POVIJESNE NETOČNOSTI

Osam najvećih pogrešaka u ratnim filmovima

23.11.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Filmovi često moraju žrtvovati neke povijesne činjenica u ime dobre naracije, točnosti u ime velikih pripovijedanja. No evo nekoliko primjera kad bi bilo bolje da je scenariji bio precizniji

Narednik James (Hurt Locker)
Pogreška: tročlani tim pirotehničara
Oscarom nagrađena ratna drama o ratu u Iraku iz 2008., opisuje jednu jedinicu za demontiranje bombi. Jon Davis, koji je služio za vrijeme operacije Iračka sloboda, objašnjava da bi na terenu u stvarnoj situaciji samo jedan pirotehničar obavljao prljavi posao. Veliki tim, od vjerojatno pet do osam vojnika, osiguravao bi područje. Film pak prikazuje tim od tri pirotehničara koji istodobno sudjeluju i u razmjeni vatre.
Postoje također još dvije očite pogreške u filmu: nijedan vojnik nikada neće krenuti na noćnu misiju noseći samo kapuljaču, poput lika kojeg glumi Jeremy Renner. Također, nikada ne bi bilo alkohola u bazi. To je strogo zabranjeno u Iraku.

Hrabro srce (Braveheart)
Pogreška: bitka kod Stirlinga
Jedan je od vrhunaca filma 'Hrabro srce' trenutak kada Škoti koje predvodi William Wallace (Mel Gibson) kreću u napad i pobjeđuju Engleze. Filmska e bitka temelji na stvarnom događaju iz 1297. – bitki kod mosta Stirling kada su škotski pješaci iskoristili uski most kako bi porazili bolje opremljenu engleski konjicu.
U filmu ne postoji most, a Škoti i Englezi se bore na otvorenom polju. Navodno su producenti zaključili da bitka na uskom prostoru mosta ne bi bila uvjerljiva na velikom zaslonu. 
 
300
Pogreška: neopremljeni Spartanci
'300', film Zacka Snydera iz 2007., čiji nastavak stiže u ožujku sljedeće godine, postavio je nove standarde filmskog prikazivanja bitke kod Termopila, no jedna pogreška u filmu bode oči: über-macho vojnici spartanskoga kralja Leonide bore se golih prsa.
Nekoliko stručnjaka tvrdi da su Spartanci uvijek nosili oklop. John Burgess, američki časnik, kaže da su kod Spartanaca postojale različite razine oklopa: primjerice, strijelci su nosili laganiji oklop. Ratnici golih prsa bili bi mogući, kaže Burgess, samo da je bilo riječ o novim regrutima bez novca.
 
Battleship
Pogreška: ispaljivanje s ratnog broda u nekoliko minuta

Radnja filma, baziranog na strateškoj igri Battleship, vrti se oko međunarodnih pomorskih snaga koje iznenada bivaju uvučene u žestoku bitku s vanzemaljcima pa je teško tražiti tehničke netočnosti u filmu koji opisuje napad neprijatelja iz svemira.
No jedna od eklatantnih pogrešaka u filmu se dogodi kada lik kojeg tumači Taylor Kitsch okuplja skupinu ratnih veterana da bi se branili i pucali s USS Missourija za pet minuta. Iako je riječ od dobroj zabavi, za taj bi vojni brod, koji je odavno muzej, trebalo nekoliko dana da ga se pripremi za bitku.
 
Full Metal Jacket
Pogreška: glavni narednik vodi sve vježbe

Kubrickov film ima jednu od legendarnih otvornih scena svih vremena. U njoj R. Lee Ermey portretira bezdušnog narednika Hartmana koji 'guštere' tretira kao najnižu vrstu. No postoji jedan manji problem: glavni instruktor u filmu odrađuje sve vježbe. Nekoliko vojnih stručnjaka tvrdi da je to nerealno. U stvarnom kampu za obučavanje vježbe vodi uvijek tročlana ekipa narednika. Glavni instruktor često samo delegira vrstu treninga.
 
Glasnici vjetra (Windtalkers)
Pogreška: vojska daje zadatke vojnicima da ubiju američke Indijance-veziste ako padnu u zarobljeništvo

Radnja ratnog spektakla 'Glasnici vjetra' odvija se za vrijeme Drugog svjetskog rata na tihooceanskom bojištu. Istodobno američka vojska priprema Indijance iz plemena Navajo kako bi svojim materinjim jezikom služili u vezističkim postrojbama, jer Japanci ne mogu dešifrirati poruke poslane na njihovu jeziku.
Prva su i očita pogreška filma bitke koje se održavaju za dana. Saipan je bila pomorska invazija pa je bitka počela oko zore, a nakon prvih dana borbe, Japanci su se povukli u prirodne spilje i napadali noću.
Međutim, najveća je filmska pogreška tvrdnja da bi vojska pokušala ubiti nekog od vezista kad bi bili zarobljeni.
 
Schindlerova lista (Schindler's List)
Pogreška: Schindler kao jedini sastavljač liste
Spielbergova je ratna drama uglavnom historiografski točna: postojao je čovjek čiji je popis židovskih radnika pomogao da prežive holokaust. No prema pisanju New York Timesa, Schindler nije bio jedini. Postojalo je više lista, a sam je Oskar Schindler bio u zatvoru zbog mita. On ne bi mogao pomoći svom knjigovođi Itzhaku Sternu, kojeg glumi Ben Kingsley, da sastavi listu od 1.100 ljudi od Židova koje će spasiti. 
Patriot (The Patriot)
Pogreška: Amerikanci pobjeđuju u posljednjoj bitki

Konačna bitka u 'Patriotu' prikazuje američku pobjedu nad snagama britanskog generala Cornwallisa, no filmski je prikaz labava kombinacija stvarnih bitaka kod Cowpensa i Guilforda pa su pomiješane neke i činjenice. Povijest govori da su Amerikanci pobijedili kod Cowpensa, ali da je Cornwallis vodio Britance do pobjede u Guilfordu. Potonja je bitka, međutim, pomogla da dođe do kraja rata zbog teških gubitaka koje su pretrpjele britanske snage, piše stranica popularmechanics.com.