ZAGREB I RIJEKA

Nikad više hrvatskih filmova na festivalu 25 FPS

18.09.2013 u 12:48

  • +3

Deveti 25 FPS

Izvor: tportal.hr / Autor: Nina Đurđević

Bionic
Reading

Festival eksperimentalnog filma održava se već devetu godinu zaredom, a ove godine održat će se u Zagrebu i Rijeci

Na danas održanoj press konferenciji u Zagrebu predstavljen je program 9. festivala 25 FPS koji će se ove godine održati od 26. do 29. rujna u zagrebačkom Kinu SC, kao i od 30. rujna do 1. listopada u riječkom Art-kinu Croatia.

Tijekom četiri zagrebačka festivalska dana prikazat će se stara i nova avangardna filmska produkcija, sve zajedno 55 filmova i četiri audio-vizualna performansa u sedam natjecateljskih i popratnih programa. Za nagradu se natječe 26 naslova, od čega troje hrvatskih autora (Boris Poljak, Ana Hušman i Tomislav Šoban), kao i jedna hrvatsko-srpska koprodukcija (film Dane Komljena). Hrvatskih filmova bit će i u programu Refleksi (djela Marka Tadića, dvojca Ramljak-Škobalj, Vladislava Kneževića...), a pored programa kao što su Žiri predstavlja, Expanded Cinema i Kratka baza, tu je i Kino 23, noćne projekcije dugometražnih igranih filmova.

Ovog puta u programu Kino 23 gledatelji će se moći podsjetiti klasika legendarnog Sergeja Paradžanova, filma 'Boja nara' iz 1968, a tu je i hrvatska premijera 'Poslije tame svjetlo', kojim je kontroverzni meksički redatelj Carlos Reygadas lani u Cannesu osvojio nagradu za najbolju režiju.

Nagrade će dodijeliti žiri festivala u sastavu Beatrice Gibson, Laida Lertxundi i Takashi Makino, žiri kritike čine Stipe Radić, Nino Kovačić i novinar tportala Velimir Grgić, a sve informacije o programu potražite na službenim stranicama festivala