NAKLADA LJEVAK

Objavljena knjiga 'Kinematografija u NDH'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.12.2013 12:41
  • Objavljeno 18.12.2013 u 10:36
Daniel Rafaelić

Daniel Rafaelić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

Hrvatska filmska povijest relativno je slabo pokrivena brojnim relevantnim izdanjima. Kinematografsko razdoblje 1941. – 1945. također je često zaobilaženo i preskakano. Po prvi put, na jednom mjestu, knjiga povjesničara filma Daniela Rafaelića donosi stručnu, opsežnu i razumljivu povijest kinematografije Nezavisne Države Hrvatske

Detaljnom analizom svih filmova i filmskih žurnala proizvedenih u NDH kao i sintezom nekoliko tisuća pronađenih i obrađenih arhivskih dokumenata iz Zagreba, Beograda, Berlina i Rima autor knjige portretira kinematografiju satelitske države čiji se propagandni uzusi doslovno preklapaju s onima nacističke njemačke. Ipak, brojni kinematografski disidenti pružali su otpor vladajućem represivnom aparatu te se i o njima prvi put govori. Dosad neviđeni rukopisi, fotografije i filmski plakati bit će prvi put publicirani. Brojni rariteti koji se čuvaju u svjetskim filmskim arhivima prvi će put u knjizi 'Kinematografija u NDH' ugledati svjetlo dana. Zasebni dio knjige čine vrijedni intervjui s nekima od najvažnijih aktera filmskih djelatnosti toga vremena koje je autor knjige uspio napraviti prije njihove smrti.

Knjiga pisana u formi znanstvenog rada na pristupačan način ocrtava kinematografsku, ekonomsku, socijalnu i opće kulturalnu potku svih grana kinematografije, postavljajući prvi put prava znanstvena pitanja i nudeći ne ideološke ili političke, već isključivo znanstvene odgovore.

Knjiga sadrži 350 kartica teksta, preko dvjestotinjak fotografija, desetak reprodukcija filmskih plakata i pedesetak originalnih dokumenata. Sve to prvi put predstavit će se hrvatskoj i međunarodnoj javnosti kao jedinstvena knjiga kako domaće filmske povijesti, tako i publicistike uopće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!