TRENUCI ZA POVIJEST

Najveća iznenađenja i zvjezdane osvete na dodjelama Oscara

28.02.2016 u 11:37

Bionic
Reading

Bilo je trenutaka na dodjelama najprestižnije američke filmske nagrade kad su neki glumci i redatelji poželjeli da se zemlja otvori pod njima, bilo je skandala poput onog s Bette Davis i njezinom suparnicom Joan Crawford koji se i danas prepričava u filmskim krugovima, bilo je iznenađenja na koja su filmski velikani kolutali očima. Ipak, najneugodnija situacija koja se ikad dogodila na Oscarima bila je ona slavnog redatelja zlatnog doba Hollywooda Franka Capre

'Dođi po svoju nagradu, Frank', poviknuo je 1933. Will Rogers proglašavajući pobjednika za najboljeg redatelja. Slavni Frank Capra, koji je te godine bio prvi put nominiran i to za film 'Lady for a Day', uzbuđen više no ikad ustao je sav ozaren za svog sjedala i krenuo užurbanim korakom preuzeti nagradu. Nesreća je bila što pobjednik te večeri nije bio Capra, već Frank Lloyd za film 'Cavalcade'. Kad je Capra shvatio pogrešku, krenuo je nazad u 'najtužnijoj i najsramotnijoj šetnji u svom životu', kako je kasnije opisao taj trenutak. 'Poželio sam se poput kakvog crva uvući ispod neke stolice da me nitko ne vidi, bio sam očajan. Kad sam utonuo u svoje sjedalo, poželio sam nestati, moji prijatelji plakali su za susjednim stolom', ispričao je jednom Capra kad se već okitio s nekoliko Oscara koji su ublažili sramotu te nesretne večeri 1933. Već sljedeće godine oporavio se slaveći kao najbolji redatelj za film 'Dogodilo se jedne noći' s Clarkom Gableom u glavnoj ulozi.


Frank Capra 1934. osvojio je četiri Oscara za film 'Dogodilo se jedne noći', no dodjela 1933. bila je najgora u njegovu životu

A skandal koji se prepričava i danas u Hollywoodu jest onaj nekad najvećih holivudskih suparnica Bette Davis i Joan Crawford. Zajedno su snimile film 'Što se dogodilo s Baby Jane?' 1962. u kojem glume sestre. No za Oscara  te godine nominirana je samo Bette Davis. Ego Crawfordove tako nešto nije mogao podnijeti pa je glumica napravila sve da omiljena Bette te godine ne slavi s kipićem u rukama. Davis je imala sve izglede za pobjedu, no Joan se potrudila da vjetar promijeni smjer slaveći nominacije svih kolega osim one Bette Davis. Sve nominirane glumice osim Bette nisu prisustvovale dodjeli pa se Crawford zauzela da ona osobno preuzme Oscara pobjednice i održi govor. Najbolja glumica na kraju je bila Anne Bancroft, a pobjednički osmijeh koji je Crawford nabacila preuzimajući njezinu nagradu, za Davis je godinama bio najveća noćna mora.


Joan Crawford s Oscarom svoje kolegice Anne Bancroft u društvu Sofije  Loren i Gregoryja Pecka koji je slavio te 1962. godine


Joan Crawford i austrijski glumac Maximillian Schell kojeg je 1962. šarmirala na dodjeli Oscara


Najveće suparnice Hollywooda svih vremena Bette Davis i Joan Crawford 1962
.

https://www.youtube.com/watch?v=eqjO39TX5RY


Manje ljubomorna od Crawford bila je Rosalind Russell koja je 1947. bila uvjerena u pobjedu, pa se i prije nego što je pročitano ime za najbolju glumicu, digla sa svog sjedala. Ipak, Oscar je otišao Loretti Young za ulogu u filmu 'The Farmer’s Daughter', a Russell se za razliku od Capre odlično snašla glumeći kako se podigla da bi odala počast Loretti te usput pozvala publiku da napravi isto.


Loretta Young 1947. u pobjedničkom društvu

Bilo je burno i 1964. godine kad Audrey Hepburn nije bila nominirana za svoju glavnu ulogu u odličnom mjuziklu 'My Fair Lady' koji je te godine odnio sve najvažnije nagrade. Naime, glavnu ulogu htjela je Julie Andrews koja se proslavila u istoimenom kazališnom komadu. No redatelj nije htio nju za glavnu junakinju, već tada najveću zvijezdu Hollywooda nježnu Audrey Hepburn. Andrews je poludjela kad su je odbili, a nepravda koja joj je nanesena punila je novinske stupce još mjesecima. Možda upravo zbog toga Hepburn nije bila nominirana za Oscara te godine, ali jest Andrews za ulogu u mjuziklu 'Mary Poppins' i odnijela je nagradu kući.


Julie Andrews i Audrey Hepburn 1964. kad je Oscara dobila Julie


Julie Andrews Oscar 1964.


Pobjeda na dodjeli Oscara za još jednu glumicu nije ostala u najboljem sjećanju. Riječ je Marisi Tomei koja je 1992. godine pobijedila u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu u komediji 'Moj rođak Vinnie'. Njezina izvedba bila je dobra, ali ne toliko dobra da bi te godine nadmašila Judy Davis, Vanessu Redgrave, Mirandu Richardson i Joan Plowright. Iznenađenje je bilo toliko veliko da su se pojavile priče kako je prezenter, 73-godišnji Jack Palance, zasigurno pročitao pogrešno ime proglašavajući pobjednicu. I Marisi je bilo pomalo neugodno, no njezine sljedeće nominacije za filmove 'Hrvač' i 'U sobi' ušutkale su glasine da je 1992. godine prosječna glumica proglašena najboljom.




Marisa Tomei dobitnica je Oscara za žensku sporednu ulogu

Veliko iznenađenje dogodilo se i 1996. godine kad se trebala proglasiti najbolja sporedna glumica. Svi su očekivali da će pobjedu odnijeti veličanstvena Lauren Bacall za svoju odličnu izvedbu u filmu 'Ogledalo ima dva lica' u kojem glumi majku glavne junakinje Barbre Streisand. No, na iznenađenje svih, pobjednicom je te godine proglašena francuska glumica Juliette Binoche za ulogu u filmu 'Engleski pacijent'. Čak i ona je ostala zatečena, priznavši da ni u najluđim snovima nagradu nije očekivala.


Juliette Binoche s Oscarom za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu 'Engleski pacijent' 1996.

Juliette Binoche Oscar 1996.


Steven Spielberg
i danas sigurno želi zaboraviti dodjelu 1998. kad je sladunjavi 'Zaljubljeni Shakespeare' pobijedio njegovu ratnu dramu 'Spašavajući vojnika Ryana', a malo tko je bio oduševljen te godine kad je Gwyneth Paltrow za ulogu u 'Zaljubljenom Shakespeareu' pobijedila Cate Blanchett.




Slavljenici dodjele Oscara 1998.

Još veća napetost vladala je 2002. godine prilikom proglašenja dobitnika Oscara za najbolju mušku ulogu. Sve su oči bile uperene u Jacka Nicholsona koji je imao svoj maestralni povratak na Oscare s filmom 'About Schmidt' Alexandra Paynea, ali i u Daniela Day - Lewisa koji je briljirao u Scorseseovim 'Bandama New Yorka'. Neki čelnici filmskih kuća svojim su nominiranima preporučili da ostanu kući jer Lewis je siguran pobjednik, a ako ne on, onda Nicholson. No ni jedan ni drugi nisu održali pobjednički govor, već 29-godišnji Adrien Brody nagrađen za ulogu u drami 'Pijanist' Polanskog, koji mu je omogućio da bude najmlađi dobitnik Oscara u povijesti za najbolju mušku ulogu. Brody je bio izvan sebe od sreće pa je u svom zanosu poljubio Halle Berry koja mu je predala Oscara. A to je tek bio poljubac. Pobjednički govor koji je održao po prvi put je zabavio publiku, da bi je na kraju i rasplakao te podigao na noge. 


Slavni poljubac Adriena Brodyja i Halle Berry na Oscarima 2002.

https://www.youtube.com/watch?v=8HgWANva9Xk

Posljednjih godina iznenađenja na Oscarima su sve manja, no ako ove godine Leonardu DiCapriJu po tko zna koji put izmakne zlatna staTua, unatoč svoj žrtvi koju je pretrpio u Innaurituovom 'Povratniku' i svim nagovještajima da je pobjeda napokon njegova, bit će to oskarovski moment koji će zasigurno ući u povijest.