OTVARANJE 60. PULE

Neodoljiva filmska prošlost s pogledom na budućnost

20.07.2013 u 23:24

Bionic
Reading

Otvaranje jubilarnog 60. Festivala igranog filma u Puli na vrlo privlačan i maksimalno filmski način spojilo je slavnu filmsku prošlost s budućnošću čije boje brani 14 junačina u ovogodišnjem Nacionalnom programu

'Dobrodošli u ovaj veličanstveni kameni krug. Mnoge su se zastave ovdje vijorile, mnoge su se ushitne pjesme ovdje pjevale. Lavovi i gladijatori borili su se ovdje za život do posljednjeg daha. Prije 60 godina ovo staro rimsko kamenje osvojio je film dobivši najbolju moguću kulisu', istaknuo je na početku svečanog otvaranja 60. Pule Rade Šerbedžija.

Velikan hrvatskog filma i šire nije se zadržao samo na slavnoj prošlosti. 'Evo nas ovdje na početku našeg novog vremena koje će neki novi filmski junaci tumačiti i iščitavati u svojim filmovima', dodao je Šerbedžija.


Rade Šerbedžija

Između dva pola – velike prošlosti i (nadamo se) velike budućnosti hrvatskog filma, našlo se otvaranje 60. Festivala igranog filma u Puli, označenog kao prekretnica s pogledom prema budućnosti.

No nema svijetle budućnosti bez svijetle prošlosti. Upravo stoga, otvaranje je uglavnom prošlo u ugodnim nostalgičnim tonovima prisjećanja na legendarne filmove, glumice i glumce, redatelje i scenariste koji su označili Pulu, hrvatsku i nekad jugoslavensku kinematografiju.

U dinamičnom ritmu nizale su se scene iz slavnih filmova podijeljenih u tematske cjeline – od komedija preko 'filmova na koje je publika u Puli bacala kamenje, a poslije im se divila', do scena iz slavnih nam ljubića.

Da se ne izgubimo u nabrajanju, istaknimo tek neke od replika koje su nas brzinski torpedirali u davne, a velike i ludo dobre trenutke sedme umjetnosti ovih prostora: 'Das ist Walter', 'Kad se sad nisam šlogirao, nikad neću', 'Tata, jesi video kako koči? Skoro u mestu', 'Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem', 'A sad ću da te karam'... Bilo je tu i isječaka iz filmova 'Breza', 'Variola vera', 'Svoga tela gospodar', 'Mondo Bobo', 'Ta divna splitska noć', 'Živa istina', 'Imam dvije mame i dva tate', 'Lisice'... i za kraj 'Tko pjeva zlo ne misli'.

Osim scena iz filmova, Pula se plakatima i fotografijama prisjetila pobjedničkih filmova te glumačkih velikana. Učinila je to uz pratnju benda sastavljenog od današnjih glumčina koje već jesu ili će biti velikani: Goran Navojec, Rakan i Ivana Rushaidat, Mario Mirković, Nataša Janjić i Robert Ugrina. Glumački bend složio je i opet dirljivo nostalgičan miks filmskih songova od 'Flojda' preko 'Ja ljubim', 'Na morskome plavom žalu', 'Đelem, đelem' i 'Daleko je onaj tko me voli' do 'Zvižduka u 8'.

Na samom početku druge strane mosta koji u obliku zaokružene 60-ice spaja veliku filmsku prošlost i (vidjeti nam je kakvu) budućnost stoji 14, najviše dosad, domaćih filmova u Nacionalnoj konkurenciji. Također, budućnosti je bilo okrenuto i završnih nekoliko minuta 3D mappinga kao predstavnika tehnologije što u galopu razotkriva filmu silne nove mogućnosti, a koji je ionako veličanstvenu pulsku Arenu razigrao trodimenzionalnim projekcijama.


3D Mapping


Otvaranje su vodili Ana Begić Tahiri i Filip Juričić. Na mjestima pretjerano patetična teksta ('Bilo je časno živjeti s njima. Hvala vam za svaki kadar koji ste snimili') bolje se snašla Ana, nepotrebnom suvišku emocija davši naglašenu oštrinu, čime ga je depatetizirala i humorizirala. S druge strane, Juričić je djelovao osjetno dekoncentrirano i pomalo nesigurno.

Na kraju se dotaknimo protokolarnog dijela otvaranja. Publici su se u Areni obratili zamjenica gradonačelnika grada Pule Elena Pun Belci i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić koja je, između ostaloga, istaknula: 'Ne zaboravite da film nikada ne postavlja, već pomiče granice. Nadam se da će nakon ovih sedam dana festivala te granice umjetnosti i svijesti biti pomaknute.'

Jubilarnu Pulu otvorio je predsjednik Ivo Josipović. 'Želim da ovaj festival, koji pokazuje da nije novac sve, bude veliko zadovoljstvo za sve vas', između ostaloga je rekao Josipović na kraju dodavši: 'Vratimo se u kino jer širi plemenitost i dobrotu. Kino je s nama. Uđimo u kino, krenimo u kino.'


Tradicionalni vatromet


Nakon Josipovića uslijedio je spomenuti 3D Mapping i tradicionalni vatromet te komedija Dalibora Matanića Majstori' kao filmski početak.

Kao što smo već spomenuli, do subote, 27. srpnja publika u Puli imat će priliku pogledati čak 14 domaćih filmova u jurišu na pljesak i oduševljenje publike, ali i Zlatne arene.