PREGLED 2009.

Najgledaniji filmovi u hrvatskim kinima

19.12.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Godinu za nama, bar kad je riječ o Hollywoodu i hrvatskim kinoblagajnama, obilježili su atraktivni animirani filmovi, SF spektakli i povratci nekih starih asova. Što ste sve gledali u kinima u 2009, ali i što nam je novog u svijetu filma ova godina donijela, pročitajte u redovima koji slijede

Kraj kalendarske godine za Hollywood u pravilu znači samo jedno – ispaljivanje najteže filmske artiljerije u kinodvorane. Cilj: ne samo napuniti kinoblagajne, nego i opčiniti članove Američke filmske akademije uoči nominacija za Oscar. Najveće favorite još nismo vidjeli, ali već sada polako kapaju u naša kina poput ‘Avatara’ Jamesa Camerona. U međuvremenu, prisjetimo se kako je izgledala protekla celuloidna godina. Iako bismo teško mogli biti nezadovoljni ukupnom kvalitetom ponuđenoga, ova nam godina, barem zasad, ipak nije donijela revolucionarne naslove (osim u doslovnom smislu - 'Revolutionary Road' kojemu je za dlaku ipak umakla nominacija na našim top listama). Nismo zabilježili ni osobito uzbudljive nove trendove – najzanimljivije filmove i dalje nam serviraju filmski festivali (primjerice sjajni ‘Libanon’ sa ZFF-a), animirani filmovi za odrasle nisu više rezervirani samo za festivale, nego su se zahvaljujući reputaciji čak i kod nas probili na redoviti kinorepertoar, što je prije par godina ipak bilo gotovo nezamislivo, jedina istinski zanimljiva pojava u 2009. mogao bi biti val uspješnih come-backova – Mickey Rourke, Sam Raimi, serijal 'Star Trek'.

Najgledaniji filmovi u hrvatskim kinima

1. 'Ledeno doba 3'
2. 'Harry Potter i princ miješane krvi'
3. 'Milijunaš s ulice'

Kao u i svjetskim kinima, i u domaćima su najgledaniji treći nastavak animiranog serijala o dobroćudnim mamutima, drugim pra-bićima i šašavoj vjeverici koja nikada ne odustaje od svoga žira te novi, najmračniji dosad, nastavak franšize o ne više tako malom čarobnjaku Harryju Potteru. Novi 'Harry Potter' u artističkom smislu ne donosi ništa novo, no posve je ugodna razbibriga kao i ostatak serijala. S obzirom na interes koji vlada, nema sumnje da će u top tri najgledanija filma ući i ‘Sumrak saga: Mladi mjesec’, no prije nego se to dogodi, treću poziciju u Hrvatskoj drži prošlogodišnji oskarovac ‘Milijunaš s ulice’. U svijetu je izbor publike ipak nešto konvencionalniji, pa je na trećem mjestu po gledanosti akcijski hi-tech spektakl ‘Transformeri: osveta poraženih’ koji u Hrvatskoj nije ušao ni među prvih deset. Ova specifičnost domaćeg tržišta budi u nama iskreno poštovanje i ponos. Ako je suditi po gledanosti komedije ‘Bruno’ Sache Barona Coena, moglo bi se zaključiti da Hrvati nisu ni upola onoliko konzervativni i homofobni kao što izgleda. Ili su samo jako podložni agresivnoj marketinškoj kampanji. Naime, na našem je tržištu 'Bruno' peti po gledanosti, dok u svijetu nije ni među prvih 30. Nagradno pitanje: Je li Hrvatska u stvari Brunin Kazahstan?


Najbolji holivudski filmovi u domaćim kinima

'Nebesa'
'Gran Torino'
'Narednik James

Nakon intergalaktičkog sukoba oko toga spada li novi Tarantinov film ‘Nepodnošljivi gadovi’ u top tri najbolja ili najgora filma godine, došli smo do konsenzusa – taj film nećemo spominjati. Među našim ozbiljnim favoritima za film godine je i novi uradak braće Coen ‘Ozbiljan čovjek’, a preostali su na listu ušli teškom mukom jer svaki bi drugi izbor bio podjednako dobar ili loš zato ih i navodimo bez rednih brojeva. Egzaktna mjerila poput broja gledatelja ovdje više ništa ne znače. ‘Up’ ili ‘Nebesa’, prvi animirani film koji je otvorio Cannes i jedan od najozbiljnijih kandidata za Oscar za najbolji film (ne animirani, nego uopće, barem tako nagađaju ugledni holivudski kolumnisti), oduševio nas je kombinacijom avanturizma, topline, naivnosti, humora i gorčine. ‘Gran Torino’, sjajna moralka koja tematizira pitanja vjere, nacije i poštenja, još je jedan u nizu bisera vremešnog Clinta Eastwooda kojemu s godinama um, čini se, postaje sve bistriji, a ‘Narednih James’ akcijska drama smještena u iračka bespuća, jedan je od najkompleksnijih i najhrabrijih holivudskih filmova na temu američke vojne politike koji nam je još draži zbog činjenice što ga je režirala jedna žena, nekoć iznimno cijenjena, a danas već pomalo zaboravljena Kathryn Bigelow.

Najbolji europski filmovi s domaćeg kinorepertoara

'Lornina šutnja'
'3 majmuna'
'Revanš'

Već smo pomalo otupjeli na činjenicu da najbolje filmove svjetske kinematografije možemo gledati isključivo na filmskim festivalima ili zahvaljujući supertajnim i megakompliciranim kanalima zbog kojih se ponekad osjećamo kao da pripadamo nekoj opskurnoj celuloidnoj masoneriji. Ipak, zahvaljujući reviji filmova s Cannesa koji ostaju u redovitoj distribuciji te aktivnosti kina Europa, vrhovi europske kinematografije dolaze i do hrvatskih gledatelja. Dugogodišnji smo štovatelji djela braće Dardenne, sjajnog belgijskog dvojca koji ubojitom preciznošću na površinu izvlači najfinije psihološke i emocionalne nijanse svojih likova i ne bježi ni od najtežih tema. U ‘Lorninoj šutnji’ pozabavili su se pozicijom emigranata s istoka u zapadnoj Europi. Iako su imali i svjetlijih trenutaka (njihov raniji film ‘Sin’ je nešto što se ne propušta), no i dalje su u izvanrednoj formi, baš kao i Nuri Bilge Ceylan, najcjenjeniji turski redatelj, čiji su prethodni filmovi ‘Klime’ i ‘Dalek’, također ostavio nešto bolji dojam od i dalje izvanredne obiteljske drame ‘3 majmuna’. U red teških moralki s temom osvete spada ‘Revanche’ Gotza Spielmana, nasljednika one iste tmurne atmosfere, osjećaja beznadnosti i otkrivanja prljavih tajni naizgled idilične, besprijekorno uređene malograđanske Austrije s kojom su nas prije skoro deset godina upoznali njegov talentirani sunarodnjak Ulrich Seidl i kolegica Barbara Albert.

Najbolji animirani film na repertoaru

'Valcer s Bashirom'
'Nebesa'
'Koralina i tajna ogledala'

U zemlji u kojoj je prije 37 godina osnovan međunarodni festival animacije, Animafest, i koja se ponosi svojom Školom zagrebačkog filma, gledatelji su itekako svjesni da animirani film nije samo razbibriga za djecu, nego jedan od oblika umjetničkog izražavanja. Vrhunske rezultate na tom području postigao je Izraelac Ari Folman s filmom ‘Waltz With Bashir’, potresnim animiranim dokumentarcem o izraelsko-libanonskom ratu. Nije ga preporučljivo gledati s djecom. ‘Koralina’ je pak solidan burtonovski dječji horor o modernim disfunkcionalnim obiteljima s prezaposlenim roditeljima i usamljenom djecom.





Najbolji come-backovi

Mickey Rourke
'Star Trek'
Sam Raimi

Mickey Rourke, kojemu je karijera bila barem na samom dnu, ako ne i nepostojeća, vratio se u velikom stilu s vrlo dobrom dramom ‘Hrvač’ cijenjenog Darrena Aronofskog, demonstrirajući izniman talent u liku životom pregaženog marginalca, ne ostavljajući mjesta sumnji da je i sam prošao hrvačev težak put nasilja, alkohola i droge. ‘Star Trek’ J. J.-a Abramsa dosad je najbolji film u serijalu – moderniziran, svjež, zanimljive priče i s novom perspektivom na stare likove jedno od najugodnijih iznenađenja godine. Nakon godina provedenih režirajući holivudski blockbuster serijal 'Spiderman', Sam Raimi vratio se svojim niskobudžetnim trash horor korijenima s filmom ‘Drag me to Hell’.

Najbolji domaći filmovi u kinima

'Buick Riviera'
'Metastaze'
'Kenjac'

Ove se godine domaća kinematografija može pohvaliti s čak tri dugometražna naslova koja ponosno mogu kružiti svjetskim kinima, a da nikome ne bude neugodno. Navodno će im se uskoro priključiti i ‘Crnci’ Zvonimira Jurića i Gorana Devića, no kako se taj film još nije dokopao redovitog repertoara , strogi i pravedni kakvi jesmo, preskočit ćemo ga. Goran Rušinović, mogao je ući i u popis najboljih come-backova, godinama je radio na ovom projektu i iznjedrio rafiniranu post ratnu dramu koja minimalnim sredstvima dočarava emocionalne posljedice sukoba na području bivše Jugoslavije. Branko Schmidt svijetli je primjer redatelja srednje generacije koji je nakon niza manje uspješnih pokušaja uspio modernizirati svoj filmski izričaj, prilagoditi ga zahtjevima publike i hvaljenog romana o hrvatskoj svakodnevici kroz priče nekoliko gubitnika iz kvarta. Mladi Antonio Nuić, nakon hvaljenog ‘Sve džaba’, nastavlja predvidivim putem u ‘Kenjcu’. Nije razočarao, ali ni oduševio.

Newcomers – redatelji

Steve McQueen
Neill Blomkamp
Marc Webb

Apsolutna nova redateljska zvijezda godine bez ikakve sumnje je britanski likovni umjetnik i fotograf Steve McQueen, imenjak slavnoga glumca, koji je svojim prvim filmom ‘Glad’ ušao u hall of fame najboljih debitanata. Možemo se samo iskreno nadati da to nije bio njegov kratki izlet. Neill Blomkamp dokazao se prvo producentu Peteru Jacksonu, a onda i svjetskoj publici s ‘District 9’, a Marc Webb je osvojio našu naklonost malom šarmantnom komedijom o prirodi ljubavi i zaljubljivanja ‘500 dana ljeta’ koju karakteriziraju životna priča,simpatični junaci, odlični mladi glumci i inventivna režija.



Nove zvijezde – žene

Kristen Stewart
Melanie Laurent
Dolores Lambaša

Nakon senzacionalnog uspjeha ‘Sumraka’ , čiji će nastavci i nakon aktualnog ‘Sumrak saga: Mladi mjesec’ bez sumnje biti izvanredno gledani, mlada Kristen Stewart vjerojatno bi za koju godinu već mogla u mirovinu, no djevojka je ambiciozna i već u siječnju na Sundance Film Festivalu očekujemo dvoje premijere nezavisnih filmova u kojima je glumila glavne uloge. Mlada francuska glumica Melanie Laurent dojmljivo je odglumila Shosannu Dreyfus, Židovku koja jedva umakne nacističkom pokolju u Tarantinovu ‘Inglorious Bastards’, a nas je pomalo podsjetila na oskarovku Marion Cotillard koja joj je najbolja prijateljica. Imamo razloga vjerovati da će Melanie krenuti istim putem – po Oscara. Iako slavu nije stekla zahvaljujući glumačkom zanatu, Dolores Lambaša bez sumnje je jedna od medijski najeksponiranijih domaćih glumica. No ni sva slava, ni skandali, ni press konferencije, ni tri premijere nisu natjerali publiku u kino na njezin filmski debi ‘Vjerujem u anđele’, slabašnu malomišćansku ljubavnu humoresku koja je imala dva i pol puta manje gledatelja njego ‘Metastaze’. Pouka: domaćim se glumcima zbog karijere ne isplati neprestano pojavljivanje u medijima, to nije ono što publika cijeni.

Nove zvijezde – muškarci

Robert Pattinson i Taylor Lautner
Chris Pine
Jeremy Renner

Za vampira i vukodlaka Roberta Pattinsona i Taylora Lautnera, koji su zahvaljujući svojim mišićavim mladim torzima, likovima romantičnih junaka i borilačkim sposobnostima zaslužili reputaciju najvećih muških teen seks simbola, vrijedi isto što i za Kristen Stewart. Ljepuškasti plavooki Chris Pine uglavnom je bio slatkica iz romantičkih komedija dok se nije transformirao u kapetana Jamesa T. Kirka iz ‘Star Treka’. Nakon što je dokazao da zna biti frajer, zaigrat će u novom akcijskom trileru Tonyja Scotta, ‘Unstoppable’, zajedno s Denzelom Washingtonom i Rosario Dawson. Manje poznatom TV glumcu Jeremyju Renneru karijera je ozbiljno krenula nakon sjajne uloge u ‘Naredniku Jamesu’. Iako bismo ga teško mogli nazvati osobito privlačnim, frajerskim stavom i uvjerljivom glumom osvojio je čak i Benna Afflecka koji ga je angažirao za svoje novo redateljsko ostvarenje, krimi dramu ‘The Town’.