U KINIMA: 'PARANORMALNO 4'

Najlošiji paranormalni prepadi do sada

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 22.10.2012 09:01
  • Objavljeno 22.10.2012 u 06:53
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Četvrti nastavak popularnog serijala reciklira iste formule bez uspjeha

Stigao je četvrti nastavak serijala 'Paranormalno' i s pravom se možemo pitati je li uopće potreban, pogotovo ako se prisjetimo da je prijašnji bio znatno lošiji od prva dva. Redatelj je opet Henry Joost , a iz prvog filma opet se vraća glumica Katie Featherston s većom ulogom od samo gostujuće u prijašnja dva nastavka. Kako je i ovo film niskog budžeta, scenarist i redatelj moraju se dobro potruditi kako bi gledatelj ostao zainteresiran, ali upitno je može li ista ekipa pružiti kvalitetnu inovaciju s već 'prožvakanim' konceptom.

Nažalost, 'Paranormalno 4' lošiji je film od svih prijašnjih i dobar primjer kako neke uratke treba ostaviti 'na miru', ali novac ne pita jer ipak je riječ o financijski isplativim projektima, neovisno o padu kvalitete. Najveći, i možda iznenađujući, problem jest nedostatak atmosfere straha i napetosti. Dok je treći film, uz sve scenarističke mane, uspio biti donekle strašan, četvrti je uistinu predvidljiv i naivan. Likovi se uopće ne doimaju uplašeno tijekom mnogih situacija gdje to gledatelj očekuje pa je iskustvo često zbunjujuće. Osim toga, sporedni likovi su sasvim suvišni i jedino se pojavljuju kako bi brzo bili ubijeni, što, naravno, gledatelju ne predstavlja interes, jer ih uopće ne poznaje. Vrijedi napomenuti kako Kathryn Newton i Matt Shively (glume mladi par i ujedno glavne likove) imaju solidnu kemiju i uopće nisu loši, ali to uistinu ne predstavlja mnogo uz sve ostale mane kao što je 'razlog snimanja'. Naime, problem kod ovakvih filmova u stilu 'pronađene snimke' jest objašnjenje zašto bi likovi uopće sve snimali. Prijašnji nastavci imali su donekle solidne razloge, što je bitno jer gledatelj realističnije pristupa filmu i lakše se 'uživi', ali 'Paranormalno 4' uopće nema taj element. Ponekad su situacije u kojima kamera snima toliko besmislene da se uradak pretvara u svojevrsnu parodiju cjelokupnog serijala. Jasno je da se ovdje ne traži potpuna realnost, ali iskoraci u logici znatno su veći nego u prijašnjim nastavcima i previše se očekuje od gledatelja da prihvati. Korištenjem novih tehnologija i načina snimanja možda se dobilo malo na vizualnoj raznolikosti, ali svakako ne na napetosti i ukupnoj kvaliteti što potvrđuje da kreativna ekipa u pozadini zapravo nije imala pojma kako ovo dobro 'zapakirati' što je pogotovo vidljivo u završnici kada sve postaje krajnje besmisleno bez konkretnih ideja osim one da nas ovo uvodi u potencijalni peti film.

'Paranormalno 4' možda ima par dobrih trenutaka i zapravo cjelokupno nije niti dosadan, ali zahvaljujući daljnjem pogoršanju scenarija i čestom nedostatku prave napetosti i straha, možemo reći da je žanrovski promašaj i možda će u njemu zabavu naći jedino fanovi serijala. Nadajmo se da će peti, ako do njega dođe, biti povratak šarmu prvijenca, jer ga u suprotnome možemo unaprijed zaobići.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi