OSCAR 2010.

'Narednik James' trijumfirao, Bigelow redateljica za povijest

08.03.2010 u 06:22

Bionic
Reading

Strašno velikih šokova nije bilo iako se nije očekivalo da će 'Avatar' biti baš toliki gubitnik – 'Narednik James' osvojio je Oscare za najbolji film i režiju, a film Jamesa Camerona morao se zadovoljiti samo trima tehničkim nagradama

U nikad šarenijoj gomili od deset nominiranih naslova, procvalih u nekoliko nevjerojatnih pravaca – od animacije ('Nebesa') preko komedije ('Ozbiljan čovjek') do ZF-a (čak dva, 'Avatar' i 'Distrikt 9') i Tarantina ('Nemilosrdni gadovi') – s najvećim osmijehom na licu kući je otišla Kathryn Bigelow, prva žena u povijesti s Oscarom za režiju, čiji je 'Narednik James' potpuno trijumfirao sa šest nagrada, uključujući i onu glavnu, za najbolji film. Pritom ostavivši 'Avatara' i bivšeg supruga Jamesa Camerona da se zadovolji s tek tri komada, sve redom tehničke prirode (efekti, kamera i scenografija).

Cijeli taj cirkus i galama dignuta oko velikog meča bivših supružnika Cameron/Bigelow, ali i klasičnog, biblijskog antagonizma Davida i Golijata, audiovizualnog 3-D superspektakla i indie filma emocionalne težine, bio je savršen izvor medijskog hypea u eri kada je Oscar počeo gadno ulaziti u mirovinu, zadnjih nekoliko godina postavši pomalo umoran, naporan i formulaičan do te mjere da je nastala gadna opasnost da klinci odrasli na YouTubeu sve više počnu obraćati pažnju na alternativu, bilo da se radi o MTV-ju, dodjeli Zlatnih malina ili nagradama za najbolju golotinju Mr. Skina.

Danas, kada je 'Američki idol' gledaniji od Zimskih olimpijskih igara, zbog svega toga moralo se (unatoč zadržavanju tradicionalne estetike) poraditi na pomlađivanju i zalijevanju cijele manifestacije glamura, smokinga i ukočenosti energetskim napitkom – šarenilost i žanrovska, hitoidna orijentiranost prilično velikog broja nominacija prvi je korak, kao i promijenjen redoslijed dodjele pojedinih priznanja; drugi je odluka o dva voditelja, koji su po prvi put trebali stvoriti novu dinamiku ceremonije, plus zapovijed o rezanju maratonskih zahvala koje usporavaju ritam cjeline.

I je li upalilo?

Dvojac Steve Martin i Alec Baldwin igrao se s hinjenim antagonizmom i zazivao duh old school šereta, a gledatelji baš i nisu osjetili toliko radikalnu promjenu u konceptu zahvala, slušajući poduge liste imena prečesto uzbudljive koliko i čitanje telefonskog imenika ili nečijeg popisa za kupovinu namirnica. Opet začinjeno suzama, naravno.

No tko je uopće dobio kipiće za glumu?

U samom startu showa slavio je (po tko zna koji put u zadnju godinu dana) najbolji sporedni glumac protekle godine – Christoph Waltz, veliki i opravdani favorit, za poliglotsku i maestralnu ulogu u 'Nemilosrdnim gadovima'. To je ujedno jedina nagrada za ovaj film pa je tako Tarantino ispao možda najvećim gubitnikom, ako imamo na umu da se natjecao za njih čak osam. Priznanje za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Mo'Nique ('Precious'), još jedna favoritkinja, a u glavnim ulogama proslavili su se Jeff Bridges (konačno je osvojio Oscara kao propali country glazbenik u filmu 'Crazy Heart', kad ga već nisu nagradili za ulogu života - Lebowskog, naravno) i Sandra Bullock (još jedno očekivano pozivanje na pozornicu, također prvi Oscar u karijeri za film 'The Blind Side').

'Narednik James' ima najbolji izvorni scenarij, 'Precious' je najbolja adaptacija, a u kategoriji dugometražne animacije pobjedu je, ponovo očekivano, odnio Pixarov hit 'Nebesa'. Većih iznenađenja nije bilo ni kod dokumentaraca – nakon trijumfa na Sundanceu, 'The Cove', aktivističko dokumentiranje okrutnog ubijanja delfina na japanskoj obali, nastavlja s uspjesima i u rukama Akademije koja je ipak pomalo iznenadila odlukom da titulu najboljeg stranca ne dodijeli uzduž i poprijeko nagrađivanom Hanekeu, već argentinskom filmu 'El secreto de sus ojos'.

Poseban razlog za slavlje ove godine dobili su i fanovi eksploatacije i B-filma, mutiranih rakova-ubojica i poludjelih biljki-ljudožderki, čiji je kralj Roger Corman, mecena imena kao što su Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, James Cameron i Ron Howard, slavljen kao dobitnik priznanja za životno djelo.

Popis svih dobitnika:

NAJBOLJI FILM: 'Narednik James'
NAJBOLJA REŽIJA: Kathryn Bigelow, 'Narednik James'
NAJBOLJA GLAVNA ŽENSKA ULOGA: Sandra Bullock, 'The Blind Side'
NAJBOLJA GLAVNA MUŠKA ULOGA: Jeff Bridges, 'Crazy Heart'
NAJBOLJI FILM IZVAN ENGLESKOG GOVORNOG PODRUČJA: 'El secreto de sus ojos'
NAJBOLJA MONTAŽA: 'Narednik James'
NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: 'The Cove'
NAJBOLJI VIZUALNI EFEKTI: 'Avatar'
NAJBOLJA GLAZBA SKLADANA ZA FILM, ORIGINALNE PARTITURE: 'Nebesa'
NAJBOLJA KAMERA: 'Avatar'
NAJBOLJE MIKSANJE ZVUKA: 'Narednik James'
NAJBOLJA MONTAŽA ZVUKA: 'Narednik James'
NAJBOLJA KOSTIMOGRAFIJA: 'The Young Victoria'
NAJBOLJA SCENOGRAFIJA: 'Avatar'
NAJBOLJA SPOREDNA ŽENSKA ULOGA: Mo'Nique, 'Precious'
NAJBOLJI SCENARIJ PREMA PREDLOŠKU: 'Precious'
NAJBOLJA MASKA: 'Zvjezdane staze'
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI IGRANI FILM: 'The New Tenants'
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI DOKUMENTARNI FILM: 'Music By Prudence'
NAJBOLJI KRATKOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: 'Logorama'
NAJBOLJI IZVORNI SCENARIJ: 'Narednik James'
NAJBOLJA GLAZBA SNIMLJENA ZA FILM, IZVORNA PJESMA: 'The Weary Kind' iz filma 'Crazy Heart'
NAJBOLJI DUGOMETRAŽNI ANIMIRANI FILM: 'Nebesa'
NAJBOLJA SPOREDNA MUŠKA ULOGA: Christoph Waltz, 'Nemilosrdni gadovi'