GRAD ŽIVI FILM

Otvoren 3. Opuzen film festival

20.08.2013 u 10:01

Bionic
Reading

Opuzenska Pjaca sinoć je okupila srce gradića na obalama Neretve, nekoliko stotina posjetitelja koji su došli osjetiti dašak europskog filma na najljepšem otvorenom kinu na obali

Svečano otvorenje festivala obilježio je dolazak ministrice kulture prof. dr. sc. Andreje Zlatar Violić koja je na prepunom trgu dala potporu organizatorima u njihovom cilju: povratku kinematografskog sadržaja u područje između Splita i Dubrovnika. Posjetitelji na 'neretvanskom otoku' sinoć su imali priliku uživati u vrhunskom ostvarenju domaćeg redatelja Vinka Brešana, komediji 'Svećenikova djeca' koja je pobrala nagrade na većini festivala na kojima je prikazana. Ministrica kulture održala je motivirajući govor okupljenima. Uz riječi podrške organizaciji festivala istaknula je razloge koji čine Opuzen film festival osobito važnim segmentom u kulturnom razvoju regije.

'Važna je svijest da postoje ljudi koji vole film i da svi žele gledati film u uvjetima koji pripadaju filmu. To znači ne samo na svojim televizorima, ne samo na svojim različitim aparatima, nego u prostoru koji je dostojan velikog ekrana. U toj nadi mogu reći da ću učiniti sve u svojoj moći da Opuzen u neko dogledno vrijeme dobije svoje zatvoreno kino i da poput drugih gradova tokom godine može pružati ovako kvalitetan program', riječi su ministrice kulture.

 
Zasnovan na ideji udruge mladih Akulturacija, festival se trudi unutar programa pokazati europska koliko i najvažnija domaća postignuća u filmu. U šest festivalskih dana prikazuje se 75 filmskih naslova i ukupno 3812 minuta filma. Kina 'Pjaca', 'Riva' i 'Likovni salon' i ove godine će biti mjesta susreta kako Opuzenaca, tako i gostiju iz cijele Hrvatske i europskih zemalja poput Njemačke, Austrije, Italije, Španjolske, Francuske, Slovenije...

'Koliko sam po sebi festival nužno pruža zabavu, toliko je Akulturacija svjesna da sam projekt mora pružiti edukaciju. Za to se brine popratni program i radionice u kojima mladi stječu osnove fotografskog i filmskog svijeta. Posljednji, ali ne i nebitan efekt projekta kao što je ovaj jest osjećaj zajedništva, koji svoju punu snagu iskazuje posebno u malim mjestima kao što je Opuzen', istaknula je Marija Vučković, zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog.

280095,280460,280405,280198