PRESICA FILMA 'ŠUTI'

'Mučnu priču pretvorili smo u stiliziranu noćnu moru'

26.07.2013 u 16:58

Bionic
Reading

U petak je nakon pres projekcije održana konferencija za novinare ekipe filma 'Šuti' Lukasa Nole

Film 'Šuti' mučan je i mračan prikaz jednog u startu uništenog života, djevojke Bebe koja je imala nesreću da se nakon majčine smrti za nju i brata brine zastrašujuće zao otac. Lukas Nola je filmsku priču postavio retrogradno, od trenutka kad Beba (Tihana Lazović) odlučuje staviti točku na zastrašujući životni put do samog izvora svih problema. Odmotavanjem filmske vrpce i životne priče dimenzije muka s kojima se Beba mora nositi poprimaju gotovo nadljudske note. Upravo zato još čudnije zvuči završna napomena kako je film nastao po istinitom događaju.

'Originalna priča prema kojoj je nastao scenarij bila je toliko mučna da je neizvediva na filmu', rekao je Lukas Nola na presici povodom premijere filma dodajući: 'Ovom pričom bavim se već desetak godina zahvaljujući punici koja radi u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Svako je peto dijete u Hrvatskoj po statistikama zlostavljano i mislim da je red filmski se pozabaviti tim problemom. Najgore je što se ti događaji ne događaju u nekim rubnim zajednicama, već iza susjednih vrata.'

'Prvo sam mislio filmu pristupiti dokumentaristički, s kamerom iz ruke. Kasnije smo se direktor fotografije Mirko Pivčević i ja odlučili na stiliziranu noćnu moru. Što se tiče filmova na ovogodišnjoj Puli, ispali smo totalni alternativci. Gotov svi su filmovi snimani iz ruke, pa mi djelujemo kao totalni štreberi.'

Izuzetno mučnu priču na svojim je mladim, još studentskim glumačkim leđima vrlo zrelo iznijela Tihana Lazović. 'Ovo je bilo moje glumačko krštenje i veliki izazov. Kad sam dobila scenarij u ruke, rasplakala sam se i odmah zaželjela glumiti u filmu. Dok smo snimali, imala sam osjećaj da je Beba neka moja prijateljica i da je cijelo vrijeme živjela sa mnom', istaknula je studentica treće godine na zagrebačkom ADU-u.

Bebinu majku glumi Lana Barić. 'Presretna sam jer je Lukas napravio nevjerojatno dobru atmosferu na setu. Bilo je toliko ugodno da bih odmah potpisala da je svaki dan tako. Tiho, mirno… Prekrasno. Beskrajno sam uživala i sa svojim predivnim kolegama', istaknula je glumica.


'Moj kolega Steve Buscemi napisao je u knjizi da je ono što glumcu uvijek fali pažnja i usmjeravanje. Zahvaljujući Lukasu oboje smo imali na snimanju. Sudjelovao je u probama 'zagrljen s nama', a kad je krenulo snimanje, vodio nas je i usmjeravao', istaknuo je na presici Milan Pleština koji u filmu glumi Bebinog sadističkog oca.

Uz spomenute, u filmu glume još Živko Anočić kao Bebin suprug, Ksenija Pajić, Nika Mišković, Mila Sopta, Andrea Rogan, Bernard Tomić, Bojan Navojec, Enes Vejzović i drugi.

Film će premijerno biti prikazan u petak u Areni s početkom u 23.30 sati