NEAMERIČKO, A DOBRO

Najbolji filmovi koji ne pričaju engleski

14.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Znate li da postoje i filmovi koji su snimljeni izvan Hollywooda? Naravno da znate, no čini se da je i kod naše publike često vrlo živ trend da se neholivudski filmovi odbacuju kao drugorazredni sadržaj koji se rado preskače u korist kakvog novog blockbustera iz američke tvornice snova. Stoga smo pripremili kratak pregled filmova svjetske produkcije koji će razuvjeriti i najtvrdokornije cinike. Predlažemo vam da nikako ne propustite ovih par primjera iz bogate riznice vrhunskih filmova stvorenih na neamerički način

Sedam samuraja

Zašto je izvrstan?
Kroz savršen spoj akcije i karaktera, Istoka i Zapada, blockbustera i art filma, Kurosawin prvi ulazak u svijet samuraja ostaje jednim od najvećih remek-djela filma na svim jezicima.

Japanski velikan režije stvara jedinstvene i pamtljive likove iz sedam samuraja koje je sreća napustila. U njihovom pokušaju da kao plaćenici obrane siromašno selo od pljačkaša, Kurosawa svoje junake prikazuje kao dostojanstvene otpadnike, pritom stvarajući dojmljive vizualne prizore i do danas neke od najuzbudljivijih prizora borbe. Dovoljno u prilog veličini ovog samurajskog epa govore dvije nominacije za Oscara, i osvojen venecijanski Srebrni lav.

Holivudsi remake?
'Sedam samuraja' klasik je koji je počašćen s možda najboljom i najpoznatijom preradom ikada. Radi se naravno o Sturgesovoj 'Sedmorici veličanstvenih', koji su se isprva činili kao natjecanjem tadašnjih holivudskih zvijezda. Ipak, redateljska potkovanost Sturgesa i vrhunski temelji koje je postavio Kurosawa pokazali su se dovoljno čvrstima da se na njima i američka verzija uzdigne do statusa klasika.


Panov labirint

Zašto je izvrstan?
Možete ga shvatiti kao bajku, kao vapaj protiv fašizma, kao horor ili fantastiku. Možete ga shvatiti kao priču o rijetko lijepom mentalnom poremećaju, no kako god gledali na njega, ovo birazno remek-djelo uzburkava emocije silinom koja bi nokautirala i Chucka Norrisa.

Stavljena ispred pozadine zlosretne realnosti Španjolske neposredno nakon građanskog rata, priča o djevojčici koja preživaljava opasne avanture kako bi se pokazala istinskom princezom mogla je ispasti otrcanom, no u sposobnim rukama Guillerma del Tora postaje veličanstvenom – jezovitom i prekrasnom u jednakoj mjeri. 'Panov labirint' nagrađen je s tri Oscara od šest nominacija, te čak 7 Goya, španjolski pandan Oscaru.

Holivudski remake?
Američke filmske kuće još se nisu odvažile za otkup prava. Na sreću, jer teško je pojmiti kakav bi konačni proizvod bio i na koje bi sve načine američka patetika i potreba za vizualnom nadmoći oskrvnula ljepotu izvornika.


Amelie

Zašto je izvrstan?
Amelie je uistinu neobična kreacija – bajkovita lepršava priča koja ispod površine skriva mračniju stranu koja isprva nije toliko očita. Amelie se ipak upušta u zločeste praktične šale dok progoni svoj interes u pokušaju da pomogne svim usamljenim dušama Pariza, uključujući i svoju.

Dakle, ne radi se isključivo o ljubavi i slatkim nevinim očima glavne junakinje. Kroz očaravajuću fotografiju Brune Delbonnela, magični realizam Juenetove režije i neodoljivu izvedbu Audrey Tautou, završni proizvod je toliko ljubak da je preko noći cijeli svijet pao pod čini slatke Amelie. Začarala je i kritičare, a pale su i značajne nagrade – dvije BAFTA-e, četiri Cesara i čak pet nominacija za Oscara.

Holivudski remake?
Najavljivana je američka obrada s njihovim najjačim oružjem za ovu ulogu, vječnom slatkicom Juliom Roberts. No, sve je ostalo samo na najavama, zbog čega nemamo razloga žaliti. Pokušaj repriziranja jedinstvene atmosfere originala bio bi u najmanju ruku ambiciozan, a tračak zloće prikriven iza velikih očiju Audrey Tautou teško nam je zamisliti iza osmjeha i talenta Julie Roberts.


Sedmi pečat

Zašto je izvrstan?
Snimljen u svega 35 dana, Bergmanov sedamnaesti film je nadrealna priča o vitezu kojeg po povratku s križarskog pohoda dočekuje Smrt. No, vitez odbija poći s njim dok ne nađe trunku utjehe u svijetu koji propada izjeden kugom i religijskim progonima, a kako bi dobio na vremenu, izaziva Smrt na legendarnu partiju šaha.

'Sedmi pečat' preispituje bitne teme često susretane u filozofskoj literaturi, te ih čini nezaboravnim filmskim iskustvom kroz brojne kultne scene. U karijeri prožetoj vrhunskim uratcima, 'Sedmi pečat' ističe se kao Bergmanovo ponajbolje djelo i najveća ostavština filmskoj umjetnosti.

Holivudski remake?
Producentska kuća Michaela Baya, Platinum Dunes, zaslužna za remakeove mahom poznatih horora poput 'Teksaškog masakra motornom pilom', 'Strave u Ulici brijestova' i 'Petak trinaesti', otkupila je prava za remake švedskog klasika, ali nije najavljeno hoće li ga se ikada primiti. No i bez remakea, spomenuta ostavština 'Sedmog pečata' često je prisutna u brojnim filmovima u kojima se pojavljuje Smrt upravo onako kako je Bergman zamislio.

Tri boje: Plavo Bijelo Crveno

Zašto je izvrstan?
Tri filma za cijenu jednoga donose priče o sudbinama nesretno zaljubljenih sudaca, usamljenih emigranata i utučenih udovica, svih u podjednakoj potrazi za utjehom u surovoj svakodnevici moderne Europe.

Trilogija Kieslowskog opisana je kroz boje francuske zastave i ukorijenjena u devizi liberté, égalité et fraternité, no zapravo prenosi univerzalne poruke i osjećaje. Trilogija se usredotočuje na pitanje gubitka i tuge, stoga vas neće oraspoložiti, ali će vas svakako dirnuti.

Holivudski remake?

Budimo realni, originalna trilogija je odviše dugačka i previše kompleksna da bi pobudila interes kod holivudskih filmaša, iako naslovne boje odgovaraju onima na američkoj zastavi.


Neka uđe onaj pravi

Zašto je izvrstan?
Nekad doživljavani kao oličenja užasa, demoni u ljudskom tijelu, vampiri su evoluirali do statusa rock superzvijezda. Zorno to pokazuje najnoviji fenomen zaluđenosti vampirima diljem svijeta, poznatog naziva 'Sumrak'. Bella Swan postala je utjelovljenje cijele generacije tinejdžera zaljubljenih u vampire, a Bellin objekt požude, neobično nježan vampir Edward Cullen, postao je tiha patnja obožavateljica koje su kroz evoluciju vampira u modernoj kulturi odlučile prihvatiti samo pozitivne strane nemrtvih krvopija.

U današnje vrijeme potpune opčinjenosti vampirima kada se čini da krvopije iskaču iz svakog novog hita, potreban je zaista poseban obrat u staroj legendi da bi nas iznenadio. A 'Neka uđe onaj pravi' čini upravo to kroz naizgled običnu priču o dječaku kojeg maltretiraju njegovi školski kolege, koji utjehu nalazi u prijateljstvu s neobičnom djevojčicom. I dok se gomilaju tjela pod krvavim očnjacima neobične djevojčice, središnjom točkom filma idalje ostaje čudno prijateljstvo koje cijelu priču čini toliko strašnom, ali i magnetski privlačnom.

Holivudski remake?
Je li netko spomenuo vampire? To je bilo dovoljno da se redatelj 'Cloverfielda' Matt Reeves prihvati režiranja holivudske inačice. Zloguki detalj zbog kojeg cijela priča ne sluti na dobro je što je Reeves sa snimanjem počeo prije no što je izvornik premijerno prikazan. Rezultat Reevesovog rada, prigodnog naziva 'Let Me In' imat ćemo priliku osuditi krajem listopada ove godine.