ZASTOJ NA 'OTOKU LJUBAVI'

Novi film Jasmile Žbanić promiče pedofiliju?

07.07.2010 u 10:31

Bionic
Reading

Član žirija Fondacije za kinematografiju BiH Tihomir Zovko izjavio je da Fondacija nikad neće podržati scenarij o dječjem ljetovanju jer 'promiče pedofiliju'

Žiri Fondacije za kinematografiju BiH, kojim je predsjedao redatelj Vlatko Filipović, uskratio je financiranje novom projektu dobitnice Zlatnog medvjeda Jasmile Žbanić, nastalom u suradnji s piscem Aleksandrom Hemonom, piše Jutarnji list. Štoviše, član Upravnog odbora Fondacije Tihomir Zovko optužio je Žbanić i Hemona za - promicanje pedofilije.

'Pa to vam je strašno', izjavio je Zovko komentirajući scenarij. 'Neka djeca su na jednom lijepom otoku i onda djevojčica pita odraslog muškarca o njegovu spolnom organu i erekciji. Takav film Fondacija nikada neće podržati. To vam ja odgovorno tvrdim', rekao je Zovko.

'Otok ljubavi' koprodukcija je Hrvatske, Njemačke i Francuske, film se bavi likovima unutar velikog turističkog kompleksa, a snimanje je predviđeno u šibenskom  Solarisu. Jasmila Žbanić najavila je u sarajevskim novinama da će film biti snimljen i bez bosanskohercegovačkog udjela s obzirom na to da je dobio podršku europskog fonda Media.

Bosanskohercegovački fond - čiji je ukupan budžet svega pola milijuna eura, što je oko šestine hrvatskog - u svibnju je donio odluku da se novcem fonda sufinanciraju tri dugometražna filma: 'Show Must Go On' Ahmeda Imamovića, kao i dva filma tvrtke Refresh i redatelja Pjera Žalice - film 'Zehra i Fortuna' te koprodukcija sa Srbijom 'Tuđa krv', film koji se bavi sudbinom vojvođanskih folksdojčera. Tvrtka Deblokada u suvlasništvu Žbanić i njezina supruga, producenta Damira Imamovića potom je dovela u pitanje odluke Fondacije zato što je jedan od članova povjerenstva bio sudski zaveden kao suvlasnik Refresha. Fondacija je potom proglasila novi natječaj i sazvala novi žiri koji je, međutim, donio odluku istu kao prvi.