OPĆA OPASNOST

Pero Galić: 'Nema stajanja dok nam ide'

27.03.2016 u 20:30

Bionic
Reading

Jedan od naših najboljih rock bendova za svoje najveće fanove pripremio je iznenađenje. Opća Opasnost će 7. travnja nastupiti u zagrebačkom klubu Sax. Njihov frontman Pero Galić otkriva je li im draže svirati u manjim, intimnijim prostorima poput Saxa ili većim dvoranama, bez čega ne mogu u garderobi prije nastupa te koji su najbolji i najgori trenuci u njihovoj uspješnoj karijeri dugoj 20 i više godina

Kakav koncert za fanove pripremate u Saxu?
Najglasniji do sada, nadam se, jer prostor je idealan da bude glasno i jasno. Malo smo zakinuti jer nam je bubnjar Josip Kamenski Kameni na bolovanju, pa nećemo moći izvesti sve kako smo planirali, ali kao i uvijek, dat ćemo sve od sebe da fanovi budu zadovoljni programom koji im spremamo. Promovirat ćemo i novi LP, ploču u pravom smislu riječi, koja je ovih dana izašla kao greatest hits. Uglavnom - veselo!

Volite li više nastupati u manjim, intimnijim prostorima (poput Saxa) ili velikim dvoranama, stadionima?
Mi volimo nastupati i to je najbitnije, svaka prilika za suradnju s publikom, znači koncert, ono je što nas najviše veseli. Samim tim znači da su veći prostor i brojnija publika ipak malo draži od onih manjih prostora, ali to je samo pokretač za nove nastupe od manjih do onih velikih. Gdje god postoji mogućnost da ovih pola tone rock'n'rola stane na pozornicu, dolazimo (smijeh).

Koju vam je vašu pjesmu najomiljenije izvoditi live?

Ma svaka pjesma traži ono nešto svoje i svaka mi je jednako draga, samo je razlika u tome koju pjesmu publika više voli i uključi se s nama u izvedbu. E tada srce malo jače zaigra i glasnice zatitraju glasnije. To je snaga koju imamo i njome se moramo hvaliti, a ja pjevam jer to jako, jako volim.

Bez čega ne možete u garderobi prije nastupa?
Cisterne piva, kartoni žestice i žena na trapezu. Cirkus (smijeh). Šalim se! Bilo bi dobro da se uvijek ima i garderoba, jer je to ponekad znao biti i naš kombi, ali da je mira u toj garderobi, jer često se događaju strašne gužve, svi bi nešto pitali, slikali, a znaju ljude koji znaju ljude pa se nekako provuku i dođu do nas, ali to nije velik bed. Razumijemo i takve situacije pa se snalazimo. Sve je to rock'n'roll!


Za svoje vjerne fanove popularni Županjci sviraju u Saxu 7. travnja

Kako planirate i organizirate koncerte? Tko pregovara o uvjetima u ime banda, kakvi su uvjeti na koje nailazite te oni kakve tražite?
Postoji tim ljudi koji se bave dogovorima oko koncerta, postoje želje i potrebe kako organizatora, tako i nas i to je uglavnom kod svih isto. Ništa strašno i neizvodivo. Jako je bitno da se ispoštuje tehnička strana kako bismo mi mogli biti na vrhuncu zadatka i to za sada funkcionira OK, a sve se može saznati posjetom naše službene stranice gdje su svi kontakti i informacije o organizaciji našeg nastupa.

Album 'Rocker to sam ja' je još uvijek aktualan, a vi već radite na novim pjesmama. Po kojem principu birate pjesme i stavljate ih na album?
Nema stajanja dok nas ide, tako mi volimo reći. Mario Vestić, naš autor pjesama, još ima snage u svome peru, pa se često družimo i sabiremo ideje i razmišljanja o pjesmama, a kada se dogodi da smo na istom tragu, kreće akcija, odnosno kompletiranje pjesme, od glave do repa. Ako nam se svidi, snimamo, naravno, prije toga se savjetujemo s našim izdavačem koji su nam zajednički interesi, je li vrijeme za nove pjesme. Ali uglavnom kada je svima dobra pjesma, onda sigurno nešto ima i ona ima svoje mjesto na albumu.

Kad biste morali rezimirati neke najbolje i najgore trenutke iz prošlosti benda, koji bi to bili?
Ne volim se okretati nazad jer znam da smo dali sve od sebe u tom trenutku ili vremenu da budemo najbolji što je moguće biti. Propusta i lošijih odluka je bilo, naravno, i nadam se da ih neće biti puno u budućnosti, ali pred nama je pa ćemo vidjeti što nam nosi. Sigurno bih mijenjao neke stvari koje su se dogodile, ali budući da je to nemoguće, neka bude tamo gdje se i dogodilo. Pamtim samo sretne dane i trenutke provedene s meni jako dragim ljudima koji čine bend i one oko njega, koji su nam pomogli da dođemo do ovih rezultata. Žao mi je što smo imali onu pauzu od nekoliko godina, kreativnu, ali i to je prošlo i poslije toga se nižu naše pobjede. A ako moram izdvojiti one neke lijepe trenutke koji su nam se dogodili, onda su tu nagrade za naš rad, od strane struke i publike, a bilo ih je pa neka onda to bude taj dio.

Kako slavite Uskrs? Što se uvijek mora naći na vašem blagdanskom stolu?
Lako je za stol, jer nisu blagdani samo stol. Kod nas je uglavnom uvijek hvala Bogu, na stolu ono što volimo. Slavonija ima svoje čari u svemu pa tako i u hrani. Znate svi na što mislim (smijeh). A običaji su običaji i tako se uglavnom i ponašamo. Prije svega smo, kao i do sada, uvijek svi na okupu, mislim na obitelj i drage nam ljude, zdravi i veseli i zajedno blagujemo darove koje smo pripremili. Molimo Boga za zdravlje i snagu da se u životu uspijemo nositi s nedaćama, a veseliti se dobrim stvarima, pa bih svim ljudima poželio isto - i u ime Opće Opasnosti zaželio sretan Uskrs.