ROVINJ, 24. DO 27. TRAVNJA

Pet filmova koje biste trebali pogledati na 5. ETNOFILm festivalu

15.04.2013 u 13:56

Bionic
Reading

ETNOFILm festival u Rovinj od 24. do 27. travnja donosi najnovije etnografske dokumentarce, a za zagrijavanje vam predstavljamo pet filmova koje ne smijete propustiti

Selektori programa ETNOFILm festivala odabrali su pet filmova koje biste trebali pogledati na 5. ETNOFILm festivalu.

Dokumentarni film 'Drug Ferlin' portret je nesvakidašnjeg vodnjanskog umirovljenika, 80-godišnjeg Antona Ferlina kojega kamera prati u njegovoj vrlo aktivnoj svakodnevnici. Autor Elvis Lenić povezuje lik s mnogim aktualnim društvenim problemima i pitanjima, kao što su antifašizam, radništvo i kapitalizam, lokalni identiteti, obitelj i ideali, čovječnost i otuđenost.

Molim vas, gospodine, nemojte me tući' autorice Shashwati Talukdar govori o više od 60 milijuna Indijaca, pripadnika zajednica koje su Britanci zarobili jer su 'kriminalci po rođenju'. Tvrdeći da su 'rođeni glumci', a ne 'rođeni kriminalci', skupina mladih iz plemena Chhara okrenula se uličnom kazalištu u svojoj borbi protiv policijske brutalnosti i korupcije.

Otok Fantome', film australskog redatelja i scenarista Seana Gilligana, prati priču o Joeu Eggmolesseu kojemu je sa sedam godina dijagnosticirana guba, da bi nakon toga bio poslan i 10 godina zatvoren na otoku za liječenje. Nevjerojatna i mučna priča 73-godišnjaka nudi duboki uvid u jednu od australskih skrivenih prošlosti.


U filmu 'Ljudski toranj' autor Ram Devineni predstavlja priču o 300 tijela koja se uzdižu u nebesa pokušavajući izgraditi ljudski toranj – sve za trenutak slave. Globalna je to priča o neustrašivim vještinama i zastrašujućoj neizvjesnosti neizmjernih ljudskih tornjeva.

U filmu 'Snimao sam svoju ljubav' izraelski redatelj Tomer Heymann vraća se u zemlju svojih predaka i susreće čovjeka koji će izmijeniti njegov život. Film donosi univerzalnu ljubavnu priču i prati triangularni odnos između Tomera, njegovog njemačkog dečka i njegove intenzivno izraelske majke.

U goste na ETNOFILm dolazi i Festival eksperimentalnog filma 25 FPS. U sklopu te suradnje u Rovinju će se prikazati filmovi 'De dentro', autora Petera Beyera, koji pokušava oslikati ugođaj raznih rituala šamanskih majanskih tradicija i naroda Huichol. 'Trypps #6 (Malobi)', autora Bena Russella, snimljen je u plemenskom selu Malobi u Surinamu u Južnoj Americi, te u jednom kadru pruža neobično suvremeni prikaz klasika Jeana Roucha.

Popratni program donosi i predavanje posvećeno povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji na primjeru Moskovskog međunarodnog festivala 'Kamera – posrednik'.

Izložba fotografija predstavlja izbor fotografija iz bogatog fundusa Etnografskog muzeja Istre koje datiraju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća, a većina je snimana u Etiopiji te je moguće da su nastale za vrijeme talijanske okupacije. Cilj izložbe je otvoriti pitanja nastala kroz puko prikazivanje i egzotizaciju 'drugih', ali i pitanje erotizacije ženskog tijela nekada i danas.

Glazbena poslastica ove godine dolazi u obliku sastava Cool Baboo & Dr. Folk koji izvode blues glazbu varirajući je i u rock, funk i soul maniri, te sviraju vlastite skladbe, kao i obrade klasika.

Doživite različite kulture na filmu i uživajte u bogatom popratnom programu 5. ETNOFILm festivala. Sve projekcije su besplatne, a više saznajte na stranici Etnofilm.com.