U KINIMA: 'POSLJEDNJI AIRBENDER'

Neuspjeh koji bi M. Night Shyamalana mogao koštati karijere

22.08.2010 u 10:39

Bionic
Reading

Nakon filma 'Šesto čulo' kojim je osvojio publiku, tada 29-godišnji redatelj i scenarist M. Night Shyamalan proglašen je novim holivudskim čudom. Danas se dobar dio američkih medija naslađuje njegovom sve izvjesnijom propašću

Majstor priča ispunjenih jezovitom atmosferom, čudnovatih, nadrealnih zapleta i više-manje neočekivanih preokreta, nanizao je hitove poput Šestog čula, Znakova, Neslomljivoga Zaselka, a njegov se talent vinuo do mitskih dimenzija. Newsweek ga je čak proglasio 'novim Spielbergom'. No uskoro su uslijedila razočaranja ne samo kreativne, nego i financijske naravi kao što su bili filmovi Žena iz vode i Događaj u kojima Shyamalan nastavlja eksploatirati vlastite obrasce, no sa sve manjim uspjehom kod publike, da bi se na koncu okrenuo ekranizaciji animiranog serijala Avatar: Posljednji Airbender, čiji bi ga neuspjeh na kinoblagajnama i kod publike čak mogao koštati karijere. Shyamalan je uspio osvojiti holivudski vrh i doći do dna u samo desetak godina, a, kako stvari stoje, mogao bi već i u penziju, iako mu je tek 39!

Nadahnuće za novi film navodno je dobio dok je gledao istoimeni crtić na televiziji sa svojim sedmogodišnjim sinom, no ambiciozan projekt ispao je poprilično šepavo, a uvjerljivo mu je najslabija točka nenadahnuti scenarij. Radnja se odvija u postapokaliptičnom svijetu kojim vlada vječni snijeg i led, a među preživjelim zemljanima najistaknutiji su oni pojedinci koji su sposobni manipulirati zemljinim silama - vodom, vatrom, zemljom i zrakom. Agresivni vladari vatre odlučili su pokoriti ostatak čovječanstva, a jedini koji ih u tome može spriječiti je davno, misteriozno nestali avatar koji se na svijet vraća kao dječak Aang...

Simplificirana radnja ne nudi osobita uzbuđenja, dok je produkcijska razina filma skromnija no što bi se moglo očekivati. Najžešće kritike upućene su neprimjerenosti i manjkavosti 3D efekata, u čijim čarima nismo ni pokušali uživati.

Na listu ograničenja mogla bi se upisati i gotovo nepostojeća karakterizacija likova, što je najveći problem kad su u pitanju negativci – čak se i oni doimaju papirnato, nezanimljivo i nekako ne osobito zainteresirani za svoje zle osvajačke pothvate.

Ako bismo pomislili da se redatelj možda malčice bavi kritikom američkog imperijalizma i ona bi nam se činila poprilično mlaka.

U glumačkom smislu najzanimljivija je pojava mladog Deva Patela, koji se proslavio glavnom ulogom u Milijunašu s ulice, a ovo mu je prva filmska uloga nakon tog Oscarom nagrađenog filma.