FESTIVAL VOX FEMINAE:

Na orgazam se čekalo u redovima

04.11.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Filmski program festivala danas se nastavlja u kinu Grič od 17 sati projekcijama kratkometražnih, većinom eksperimentalnih i igranih filmova koji se bave temama kao što su biotehnologija i reprodukcija

Za otvorenje 5. izdanja festivala Vox Feminae sinoć se u kinu Grič tražila karta više. Festival je svečano otvoren projekcijama nagrađivanih dokumentarca Bathing Micky / Kupačica Micky Fride Kempff i Orgasm Inc. redateljice Liz Canner, a program su pred prepunom dvoranom predstavile organizatorice Gabrijela Ivanov, Vedrana Sunko i Dalija Pintarić.


Filmski program festivala se danas nastavlja u kinu Grič od 17 sati projekcijama kratkometražnih, većinom eksperimentalnih i igranih filmova koji se bave temama kao što su biotehnologija i reprodukcija, jezik i komunikacija, a bit će i prikazana dva domaća filma: 'Onda vidim Tanju' Jurja Lerotića i 'Nogomet' redateljice Ane Hušman

U 19 sati na programu je 'Taliya.Dot.Com' - film o internetskoj stranici za pronalaženje partnera, a u 21 sat '(A)seksual' redateljice Angele Tucker koji pokušava odgovoriti na pitanje je li moguće biti aseksualan/na u današnjem društvu i kakva su iskustva osoba koji se definiraju kao aseksualci/ke.

U subotu 5. studenog filmske projekcije će se paralelno održavati u kinu Grič i Dokukinu. Kino Grič otvara vrata u 17, 19 i 21 sat nudeći kontroverzne teme poput nevolja s rodom, lezbijske nevidljivosti i slobodnog seksualnog rada portretom slobodne prostitutke (Under the Red Umbrella / Pod crvenim kišobranom redateljice Julie Ostertag), fluidnosti roda umjetnika (Assume Nothing / Ništa ne pretpostavljaj) te očaravajućeg portreta njujorškog najozloglašenijeg body art umjetnika Jona Coryja (a.k.a. Rose Wood) u filmu What's in a Name / Što je u imenu.

U Dokukinu se u subotu u 19 i 21 sat mogu pogledati dokumentarci koji kao protagoniste uzimaju transeksualne i interseksualne osobe. A song for a T girl/ Pjesma za T djevojku je priča o osobnoj potrazi transeksualne žene za slobodom, emancipacijom i cjelovitošću, nakon čega slijedi zamijećen film Lost in the Crowd/ Izgubljeni u gomili redateljice Susi Graf, koji se bavi skupinom transeksualnih beskućnika u New Yorku. Intiman uvid u svijet interseksualnost pak omogućuje film Orchids, my intersexual adventure/Orhideje, moja interseksualna avantura.

Uz filmove, Vox Feminae nudi i zanimljiv popratni program. Diskusiju o ženskim likovima u domaćim filmovima vodit će filmski kritičari Mima Simić, Lukša Benić i Dean Kotiga u nedjelju 6. studenog u 19 sati u kinu Grič, prije proglašenja pobjednika. Fondacija CURE iz Sarajeva gostovat će u sklopu festivala svojom putujućom feminističkom radionicom, tu je također radionica stand-up komedije čiji će rezultati biti predstavljeni završne večeri festivala u utorak 8. studenog u comedy clubu Studio smijeha uz nagradni pub-kviz kojim se želi potaknuti sve ljubitelje/ice kvizova da se okušaju na ženskom terenu i pokažu koliko zaista znaju o ženama i 'ženskoj povijesti', te naravno neizostavni Vox Feminae kreativni afterwork sajam u ponedjeljak 7. studenog u Studiju smijeha.