GRUNGE KLASIK

Nirvanin 'Smells Like Teen Spirit' slavi 22. rođendan

18.04.2013 u 12:24

Bionic
Reading

Prije 22 godine Nirvana je prvi put odsvirala budući klasik 'Smells Like Teen Spirit'

Povijesni rock trenutak zbio se u OK hotelu u Seattleu. Bend je nekoliko tjedana radio na albumu 'Nevermind' u studiju Sound City. 'Pokušao sam napraviti ultimativnu pop pjesmu. Ustvari sam, moram priznati, krao od Pixiesa. Iskoristili smo njihov smisao za dinamiku pjesme, od mekog i tihog prema bučnom i žestokom', rekao je Kurt Cobain 1993. za Rolling Stone.

Bend u početku nije imao osjećaj da stvara hit i budući klasik. 'Rif je bio čisti kliše. Bio je jako blizu pjesmi 'Louie, Louie' grupe Boston. Kad sam došao dečkima s gitarskim dijelom, Kris Novoselic me pogledao i rekao: 'Ovo je smiješno.' Nakon toga sam natjerao bend da je sviramo sat i pol', dodao je Kurt.


Pjesma je upalila među publikom iznad svih očekivanja. MTV ju je vrtio gotovo bez prestanka te su uspjeli srušiti Michaela Jacksona s vrha top lista.

Za razliku od obožavatelja, bend je dugo imao problema s pjesmom. 'Svi su se fokusirali na tu pjesmu. Mislim da sam napisao puno dobrih pjesama, pa čak i boljih od nje, poput 'Drain You'. Loših noći se beskrajno mučim s 'Teen Spirit'. Dođe mi da bacim gitaru i odšećem. Jednostavno mi je teško glumiti da me zabavlja', dodao je Kurt davnih dana.