SASTANAK U MIMARI

Nezavisne kinodvorane nisu digitalizirane

21.10.2011 u 19:19

Bionic
Reading

U Muzeju Mimara održan je sastanak na temu realizacije Nacionalnog programa digitalizacije nezavisnih kinodvorana

Hrvoje Hribar

U Muzeju Mimara održan je sastanak hrvatskih nezavisnih kinoprikazivača, predstavnika Ministarstva kulture, predstavnika HAVC-a i lokalnih gradskih uprava na temu prijedloga realizacije Nacionalnog programa digitalizacije nezavisnih kinodvorana u skladu s Nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010-2014.

Sastanak je otvorila Nina Obuljen, državna tajnica u Ministarstvu kulture, a potom je uvodni govor održao ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvoje Hribar, naglasivši važnost očuvanja, jačanja i razvoja hrvatske nezavisne kinoprikazivačke mreže.

Hribar je istaknuo ulogu mreže u širenju audiovizualne kulture u cijeloj Hrvatskoj, kao i potrebu za digitalizacijom nezavisnih kina. 'Digitalno kino diže kvocijent inteligencije lokalne zajednice', kazao je.

Tina Hajon
, koordinatorica projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača, predstavila je projekt digitalizacije i plan digitaliziranja hrvatskih nezavisnih kinodvorana 2012/13. i prisutne upoznala s globalnim aspektima digitalizacije, odnosno mogućnostima i novim sadržajima koje omogućava digitalno opremanje kinodvorana.

Predstavila je također rezultate temeljite tehničke inspekcije provedene u 32 nezavisne kinodvorane diljem Hrvatske koje aktivno djeluju te su tako prisutni dobili uvid u stanje domaće nezavisne kinoprikazivačke mreže.

Od ukupno 136 kinodvorana, 86 ih je komercijalnih, a 50 je nezavisnih, od kojih nijedna nije digitalizirana. 'Digitalizacija malih i srednjih kinoprikazivača neophodna je kako bi se spriječilo njihovo zatvaranje. Nezavisna i art kina moraju svojom ponudom biti alternativa komercijalnim kinima. Prikazivanjem hrvatskih, europskih i ne-europskih filmova ona opet mogu postati mjesto susreta i druženja uz različite sadržaje', istaknula je Hajon.