Dino Dvornik

'Pandorina kutija'

08.12.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Nema sumnje da bi se ovim albumom Dino prilično uspješno vratio natrag na scenu s nekoliko odličnih hitova, no da je to ujedno i njegov najbolji album u karijeri, i nije.

Više je to kao zbroj svih njegovih iskustava kroz pogotke i promašaje na svim prethodnim albumima. S obzirom na to da je iza sebe ostavio iznimno veliku količinu sjajnih pjesama koje će zauvijek ostati u radio eteru, te je s pravom ponio titulu kralja funka, Dino Dvornik nije umro i nikada neće, pa na taj način treba promatrati i njegov aktualni album 'Pandorina kutija'.

 

Dugo je spremao svoj povratak pribojavajući se tog momenta jer se na proteklih nekoliko albuma i nije baš pokazao u najboljem svjetlu. Ni 'Svicky' 2002, ni prethodnik 'Bog Mamma' iz 1999. nisu mu vratili stare pozicije koje je zacementirao svojim prvim albumom 'Dino Dvornik' 1989. godine. I baš zbog toga, pripreme za 'Pandorinu kutiju' trajale su punih šest godina. Nije lako vratiti se na vrh kada jednom s njega padneš. Ne siđeš, već padneš jer ponajprije je raznorazna kemija uzrokovala kreativni kaos kod kralja funka i bolan pad s dugotrajnim posljedicama.

 

Ako netko misli da je ovo zezanje (sex, drugs & rock'n'roll), vara se, ovo je misija!!! Pandorina kutija – ispričana svakodnevica jednog života, jednog mog pogleda (osvrta, kritike, ljubavi, hvale i gorčine), smisao života i svrha postojanja', zapisao je, između ostalog, Dino u jednom svom tekstu pripremajući 'Pandorinu kutiju' i najbolje opisao najnoviji album. No, druga je stvar koliko je njegova svakodnevica, kao i njegov pogled na svijet zanimljiv za široke narodne mase. Nema sumnje da je s nekim pjesmama ostvario pun pogodak poput 'Hipnotiziran' ili sad već starog hita 'Nadahnuće', no album sadrži pjesme koje prilično variraju svojom kvalitetom. Najveći je razlog tome i suradnja s prilično različitim autorima koji su se dopali Dini i koji je sa zadovoljstvom uzeo njihove pjesme.

 

Na svu sreću ipak mu je najbliži i najvažniji suradnik ostao Srđan Sekulović Skansi, zahvaljujući kojem je ovaj album ipak daleko kvalitetniji nego što je mogao ispasti. Sjajna produkcija i odličan groove u pojedinim pjesmama njegova su zasluga, no bez Dine i njegove tvrdoglavosti 'Pandorina kutija' nikada ne bi bila ni otvorena. Čak ga ni prerana smrt nije mogla zaustaviti. Tako je u pjesmi 'Sretan Božić, sretna Nova godina' veći dio teksta napisao i otpjevao Davor Gobac, dok je Dino na neki način samo gostovao jer je prije smrti uspio snimiti refren. Čovjek se naježi kad čuje prvu pjesmu na albumu 'Iden ća ka i moj ćaća', koju je napisao Vjeran Mišurac proročanski najavivši što će se dogoditi i u kojoj je Dino najdosljedniji svom starom zvuku. Štoviše, album se sastoji od pjesama koje kao da su poskidane sa svih dosadašnjih njegovih albuma, iz svih faza njegove kreativne brijačine, pa je stoga i neujednačenost izuzetno primjetna, ali uz više nego vidljiv pomak ka konačnom povratku na vrh.

 

Odličan putokaz što i kako dalje. Nažalost, 'Panodrina kutija' ipak je samo odškrinula poklopac njegova kreativnog funky ritma koji ga je nosio sve ove godine kroz glazbu i njegov je zadnji album. Nema sumnje da će tijekom sljedećih godina nekoliko pjesama s njega postati hitovi, no teško da će pregaziti njegove dosadašnje hitove na kojima su mnogi odrasli i zbog kojih su mnogi zavoljeli glazbu i dobar ritam.

Ocjena: 7/10

Izdavač: Dancing Bear