KINO EUROPA

Petak 13. na 11. HRFF- u

13.12.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Posljednji festivalski dan započinje u 17 sati u kinu Europa projekcijom filma 'Ja, kada sam bila klinac', bila sam klinka autorice Ivana Todorović u čijem je središtu Goca, transrodna osoba koja živi u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je održavanje gay pridea uvijek povezano s masovnim nasiljem. Film prati Gocino stvaranje cabareta kroz koji ona zapravo javno izlaže svoju priču. Ovaj je film već sada ovjenčan brojnim festivalskim nagradama, a na festivalu će ga osobno prestaviti autorica Ivana Todorović

Nakon projekcije filma, u 17.30 sati u dvorani Müller održat će se diskusija pod nazivom 'U ime odmetništva: prikazivati queer kulturu' u kojoj će sudjelovati Dragan Rubeša Ivana Todorović i Milena Zajović uz moderatora Gordana Duhačeka.

Filmski program nastavlja se u 19 sati uz igrani film 'Gore je tiho' nizozemske autorice Nanouk Leopold – riječ je o filmskoj ekranizaciji i kod nas prevedenog bestsellera Gerbranda Bakker koji je nedavno gostovao u Zagrebu. To je priča o sredovječnom farmeru koji živi u mučnom odnosu sa teško bolesnim ocem na zajedničkom imanju. Glavni lik majstorski je odigrao nizozemski glumac Jeroen Willems, ovaj film funkcionira i kao posveta njegovu talentu jer je preminuo krajem prošle godine u dobi od 50 godina. Ova je drama tiha, a istodobno potresna refleksija o samoći, potisnutoj homoseksualnosti i starenju.

Foršpan filma 'Gore je tiho'

U 21 sat bit će prikazan igrani film 'Neznanac na jezeru' Alaina Guiraudieja. Mjesto radnje je jug Francuske, a protagonisti debeljuškasti Henry i Franck, inače redoviti posjetitelj plaže čija je topografija uzbinanog erosa svedena na strogo određene kodove. Jedni se ševe u obližnjoj šumici, a drugi ih promatraju masturbirajući. Francka će zaluditi misteriozni brkonja koji izgleda i pliva poput Marka Spitza. Ali opasnost vreba u tišini ljetne žege, kad žudnje, erekcije i idealna organiziranost kupača naglo bivaju dovedeni u pitanje. Ostaje tek jezero sa svojom mekom površinom koje filmu daje horizontalnost i pokreće pitanje bijega i slobode.

Foršpan filma 'Neznanac na jezeru'

Posljednja službena projekcija na festivalu uslijedit će u 23 sata – riječ je o filmu 'Ranjeni Orlando' Vincenta Dieutrea. Spomenuti film pokušava uhvatiti Siciliju kako uranja u suvremene složenosti: od provale Interneta u nove krajolike ljubavi sve do ilegalnog useljavanja na južnim turističkim obalama. Za vrijeme trajanja filma, Sicilija može predstavljati metaforu današnje Europe.Za sami kraj večeri, u sklopu festivala, uslijedit će koncert američkog benda Kid Congo & The Pink Monkey Birds. Cijena ulaznice za koncert iznosi 60 kuna u pretprodaji, a 75 kuna na dan koncerta

Ulaz na sva festivalska događanja osim spomenutog koncerta je slobodan.

303795,303194,303192,303188