SOUNDTRACK

'Notorious'

09.02.2009 u 07:15

Bionic
Reading

Soundtrack iz filma 'Notorious', celuloidne biografije jednog od najboljih MC-ja svih vremena

Čovjek bi očekivao da će Tupac biti taj koji će postati junak prve velike filmske hip hop biografije ili da će barem snimiti priče o obojici paralelno – ne samo zato što se povijesno i medijski (pa i policijski) čini da jedan slučaj ne može bez drugoga, već i zato što je Tupacov život, cijeli taj put od dobrog dečka i političkog aktivista do gangstera kojem je glave došao mač (kalašnjikov) kojeg se latio, nekako filmičnija... Ali očito je da je Amerika odlučila tko je od njih dvojice veći, zaslužniji i 'bankabilniji' nacionalni heroj.

Vječna je rasprava među tinejdžerima tko je bolji – Tupac ili Biggie – ali za većinu starijih nedoumice nema; odabran je pravi junak, jedan od najtalentiranijih, ako ne i najtalentiraniji svih vremena, čovjek čiji old school džezerski delivery hipnotizira, a salva kinematografskih riječi grabi za ruku i odvodi na putovanje sa svakom pjesmom.

Tko ne zna kako to zvuči, saznat će, a ovaj soundtrack savršen je početak za educiranje generacija koje su se tek rodile kada je Christopher Wallace aka Notorious BIG aka Biggie objavio prvi album i dokazao da mu kruna itekako pripada. No odmah nakon krune, kako to već biva s kraljevima, stigla je i egzekucija...

Film 'Notorious' dobro je prošao na američkim kino-blagajnama i započeo trend (sljedeća je priča o Run-DMC – znači, Pac je opet preskočen?!), a soundtrack je očekivani i neizostavni pratitelj fenomena, odlična kompilacija najboljih Biggiejevih klasika, s pokojom novom pjesmom i teško nabavljivim raritetima, kao što su tri nikada objavljene demo snimke ('Microphone Murderer', 'Guaranteed Raw' i 'Love No Ho' – sirovi New York u najboljem izdanju!), retro-bomba 'Brooklyn Go Hard' (naći će se na Jigginom 'The Blueprint 3') ili audio-pismo koje Biggieju šalju udovica Faith Evans i kolega Jadakiss ('Letter To B.I.G.').

Ostalo je manje-više očekivano i jednostavno briljantno – zarazni komercijalni hitovi poput 'Hypnotize', 'One More Chance' (tu je i verzija pjesme s gostovanjem Biggiejevog sina CJ-a) i (za)vijek savršena 'Juicy' susreću mračne njujorške ulične eskapade, kakve su 'Kick In The Door' i 'What's Beef'.

Ukratko, tu je sve što se treba naći na jednom u osnovi best of materijalu; jer, ovaj soundtrack u većini svoje minutaže jest upravo to, odličan presjek najboljih pjesama jednog od najboljih repera svih vremena.

Ocjena: 9/10

Izdavač: Bad Boy Records