TVORNIČINI KONCERTI

Patti Smith na Šalati, Offspring dva dana u Tvornici?

11.05.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Najavljeni su koncerti japanskih taiko bubnjara Kodo, Davea Watsona, Patti Smith i Toma Verlainea, skupine Offspring te Arsena Dedića, Gina Paolija i Massima

U zagrebačkoj Tvornici kulture održana je press-konferencija na kojoj su predstavljeni budući nastupi u produkciji te tvrtke. Konferenciju su vodili Katarina i Darko Putak, organizatori, glazbeni kritičari Hrvoje Horvat i Aleksandar Dragaš, doajen hrvatske glazbene scene Arsen Dedić i Branko Komljenović iz Menarta.

Najsvježija vijest je da je potvrđen prvi nastup Patti Smith u Zagrebu. Ona će nastupiti u društvu Toma Verlainea, lidera negdašnjeg Televisiona, a neće biti posrijedi klasičan rock koncert, nego kombinacija recitala i glazbe. Nastup će biti održan 13. srpnja u Tvornici, a bude li velik interes, održat će se na Šalati. Karte u pretprodaju idu sutra, cijena im je 200 kuna, a na dan koncerta 250 kuna.

Patti Smith
Bojan Mušćet
Press-konferencija
Tom Verlaine


Premda je bilo najavljeno da će Patti Smith i David Byrne nastupati dan za danom u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri na Gradecu, od te priče točan je jedino datum nastupa Patti Smith. Naime, agencija koja organizira turneje odlučila je po tom pitanju ostvariti suradnju s Tvornicom kulture, pa je tako njima pripala organizacija njezinog nastupa. David Byrne odustao je od nastupa u Hrvatskoj u korist dodatnog koncerta u Italiji, a jedan od razloga, kako je rečeno, leži u činjenici da je 2004. prodao samo 400 karata za koncert u Tvornici. Razlog tako slabe prodaje bio je u nevjerici ljudi da će on doći, jer je u to doba otkazano pet koncerata.

Nešto ranije u Tvornici će nastupiti Dale Watson, iznimno produktivan country pjevač (300 koncerata godišnje), pa će Zagrepčani nakon mnogo godina moći uživati u nastupu nekog inozemnog country izvođača.

Prvi u nizu najavljenih nastupa bit će izvedba japanskoga kolektiva taiko bubnjara Kodo koji će nastupiti u Košarkaškom centru Dražena Petrovića 3. lipnja. Bit će to njihov drugi nastup u Zagrebu, nakon spektakla koji su priredili na Eurokazu 1998.

Pop-punk skupina Offspring koja je trebala nastupati u Zagrebu, ali im je koncert otkazan zato što im je oprema zapela u Sloveniji, nastupit će u Tvornici 5. rujna. Bude li Tvornica rasprodana, organizirat će se i drugi koncert, dan kasnije.

U KD Vatroslav Lisinski 22. rujna bit će održan nastup Arsena Dedića, Gina Paolija i Massima. Uz Arsena će nastupiti još dva pijanista: njegov sin Matija i Branko Bulić. Arsen je, inače, naglasio kako je u Italiji svojedobno nastupio s Patti Smith, ali u recitatorskoj sekciji nekog festivala.

U Tvornici će još biti održan i koncert skupine Letu štuke u organizaciji diskografske kuće Menart i Tvornice kulture. Koncert će se održati 31. svibnja.