EDITORS ZA TPORTAL:

'Mladi više ne slušaju albume, zanimaju ih samo pjesme'

29.08.2014 u 15:00

Bionic
Reading

U četvrtak, 4. rujna, britanski post-punk/indie rock bend Editors četvrti će put nastupiti u Hrvatskoj, svirkom u zagrebačkoj Tvornici. Kako to da ih naša publika baš toliko voli?

'Jednostavno – dajemo im ljubav, a oni nam je uzvraćaju', odgovara Russell Leetch, basist indie rock benda iz Birminghama, koji će s ostatkom društva u Zagrebu 4. rujna promovirati novi LP 'The Weight Of Your Love'.

Posljednjih deset godina, svjedočili smo radikalnim promjenama u glazbenoj industriji, razvoju internetske publike i smrti starih poslovnih modela. Kao bend koji djeluje od 2002., kako su te promjene utjecale na vas?

Sve smo osjetili. Pad prodaje albuma, promjenu formata, radio, sve se stalno mijenjalo. Kao bend, pokušali smo jednostavno raditi svoju stvar, uopće se ne zamarati pretjerano s time što se događa i fokusirati se na snimanje dobre glazbe. Mislim da se moć utapanja u albumu izgubila kod mnogih mladih ljudi, koji preferiraju pojedinačne pjesme. Nadam se da to nije zauvijek.

Glazbeno gledano, koja vam je era draža, 2002. ili 2014.?

2002., bilo je puno boljih gitarističkih bendova.

Kako se britanska indie scena razvijala u tom razdoblju i vidite li sebe kao dio te ili bilo koje druge 'scene'?

Ne, nikad se nismo smatrali dijelom bilo koje scene. Uvijek smo ih se pokušavali kloniti, s obzirom da one dolaze i odlaze. Uvijek se čini boljim raditi svoju stvar, postojati dalje od drugih bendova. Iskreno, puno su mi draži bendovi koji su se pojavili početkom desetljeća, nego oni koji u došli pred njegov kraj.

Gitarist Chris napustio je grupu 2011., a kao razlozi navedene su 'glazbene razlike'. Koje?

Više nismo mogli zajedno glazbeno raditi. Njemu je ponestalo ideja, a komunikacija među svima nama postala je jako loša. Postoji puno faktora zašto smo se razišli, a ja ih ne namjeravam sve objaviti!


S drugim albumom, razvila se i vaša međunarodna karijera. Koje su vam najljepše uspomene iz tih dana?

Putovanja u nove gradove, istraživanje novih država, doživjeti nove kulture... To je fantastično putovanje.

'The Weight Of Your Love' je izašao četiri godine nakon prošlog albuma. Zašto tako duga pauza?

Razlog je rad bez Chrisa, morali smo naći novog člana, vježbati s njim, a zatim ponovo sve snimati... Moram reći da je izišao godinu dana nakon plana, ali nama se činilo da je trajalo duže.

Kako biste opisali novu ploču ljudima koji je još nisu čuli?

Jebeno sjajna.

A što ljudi mogu ovog puta od vas očekivati u Zagrebu?

Pet frajera u tridesetima, koji pokazuju djeci kako se to radi.