TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Otvoreno' o ljevici s (recimo) ljevičarima

22.01.2015 u 11:54

Bionic
Reading

Desetljećima na televiziji gledam nastupe predstavnika desnih stranaka i nerijetko se pitam jesu li oni onamo došli predstavljati svoj politički program ili (slabe, ali ipak) komičarske vještine. Sinoć sam se, gledajući 'Otvoreno' navlas istu stvar zapitala gledajući predstavnike hrvatske ljevice

Znate one šaljive sinkronizacije koje su Pervan, Zuhra i ostatak nekadašnje 'Zločeste djece' znali raditi sa saborskim zastupnicima, Hloverkom i Budišom, delegatima na plenumu CK SKJ i Seanom Conneryjem u filmu 'Ime ruže'? E, sinoć je malo falilo da pomislim kako se nešto slično odvija u 'Otvorenom' s Domagojem Novokmetom, u kojemu je naumio prozboriti koju s predstavnicima hrvatske ljevice. Ono malo što je falilo da se uvjerim kako je riječ o Pervan/Zuhra sinkronizaciji bilo je to što su te sinkronizacije obično zbilja bile smiješne, a ono sinoć izgledalo je, pardon maj francuski, kao loša zajebancija ili birtijsko prepucavanje.

Nije mi baš sasvim jasno što je Novokmet htio postići takvom tematskom emisijom. Pozvao je SDP-ovca Marasa, koji se čitavo vrijeme ponašao kao da je on jedini vrijedan spomena u studiju, s kolegama s ljevice uglavnom razgovarajući tonom kao da (nevoljko) drži sat za (maloljetne) učenike s poteškoćama u učenju, Mirelu Holy iz ORaH-a, za koju tijekom cijele emisije nije postalo jasno razlikuje li se od svojeg SDP-ovskog pandana po ičemu drugom osim što se bolje oblači, Matu Kapovića iz Radičke fronte, kojeg ne zanimaju parlamentarni izbori jer je protiv sistema i nema se u čemu nadmetati s ostalima osim u tome da im govori jesu li lijevi ili nisu pa zapravo uopće ne pripada u tu ekipu, Nansi Tireli iz Laburističke stranke koja je slabo dolazila do izražaja jer je nastupila u hipijevskom združimo-ruke-braćo stilu koji nikoga živog više ne zanima te Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida, koji prema samoodređenju uopće nije ljevičar jer je njemu to lijevo-desno skroz demode i neće se valjda razgovarat u terminima iz devetnaestog stoljeća. Drugim riječima, pozvao je sugovornike među kojima jedno drugome nešto imaju reći samo Mirela Holy i Gordan Maras, dok su svi ostali - s raznim stupnjevima glasnoće, radikalizma, čudaštva ili kolutanja očima - zapravo samo statirali u kukuruzu, nerijetko se izrijekom ograđujući od ljevice.

Ono što me zapravo posebno iznenadilo - a do neke mjere i zabavilo - jest to što su se naši ljevičari ponašali jednako apsurdno i smiješno kao što se u međusobnim raspravama obično ponašaju žešći i blaži desničari. Nekih konstruktivnijih ideja nije bilo, ali su se zato svi međusobno prepucavali oko toga tko je točno predstavnik PRAVIH VRIJEDNOSTI. Kada, naime, u studio staviš desničare raznih profila, oni će se poklat oko toga tko više štuje Boga, domovinu, obitelj, branitelje, vječne tradicionalne vrijednosti izvezene u onom prokletom goblenu koji je vezla rvatca mlada i tralalalalalala, pa bi čovjek rekao da kada iz jednadžbe izuzmeš te floskuletine, razgovor neće biti tako retardiran. No avaj majko! Ovaj smo put dobili petero ljudi koji su se nadje*avali oko toga tko više brine za sirotinju, socijalnu pravdu, tko elegantnije može otupiti svirepu oštricu kapitalizma, tko bi ga radije rušio mačem i čizmom te tko se više bori za malog čovjeka. Što je, osim što zvuči modernije i humanije od goblenarija s ognjišta - zapravo jednako isprazno i neproduktivno. I ljevicu nam prikazuje kao grupu redikula koja čak i ne daje dovoljno štofa za Zuhra/Pervan sinkronizaciju.

I zato je sinoćnje 'Otvoreno' na kraju zvučalo smiješno - ne kao razgovor predstavnika političkih opcija koji imaju neke ideje o budućnosti zemlje, nego kao skup čudaka koji viču: 'Ja sam pravi ljevičar, a ne ti!' nastojeći nadglasati sugovornika. Sirota Nansi Tireli u jednom je trenutku barem pokušala predložiti da se predstavnici ljevice sastanu i utvrde koje su im zajedničke točke, ali nitko je nije ozbiljno shvatio. Nisu oni došli tamo da se dogovaraju i predlažu rješenja. Oni su tamo došli zato da se predstave kao najljeviji ljevičari u Lijevim Štefankima. I da Novokmet sazna hoće li Mirela Holy koalirati s SDP-om. Sve ostalo bilo je samo nepregledno polje kukuruza s tu i tamo pokojim statistom.