FESTIVALSKA SRIJEDA

Ovisnici, slatkice i lezbijska ljubav na ZgDoxu

26.02.2014 u 13:04

Bionic
Reading

Srijeda na ZagrebDoxu nudi čak dvije hrvatske premijere u Regionalnoj konkurenciji te puno dokumentarnih bisera

Srijeda na ZagrebDoxu počinje jednim vatrenim naslovom – 'Gori' u režiji Toma Putnama i Brenne Sanchez i uz podršku glumca Denisa Learyja u funkciji izvršnog producenta, putuje u srce vatre i života onih koji se protiv nje bore u najzaposlenijoj i najlošije financiranoj vatrogasnoj postaji u Americi. Gori je publika nagradila na filmskom festivalu u Tribeci 2012, a na programu je u 12 sati u dvorani 2.

Publika ima priliku pogledati i film koji je otvorio 10. ZagrebDox, dokumentarac o potrazi za savršenom ljubavnom vezom u režiji domaće autorice Tatjane Božić – 'Ljubavna odiseja'. Film je na programu u srijedu u 15 u dvorani 3 te u četvrtak u 19 u dvorani 1.

Kako bi barem malo ublažili probleme s kojima se suočavaju tinejdžeri, ZagrebDox je i ove je godine pripremio Teen Dox - program namijenjen mladima. U Teen doxu u srijedu su na redu kratki španjolski film 'Poljupci' te direktno sa Sundancea pristigli 'Ovisnik o internetu' koji nam prikazuje mikrokozmos modernog kineskog života i muke onih koji su se zakačili na internet i koji se 'reprogramiraju' u centru za ovisnike o internetu u Pekingu. Projekcije počinju u 16 sati u dvorani 5.

Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa među 150 filmova uključuje i četiri filma koji se natječu za jednu od prestižnih filmskih svjetskih nagrada – Oscar! U programu Biografski dox ističe se tako 'Slatkica i boksač', film o umjetnosti, partnerstvu i četrdesetogodišnjoj ljubavnoj priči između Ushija i Noriko Shinohare, ekscentričnih japanskih umjetnika koji su se upoznali i vjenčali u New Yorku početkom sedamdesetih godina. Debitant Zachary Heinzerling nagrađen je za režiju na posljednjem Sundanceu, a film je osvojio i drugu nagradu publike na festivalu Tribeca, a na ZagrebDoxu ga gledamo u 18 sati, u dvorani 4.

U isto vrijeme u dvorani 5 u borbi za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji bit će prikazan film srpske autorice Marte Popivode, premijerno prikazan prošle godine na Belinaleu. 'Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno tijelo' film je u kojem imate priliku vidjeti kako su omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti, studentske i građanske demonstracije pokretale naše kolektivno tijelo. Nakon projekcije filma publika će moći sudjelovati u razgovoru s autoricom.

Srijeda nam donosi i nekoliko zanimljivih premijera domaćih filmova u sklopu Dox događanja. U 19 sati, u dvorani 1 domaći redateljski dvojac Ana Opalić i Noah Pintarić premijerno će predstaviti film 'Još jednom' u kojem prate živote pet prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, tijekom pet godina, od 2007. do 2013., fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativan rad.


U 21 sat, slijede dva nova domaća naslova. Premijerno možete gledati novi film redatelja Silvija Mirošničenka čiji su dokumentarci prikazivani su na najznačajnijim domaćim festivalima (Pula, Motovun, Dani hrvatskog filma) i svjetskim festivalima. 'Marko' je 15-minutna filmska priča o usamljenom i gotovo slijepom starcu Marku koji živi u staračkom domu Sveta Ana u Zagrebu. Nakon toga slijedi '4. Majmun' - novi film hrvatskog redatelja Hrvoja Mabića u kojem kroz bolna svjedočanstva štićenika i roditelja razotkriva tajne Psihijatrijske bolnice Lopača.

Nakon projekcije svog filma 'Baršunasti teroristi', u 19 sati, u dvorani 3 u razgovor s publikom upustit će se redatelj Pavol Pekarčik. Film je nedavno osvojio nagradu nezavisnog žirija publike, Tagesspiegel Readers' Prize, za najbolji film u međunarodnom programu Forum na 64. Berlinaleu.

Blues smatramo pravim američkim žanrom, a njegov trag sve do delte Mississippija je pratio Emmyjem nagrađen i za Grammy nominiran redatelj i producent John Anderson u svom novom filmu 'Rođeni u Chicagu', koji je na programu u 20 sati, u dvorani 5. Nakon projekcije filma u svijet bluesa odvest će sve zainteresirane blues guitarist Dražen Mišerić u Festivalskom centru na trećem katu Centra Kaptol.

Čak dva filma iz popularnog programa Kontroverzni dox zaredom bit će prikazana u istom bloku koji kreće u 22 sata u dvorani 4. Kratki dokumentarac 'Dečko s plaže', britanski vérité dokumentarac o mladićima iz Mombase koji se prodaju starijim europskim turistkinjama, ujedno je i najbolji kratkometražni dokumentarni film na prošlogodišnjem festivalu u Karlovim Varima. Nakon tog filma gledamo mađarski film 'Gospodar špijuna' u kojem će svoje dugo čuvane tajne otkriti nekadašnji špijun Katoličke crkve, bivši policajac koji je regrutirao i održavao kontakte s bezbrojnim agentima. Nakon projekcije publika će imati priliku razgovarati s gošćom 10. ZagrebDoxa Ágotom Vargom nakon projekcije.