TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Na tuđem kauču' - novi pogled u svijet stand-up komedije

26.02.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Za razliku od svih ostalih stand-up komičara koji su posljednjih godina snimili serije o svojem radu i borbi u tom svijetu, Pete Holmes to čini na jedan neočekivano sladak, nimalo ciničan, ali opet dosta realističan način

Stand-up komičari i njihov život, borba za probitak, situacije iz kojih crpe nadahnuće za materijal na pozornici - sve je to postalo već toliko čest motiv humorističnih (pa i onih manje smiješnih) televizijskih serija da se gotovo može prozvati žanrom. Neki su zahvaljujući tom 'žanru' postali milijarderi i međunarodne senzacije (Seinfeld), neki su ga u novome tisućljeću preporodili i od njega učinili sasvim drugačiju i novu umjetničku formu (Louis CK), ali svima im je zajednička jedna stvar. Obično se glavni junaci tih priča prema svijetu odnose dosta cinično, s nemalo gorčine, nerijetko i depresije.

Pete Holmes, komičar i voditelj ultrapopularnog podcasta 'You Made It Weird', u kojem, slično kao i njegov kolega Marc Maron, razgovara s drugim komičarima i ljudima povezanim s komedijom - uz pomoć je HBO-a i Judda Appatowa snimio malo drugačiju seriju s istom temom.

'Na tuđem kauču'
njegova je poluautobiografska priča o Peteu, 30-i-nešto-godišnjaku koji se pokušava probiti na newyoršku stand-up scenu, ali ga je do događaja pred kraj prve epizode ove serije u tome podržavala supruga, koja je radila te uzdržavala njega i njihov pristojan dom u predgrađu dok bi se on uvečer vozikao do grada pa zatim nastupao u polupraznim comedy clubovima, zarađujući jedva dovoljno da bi pokrio troškove benzina i parkinga. Krajem prve epizode, međutim, Peteov se brak raspada i on ostaje bez krova nad glavom, prvi se put u životu boreći za gaže pred mikrofonom komičarskih klubova radi gole egzistencije, usput

kampirajući na kaučevima drugih komičara.

Foršpan za seriju 'Na tuđem kauču'


Kroz Peteovu odiseju komičarskim krugovima New Yorka u seriji ćemo tako susresti i brojne druge komičare, kao što su Artie Lang, TJ Miller, Sarah Silverman, ali i niz manje poznatih likova, vidjet ćemo kako se svi bore za koju minutu pred mikrofonom i dolar koji će pritom zaraditi, vidjet ćemo kako se mlade komičare izrabljuje i koliko je to težak posao, ali ono po čemu se serija posebno razlikuje od svih ostalih sličnih to je da Pete ni u jednom trenutku neće biti prikazan kao kakav 'neotkriveni genij' niti 'nepošteno zapostavljeni kralj komedije', nego kao upravo ono što jest - neiskusan i nezreo tridesetogodišnjak koji još mnogo toga mora naučiti i o svijetu i o poslu kojim se bavi.

Serija počinje simpatično, ali sa svakom novom epizodom postaje i više od toga - istinski smiješna i zabavna, i to na način na koji nismo navikli od suvremenih komičara (od kojih se mnogi i pojavljuju uz Petea u seriji). Pete je, naime, strogo kršćanski odgojen momak i njegova je komedija obilježena takvim odrastanjem. Nikad ne prostači, rijetko je vulgaran ili brutalan na bilo koji način, a i sam je kao osoba gotovo potpuno operiran od cinizma i gorčine. To pritom uopće ne znači niti da je glup niti da se daje 'preveslati' u susretu s prekaljenim ciničnim liscima, ali zbog toga svakako iskače iz okoline te stvara komične situacije.

'Na tuđem kauču' vrlo vjerojatno neće biti neki golem hit, ali je svakako poslastica za ljubitelje komedije o komediji, poznavatelje stand-up scene te pomalo i za one koji vole smiješne priče o nezrelim muškarcima u tridesetima s kakvima se proslavio Judd Appatow. Na HBO-u se prikazuje odnedavno i ako vam trenutačno nedostaje simpatičnih, smiješnih i pametnih priča o newyorškim komičarima, uključite se, još nije prekasno. Sigurno vam neće uzalud potrošiti vrijeme.