SRETAN VAM FESTIVUS

Ovo niste znali o 'Seinfeldu'

23.12.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Festivus, izmišljeni blagdan koji je nastao u kultnom serijalu 'Seienfeld', 'slavi' se danas, 23. prosinca, dan prije Badnjaka

Zanimljivo je da je taj fiktivni blagdan, svojevrsna 'alternativa' Božiću, s vremenom postao toliko popularan da ima svoje vjerne sljedbenike koji ga slave na svoj način. Budući da je on suprotnost Božiću, ima svoja posebna pravila: obitelj se okuplja oko aluminijskog stupa koji služi umjesto božićnog drvca. Neizostavan dio Festivus slavlja je odmjeravanje snage u hrvanju, ali i u umijeću međusobnog vrijeđanja.

Festivus je prvi put spomenut u epizodi serije 'Seinfleld' pod nazivom 'The Strike' 1997. godine. Ideja o tom blagdanu svidjela se mnogima, a Festivus danas ima i svoju web stranicu. U jednoj sceni te epizode Georgeov otac Frank Constanza se prilikom kupnje igračke za Božić posvađa s jednim kupcem koji je želio istu igračku. U tom trenutku shvaća da je komercijalna strana božićnih praznika totalno besmislena. Constanza je zaslužan i za frazu: (Festivus for the rest of us) - Festivus za nas ostale!

Manje je poznato da je blagdan zapravo smislio pisac Dan O'Keefe koji ga je s obitelji slavio od 1966. godine, a u seriju 'Seinfeld' prenio ga je njegov sin, pisac scenarija Daniel. Festivusom se željelo ukazati na komercijalnu stranu Božića koju ovaj praznik nema.

Prisjetili smo se još nekoliko zanimljivih stvari o seriji 'Seinfeld':

Jedna je od najpopularnijih američkih humorističnih serija svih vremena, za nagradu Emmy bila je nominirana čak 68 puta.

Znate li da se osebujni Cosmo Kramer trebao zvati Kessler?

Jerry Stiller (inače otac komičara Bena Stillera) nije bio prvi odabir za Franka Costanzu. Njega je glumio veteran John Randolph, no zbog nevjerojatne kemije između Stillera i televizijskog sina Jasona Alexandera, vrlo brzo je umjesto Randolpha angažiran Stiller.

U svakoj se epizodi 'Seinfelda' negdje pojavljuje lik Supermana, ili na fotografiji ili u samom scenariju.

'Seinfeld' je prva televizijska serija u Americi koja je na minuti reklame zaradila milijun dolara, što je oduvijek bilo rezervirano samo za Super Bowl.

Možda ne znate da Elaine (Julia Louis-Dreyfus) nije bila u prvoj postavi! Naime, kad je 'Sienfeld' premijerno prikazan 5. srpnja 1989, pod imenom 'Seinfeld Chronicles', Lee Garlington je glumila zajedljivu konobaricu Claire. No taj lik je izostavljen na premijeri gotovo godinu dana nakon prikazivanja pilot epizode. Za ulogu novokreirane ženske uloge natjecale su se i Patricia Heaton, Rosie O'Donnell Megan Mullally, no angažman je dobila Julia koja se odlično uklopila u ekipu serije.