NA KOGA SE KLADITE?

Nevjerojatna borba tuljana i divovske hobotnice

15.02.2015 u 17:29

Bionic
Reading

Luka Ogden u kanadskoj Victoriji poprište je nevjerojatne bitke koja se odvijala u ponedjeljak između tuljana i divovske pacifičke hobotnice

Šetajući lukobranom s obitelji, Kanađanin Bob Ianson primijetio je da se u moru ispred njih odvija borba između dvaju stvorenja, za koja je prvo pomislio da su dva tuljana. Pripremio je odmah fotoaparat i pričekao da izrone na površinu, a potom shvatio da je riječ o borbi tuljana i divovske hobotnice.

'Tuljan je izronio s nečim u ustima i gledao ravno u mene kao da želi reći 'Pogledajte što imam', rekao je Ianson za Huffington Post


Ianson procjenjuje da je tuljan bio dug oko metar i pol, a petljanje s pacifičkom hobotnicom je potrajalo desetak minuta, dok se hobotnica nije predala.

Iako je tuljan izvojevao pobjedu, to nije bila nimalo lagana ni jednostrana borba.

'Snimio bih nekoliko fotografija, a potom bi tuljan opet zaronio s hobotnicom pa se opet vratio na površinu. Nakon trećeg izrona hobotnica je bila skroz omotana oko tuljana, noseći doslovce cijelu njegovu glavu', opisao je Ianson dramatičnu borbu.


Premda su Iansonove fotografije zapanjujuće, stručnjaci kažu da je vrlo uobičajeno da tuljani jedu hobotnice.

'Hobotnica je sastavni dio tuljanove prehrane, jedino je rijetkost da to netko uspije snimiti', rekao je za CBC biolog Chad Nordstrom iz Aquariuma u Vancouveru.

Čini se da je kanadska luka Ogden često porište borbi tuljana i hobotnica, budući da je na tom mjestu snimljena borba i u lipnju 2012. godine.

Borba tuljana i hobotnice

Težina hobotnice s Iansonovih fotografija je nepoznata, a prema izvješćima Monterey Bay Aquariuma, potpuno odrasla divovska pacifička hobotnica može težiti i do 23 kilograma. Najveća zabilježena težila je oko 270 kilograma, a protegnula se do gotovo 9 metara.