JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ:

'Najbolje se osjećam kao kuhar u pidžami'

14.12.2010 u 14:03

Bionic
Reading

Hrvatski glumac u intervjuu opisuje kako se snašao u ulozi nasilnika u novom Matanićevom filmu 'Majka asfalta' te kako funkcionira kad nije na zahtjevnim snimanjima

Hrvatski kralj sapunica Janko Popović Volarić pokazao se publici navikloj na njegove dobroćudne uloge u potpuno drukčijem svjetlu u novom filmu 'Majka asfalta', redatelja Dalibora Matanića. Naime, glumac dosad najpoznatiji po ulogama u serijalima 'Obični ljudi', 'Ponos Ratkajevih' i 'Najbolje godine' u novoj drami glumi Janka, supruga koji brutalno pretuče ženu.

Kako ste se uspjeli uživjeti u ulogu osobe koja nasilno, impulzivno reagira i premlati ženu?
Kada sam našao odgovore na neka pitanja o liku, dalje sam samo pratio liniju scenarija i sve je bilo prilično jasno. Nije to baš neka filozofija. Glumiš ono što piše i pokušavaš kroz sebe provući emocije tog lika i u tome biti iskren. S vremenom ti se uvuče pod kožu i polako ti se otvara kako on funkcionira bez obzira bio on dobar, zao, pametan, nježan, glup ili pak nasilan... Kada je počelo samo snimanje, bio sam prilično spreman, a Dado me vrlo vješto vodio.

Možete li opisati pripreme za Matanićev film. Koliko je improvizacije bilo u pitanju, kako ste se složili na snimanju s ostatkom ekipe, posebice s Marijom Škaričić i Juditom Franković?

Dosta dugo su trajale pripreme za snimanje. Iščitavao sam scenarij, puno razgovarao s Matanićem i Mare Škaričić, a par mjeseci prije snimanja imali smo redovite probe na kojima nas je Dado ponekad i snimao. Neke od tih improvizacija su kasnije završile i u scenariju. Dana nam je prilična sloboda u pogledu improviziranja. A što se partnerica tiče, Mare i Judita su fenomenalne, kao i svi s kojima sam imao scene u filmu. Prije svih mali Noa, koji je doslovno, rođeni glumac. S Juditom sam radio i prije i znao sam koliko je vješta glumica, a s Mare sam snimao najviše i mogu reći da je najbolja partnerica koju glumac može poželjeti. Ona je jednostavno divna. Kada sam prvi put glumio s njom, osjetio sam što znači potpuno povjerenje u glumačkog partnera. Mislim da to osjeti svatko tko se nađe u sceni s njom. Puno mi je pomogla na setu.

Jeste li osjećali veću odgovornost prema, uvjetno rečeno, 'ozbiljnijoj ulozi' naspram onih u sapunicama?
Trudim se biti odgovoran na svakom setu na kojem glumim. Osjećao sam, naravno, jednu drugu vrstu pritiska i s obzirom na to da se radilo o filmu, i s obzirom na to da mi je užasno bilo stalo do tog scenarija i teme. Nisam htio zeznuti. Ali odgovornost prema repeticijama je bila više-manje jednaka kao i na bilo kojem drugom setu. Frka je jednaka pred svakom kamerom.

U kojoj mjeri pratite suvremenu hrvatsku kinematografiju? Možete li izdvojiti neke zanimljivije momente ili zanimljivije uloge koje ste zamijetili?
Nisam gledao baš sve naše filmove zadnjih godina i pokušavam to ispraviti. Tako po prilici stojim i sa kazališnim predstavama. Zadnjih godina sam popustio zbog prilično napornih snimanja. Zato mislim da nije pravedno izdvajati jer nemam puni uvid, ali vidi se i iz daljine da je sve krenulo u boljem smjeru. A sada se bojim da sve staje jer publika to nije prepoznala, a vremena je preostalo još jako malo s obzirom da se u zadnje dvije godine sve manje snima. Evo, ja se bacam na gledanje svega propuštenog.

Koliko vam supruga pomaže? Savjetujete li se s njom oko izvedbi?
U nekim fazama ima velik utjecaj. Spašava me u svim kriznim situacijama, a često i razgovaramo o likovima koje bih trebao glumiti. Njezini su savjeti često spasonosni.

Kad ne glumite, u kojoj se ulozi najbolje osjećate? Kako biste opisali sami sebe? Je li opis, s obzirom na profesiju, uopće moguć u nekom pojednostavljenom smislu?
Najbolje se osjećam u ulozi kuhara u pidžami, premda se u njoj rijetko nalazim. Sretan sam kada snimim neku dobru scenu, pa se drugi dan nađem ili u ljenčarenju po kući s gospođom ili na kavi sa sinom. Ili na nekom putovanju. Teško mi je sad sebe opisivati. Ima tu svega, ponekad sam super, zanimljiv i duhovit, a ponekad sam dosadan, čangrizav, bijesan i djetinjast. Ne znam se opisati.

Kakvi su vam planovi u sljedećih nekoliko mjeseci?

Sljedeća dva, tri mjeseca snimam 'Najbolje godine'. A za dalje trenutno nemam planova. To je to što se posla tiče, a što se tiče privatnog, nadam se da će i dalje sve biti točno ovako kako jest.