GORAN MARKOVIĆ

'Nije mala stvar biti Hrvatko, prvi hrvatski superjunak'

09.07.2016 u 07:10

Bionic
Reading

Malo je koja reklamna kampanja u posljednje vrijeme zaintrigirala javnost kao ona Hrvatske poštanske banke u kojoj je glavni junak - Hrvatko. Neki se zgražaju, drugi su oduševljeni, no činjenica jest da je Hrvatska dobila svog superjunaka, pa makar i u reklami, kojeg je utjelovio splitski glumac Goran Marković. Reklamu je režirao Dalibor Matanić, no Hrvatko nije izvorno njegova ideja

Glavni junak nove reklame za HPB, fatalni Hrvatko posljednjih tjedna postao je tema društvenih mreža zaintrigiravši i medije i javnost. Neki su se zahvaljujući Hrvatku, koji uzima sudbinu u svoje ruke i račun iz strane banke mobitelom prebacuje u HPB, dobro nasmijali, drugi se zgražaju, u trećima budi nacionalne osjećaje...

No tko se uopće skriva ispod maske prvog hrvatskog superjunaka u reklami koju je režirao Matanić? Goran Marković, splitski glumac koji se istaknuo posljednjom filmskom ulogom u 'Zvizdanu'. Za sve je, kaže, u biti kriv Matanić.


Goran Marković


Scena iz nove reklame HPB-a

'Pozvao me da zajedno snimimo nešto, a nisam uopće znao o čemu se točno radi.  Imam povjerenja u njega, rekoh, garant ćemo se odlično zabaviti i napraviti dobar posao. I jesmo. Hrvatko nije prošao nezapaženo. Još nema šala na moj račun i nekih sočnijih anegdota, ali zezaju me sad da nije mala stvar biti prvi hrvatski superjunak. A i mama je zadovoljna - kad me zbog pustih obaveza ne vidi dugo, bar me može vidjeti na televiziji svaki dan', šali se splitski glumac. Trenutno se priprema za ulogu u Shakespeareovom 'Mletačkom trgovcu' za ovogodišnje Splitsko ljeto. Na pitanje o ženidbi kaže kako je previše obaveza, a premalo slobodnog vremena za planiranje vjenčanja s njegovom odabranicom Teom.

Ideja za lik i kampanju s Hrvatkom, kažu iz HPB-a, došla je od predsjednika Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislava Vuića, a realizirana je, kao i njihova prethodna kampanja sa švicarcima, u suradnji s Daliborom Matanićem. Reakcija javnosti nije ih iznenadila.

'Financijska industrija je uglavnom konzervativna u oglašavanju, a Marvel je posljednjih godina ponovno popularizirao superjunake. Hrvatko je hrvatski superjunak i reakcija javnosti je očekivana', kažu iz odnosa s javnošću HPB-a. Na pitanje koliko je istinita informacija da predsjednik Uprave HPB-a u svom uredu ima sliku Supermana u prirodnoj veličini, ali sa svojim licem, kako je tvrdio Večernji list, odgovor je bio pomalo iznenađujući.

'Tomislav Vuić u svome uredu nema sliku Supermana. Riječ je o hrvatskoj strip superjunakinji', glasi ispravak.