božo Kovačević, Nenad Polimac i Goran Trbuljak. Moderatorica tribine je novinarka Đurđica Klancir.