U KINIMA: 'MADAGASKAR 3: NAJTRAŽENIJI U EUROPI'

Najbolji film trilogije Madagaskar

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 15.06.2012 10:53
  • Objavljeno 15.06.2012 u 09:49
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Treći nastavak uglavnom je ponavljanje starog recepta, ali uz mnogo zabavnije rezultate

Stigao je treći 'Madagaskar', što nije veliko iznenađenje s obzirom na solidan uspjeh prijašnja dva, iako su daleko ispod razine kvalitete koju je postavio Pixar. Naime, prijašnja dva filma su sasvim generički uraci napravljeni da bi pružili zabavu isključivo mlađim generacijama ili publici bez iskustva u animiranom žanru. Pitanje je stoga pruža li treći nešto bolje i zabavnije (jer su prijašnji često bili dosadni) ili se drži identične formule? Stvaralačka ekipa uglavnom je ista osim manjih izmjena kod scenarista pa nema mnogo nade, ali možda je ovo treća sreća.

Iznenađujuće, 'Madagaskar 3: Najtraženiji u Europi' možda je najbolji film u trilogiji, ali to ne znači da je vrhunski film. Nakon drugog filma, koji se odvijao izvan civilizacije, ovdje se naši životinjski heroji smještaju u Francusku, što svakako pruža scenaristima mnogo više materijala za 'ludorije' jer ipak je sve zabavnije kada imamo interakciju s ljudskim likovima i općenito kulturom koja nam je poznata. Zatim, suludost većine sekvenci dovedena je do maksimuma iznimno dinamičnim kretanjem radnje pa imamo znatno zabavnije iskustvo. Zbog takvih poteza ovo ostvarenje uspijeva biti donekle zanimljivo i starijoj publici, pogotovo onima kojima su prijašnja bila gnjavaža. Ovaj film zapravo predstavlja vrhunsku, sjajno produciranu (animacija, glazba) zabavu unutar okvira sličnih generičkih ostvarenja, ali ništa više od toga.

Mogli bismo reći da mu nedostaju konkretni, dublje razvijeni likovi ili da je većina dosjetki nakupina klišeja, ali činjenica je da su autori napokon shvatili što točno ovaj film treba biti i potrudili se napraviti najviše što mogu bez mnogo insinuacija na neke dublje poruke. Nažalost, zadnja polovica filma gubi dinamičnost koja se uspješno gradila na početku, ali onima koji 'doguraju' do tog dijela filma to ionako neće predstavljati problem. Hrvatska sinkronizacija opet je samo prolazna, ali to je posve očekivano kada uzmemo u obzir da sinkronizacije ostalih zemalja, Njemačke naprimjer, često pate od sličnih problema, jer ipak se u izvornoj engleskoj produkciji radi konkretan (i skup) kasting glasova za likove. Uglavnom, kvaliteta je otprilike ista kao u većini skupljih animiranih filmova.

Zaključno, 'Madagaskar 3: Najtraženiji u Europi' sigurno će zabaviti cijelu obitelj svojom dinamikom i raskoši, iako će nakon jednog gledanja vjerojatno biti brzo zaboravljen. Sa samo osamdeset minuta trajanja može se preporučiti kao solidan gubitak vremena u kinu, a oni koji traže nešto više, možda slojevitije i dublje ostvarenje, mogu ga zaobići kao i prijašnja dva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi