ADRENALIN ŠIBA K'O LUD

Najbrže i najžešće filmske potjere

19.10.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Za razliku od nekih drugih situacija, ovdje je brzina poželjna, dapače nužna. Riječ je o najbržim i najžešćim filmskim potjerama. Oduvijek su prikivale muške poglede za ekran čvršće od ženskih stražnjica, a pred vama je deset najopakijih

Dok hrvatskim kinoplatnima već četvrti put jure Vin Diesel i opako brza i žestoka škvadra dovodeći pritom do ludila muškarčine željne adrenalina čak i u kinu ili vlastitoj fotelji, prisjetimo se najvećih filmskih automobilskih jurnjava svih vremena.

Neke su nas strašile opasnošću, druge nasmijavale nemogućnošću, a treće nagnale da brojimo usput poginule, u slavu brzini i napetosti. Zajedničko im je to da sve u sebi sadrže neodoljiv šarm brzine, spretnosti i obilno adrenalina. Volan u ruke, nogu na gas i krenimo.

 

 


10. Otporan na smrt
Besmislena vožnja jedne od junakinja filma na haubi automobila razvija se u još besmislenije igranje sa životom kad iz pozadine dojuri poremećeni psihopat Kurt Rusell, koji u slobodno vrijeme uživa u sudaranjima autima i mučenju i ubijanju djevojaka. I tako, dok plavuša Zoe Bell, glumica i nekadašnja kaskaderka, leta po šajbi uz pregršt cike i dreke, Kurt Rusell stapa sve svoje guštove u jedan igrajući se odbijanca po makadamu. Na kraju završi s metkom u ramenu. Eto ti ga na, kad se igraš s opakim curama!

 

 



9. Blues brothers 2000 – kad je bal...

Nakon vozanja po haubi, slijedi potjera s najvećim brojem razbijenih hauba u povijesti filma. Ili barem tako kažu. Budući da kvalitetom nije ni do koljena originalu, a i nema Johna Belushija, nastavak legendarne braće Blues morao se nekako upisati u filmske anale, pa su autori odlučili porazbijati sve policijske automobile Sjeverne Amerike i južnog susjedstva.

Sama jurnjava za neuhvatljivim Danom Aykroydom, Johnom Goodmanom i kompićima traje tek 45 sekundi, ali zato u razbijanju nebrojive količine policijskih automobila možete uživati duplo dulje. Neopisivo je zanimljivo promatrati to silno pretjerano uništavanje automobila koji se svakom sekundom pretvaraju u sve veće brdo olupina. Da bi na kraju veličinom posramili i sam Hrelić.

 

 


8.Taxi
Francuski brzopotezni filmski serijal ismijava policiju i njemačke automobile, a uzdiže vrline Peugeota i francuskog taksista Daniela Moralesa (Samy Naceri). Upravo oni spašavaju Pariz i Marseille od internacionalnih lopova, usput spašavajući guzicu policijskoga kompića Émiliena.

U pauzama, dok ne lovi kriminalce, Samy vozi budućeg punca na sastanak, uletava u auto relije, skijaške utrke, sve od reda pobjeđujući. Usput radi na čišćenju organizma svojih putnika prilikom vožnje. U konkretnoj jurnjavi natjerava se s njemačkim lopovima ulicama Marseillea testirajući usput reflekse kaskadera-statista divljom vožnjom kroz njih. Na kraju dokazuje svima da Peugeot ima znatno bolje kočnice od razvikanih Mercedesa.

 

 

7. Transporter
Njegov posao je transport. Čega god, samo da je ilegalno i opasno. On je Frank Martin (Jason Statham) i opako brzo juri kad zagusti, sve zadržavajući hladan osmijeh na licu. U ovoj jurnjavi poput pacmana bježi od čete policijskih kola labirintima uskih gradskih uličica. Uza sve to zadržava hladnu samouvjerenost i svijest o čistoći interijera vlastitog automobila ne dopustivši suputniku da se olakša u automobilu, već zaustavivši se nasred potjere. U velikom finalu opaki BMW uspijeva sletjeti s nadvožnjaka na kamion koji prevozi automobile. 

 

 

6. Cannonball Run
Jedini film koji je zaradio 200 kazni prije nego što je snimljen, bar tako tvrde producenti. Burt Reynolds i Farrah Fawcett kao vrckast par lažnih bolničara, Dean Martin i Sammy Davies Jr. kao svećenici te Roger Moore kao on sam jure Amerikom. Nije bitno u čemu, jedino tko će prvi. Ima tu Lamborginija, Ferrarija, aviona, glisera i kola hitne pomoći. Jurcaju sve u šesnaest pretvorivši film u jednu veliku potjeru. Bježe od policije, prestižu je, šarmiraju i padaju kao žrtve vlastite igre. Ostaju samo najhrabriji. Ili najluđi, ovisno o kutu gledanja.

 

 


5. Francuska veza
Jedan od rijetkih temperamentnih vozača među vrhunskim potjerama, nervozni Gene Hackman i njegova truba, koju stišće bez ikakve milosti, juri New Yorkom usred uobičajene gradske gužve ganjajući vlak iznad sebe. Gene pobjeđuje gradsku vrevu u Pontiacu totalno uništenom za višednevnog snimanja scene koja traje dvije i pol minute. Tako to pravi igrači rade – ruku na trubu i svima sve po spisku.

 

 


4. Nestali u 60 sekundi (2000.)

Dok se u originalnom filmu iz 1974. natjeravaju čak 34 minute u komadu, u ovoj inačici Nicolas Cage u nemogućoj misiji krađe 50 vrhunskih automobila bježi 'tek' devet minuta. U bijegu Fordom Mustangom imena Eleanor, Nicolas juri uskim uličicama i širokim kanalima dok ga natjeravaju opaki murjak Delroy Lindo i četa policijskih kola uz dodatak helikoptera. U jednom trenutku, auto ženskog imena pojuri čak 250 kilometara na sat, da bi na kraju i poletio, skokom u nepoznato.

 

 

3. Dobar posao u Italiji (1969)
Legendarni Michael Caine u gotovo klasičnoj sceni izuzetno veselog naganjanja trima Mini Morrisima boje zastave (crven, bijeli i plavi). Minići između ostalog jurcaju muzejom, krovom zgrade, pješčanom plažom, ispod mosta, unutar kanalizacije, i sve to uz veselu glazbu.

Umjetnici za volanom na kraju završavaju u pohabanom autobusu, dok autiće, u sceni posebno okrutnoj svim ljubiteljima Mini Morrisa, odbacuju niz liticu. Kao da ih je bog automobila, ako takav postoji u limenim nebesima, odlučio kazniti zbog okrutnosti, bus završava na rubu provalije. Danas baš svakomu daju voziti autobus.

 

 

2. Ronin
Jurnjava gradom, vješto izbjegavanje direktnih sudara, vožnja trotoarom, rušenje svega oko sebe, naganjanje u pravom smjeru kroz tunel pa u suprotnom smjeru kroz isti tunel. Toliko je opako da je čak i Jean Reno na suvozačkom sjedalu odlučio staviti pojas. Robert De Niro u Peugeotu juri ponajbolju (i ponajljepšu) filmsku vozačicu Nataschu McElhone u BMW-u, dok čak 300 statista-kaskadera leta oko njih.

Jedna od najopasnijih i najuvjerljivijih filmskih jurnjava koja sadrži neke od legendarnih jurećih scena. Na kraju silne vožnje, jedan metak u gumu rješava sve. Nimalo herojski završetak jedne od najvećih automobilskih potjera.

 

 

1. Bullitt (1968)
Najspektakularnija filmska potjera, kako dolikuje najvećima, započinje gospodskom vožnjom poručnika Franka Bullitta, kojeg igra Steve 'hladan k'o špricer' McQueen. Sve u diskretnoj potjeri. I onda krećemo. Vežite se, polijećemo! Nogu na gas i počinje osam minuta najluđe filmske automobilske jurnjave u povijesti. I to po najzahtjevnijem terenu – ludo strmim i vijugavim ulicama San Francisca. Tek uz zvuk motora automobila, Ford Mustang i Dodge Charger lete cestama na rubu raspadanja, naginju se do izlijetanja, a kamera unutar automobila poskakuje sa svakim poskokom. Jurnjava je toliko opaka da u nekim trenucima i Steve izgubi svoju hladnoću, da bi sve završilo, kako i dolikuje opakoj jurnjavi, u eksploziji. Vatrometu brzine, adrenalina i odvažnosti.