ANTOLOGIJSKA TV SERIJA

Na Prisavlju nam spremaju 'Zonu sumraka'

06.02.2015 u 22:23

Bionic
Reading

Antologijska američka televizijska serija 'Zona sumraka' 9. veljače dolazi na ekrane Hrvatske televizije. Scenarij za ovu popularnu seriju, koju su dosad vidjele generacije gledatelja, napisao je Rod Serling, a počela se prikazivati 1959. godine

Riječ je o nizu nepovezanih priča koje sadržavaju elemente drame, psihološkog trilera, nadnaravnog, znanstvene fantastike i strave, često sa zlokobnim ili posve neočekivanim završetkom. Za mnoge je Amerikance to bio prvi susret sa znanstvenom fantastikom i misterijima s elementima nadnaravnog, stoga je serija postigla velik uspjeh kod publike i kritike.

Zahvaljujući tome, snimljen je i igrani film, radijska serija te se počeo izdavati strip i časopis. Osnovna je tema 'Zone sumraka' obrađivana na razne načine kroz različite umjetničke forme tijekom idućih pet desetljeća, uključujući i dvije televizijske serije kao remake izvornog serijala.

Scenarij za polovicu epizoda napisao je sam Rod Serling, dok su scenarije za ostale napisali Richard Matheson, Charles Beaumont, Earl Hamner Jr. i George Clayton Johnson. U seriji se pojavljuje niz talentiranih, tada još nepoznatih glumaca, poput Roberta Redforda, Williama Shatnera, Burta Reynoldsa, Roberta Duvalla, Dennisa Hoppera, Carol Burnett, Jamesa Coburna, Charlesa Bronsona, Leeja Marvina, Petera Falka i Billa Mumyja, kao i već etablirane glumačke zvijezde poput velikana nijemog filma Bustera Keatona, Arta Carneyja, Mickeyja Rooneyja, Ide Lupino i Johna Carradinea.

Mnoge su epizode snimljene prema adaptacijama klasičnih pripovijetki pisaca kao što su Ambrose Bierce, Jerome Bixby, Damon Knight, John Collier i Lewis Padgett.

2013. godine poznati časopis 'TV Guide' smjestio je 'Zonu sumraka' na 4. mjesto svoje ljestvice 60 najboljih igranih serija svih vremena. Sedam puta nominirana je za nagradu Emmy i četiri puta za nagradu Hugo, a osvojila je po tri od svake.

Seriju 'Zona sumraka' možete pratiti od 9. veljače na Trećem programu HTV-a u 23 sata i 25 minuta.