TVRDI NAJNOVIJA BIOGRAFIJA

Michael Jackson je umro kao djevac?

27.11.2012 u 10:07

Bionic
Reading

O kralju popa se sve zna, ali istraživački novinar i publicist Randall Sullivan ipak je na 776 stranica ponudio Jacksonovu biografiju naslovljenu 'Nedodirljivi, čudan život i tragična smrt Michaela Jacksona', koja se ovoga mjeseca pojavila u izdanju njujorškog Grove Pressa. Nakon istraživanja čudotvornih ukazanja Djevice Marije i osobnog preobraćenja u Međugorju, nekadašnji urednik Rolling Stonea vratio se kontroverznom svijetu globalne ikone iscpljene skandalima i vjerovanjem u krive ljude

Bio je kralj popa, globalna ikona, avatar celebrity doba. Začudno nadaren i neobično ekscentričan. Fantastičan interpretator i savršen šoumen. Autor najprodavanjeg albuma u povijesti, rušio je rasne granice, uvodio nas u doba videospota, izmiksao soul, funk, R&B, rock i disco u zvuk koji je samo njegov, stvorio plesni pokret koji do tada nitko nije vidio. Bio je obožavan, bolesno infantilan, naivan i izbjegavan zbog optužbi o pedofiliji, sudskih natezanja, financijskog kraha, droge i uvrnutog ponašanja. Poput podbuhla Elvisa, osuđenog na enklavu u Las Vegasu posljednjih godina života, bio je kao umjetnik u ozbiljnoj recesiji nekoliko godina prije smrti, da bi poput Elvisa nakon smrti u pedesetoj 2009. postao božanski obožavan.

O Michaelu Jacksonu gotovo sve se zna, ali novinar i publicist Randall Sullivan ipak je osjetio potrebu ponuditi na 776 stranica biografiju naslovljenu 'Nedodirljivi, čudan život i tragična smrt Michaela Jacksona', koja se ovoga mjeseca pojavila u izdanju njujorškog Grove Pressa. 'Više od trećine večernjeg informativnog programa ozbiljnih mreža ABC, CBS i NBC bilo je cijeli tjedan nakon smrti posvećeno Jacksonu...' piše u knjizi Randall Sullivan, potvrđujući histeriju koja je tih dana trajala u Americi, kada je pjevač napustio svijet uoči svog velikog comebacka, pedeset sepektakularnih koncerata kojima je namjeravao popraviti uništeni imidž i spasiti se od bankrota. Dugogodišnji novinar i više od dvadeset godina urednik uglednog Rolling Stonea, s tri godine odmaka sada sažima život zvijezde na temelju sjećanja i iskaza njegovih odvjetnika, poslovnih suradnika, menadžera i savjetnika Michaelove majke, zakonske skrbnice njegovih troje djece.

Najskuplji spot u povijesti - 'Thriller'

On opisuje Jacksonovo djetinjstvo koje to nikada nije bilo, zvjezdane trenutke slave, kada je nastajao najskuplji videospot u povijesti 'Thriller' a za promoviranje albuma 'HIStory' trošeno 30 milijuna dolara, besmislene estetske operacije, posljednje četiri godine mučne odiseje od sudnice do sudnice i jednako mučne posthumne borbe njegove majke i nekih članova obitelji oko skrbništva nad troje djece i nasljedstva, koje je nakon pjevačeve smrti dramatično naraslo. Michael Jackson se i materijalno iskupio vlastitom smrću, sugerira Sullivan. To je portret čovjeka koji je od najranijeg djetinjstva bio pod reflektorima i u žiži zanimanja, ali uvijek usamljen, hipohondričan, zaigran i slomljena duha nakon turobnog procesa zbog navodne obljube maloljetnika, nakon čega je napustio Neverland i tumarao Bahrainom i Irskom, što mu je donijelo samo nove nevolje i sve veću ovisnost o lijekovima, sve tanji džep. Randall Sullivan ne ulazi samo u njegovu obitelj, nego i u ložnicu, tvrdeći da je bio i umro kao djevac, unatoč kratkom braku s kćeri Elvisa Presleyja, Lisom, dvoje djece koju je dobio u grotesknom braku, paravanu za 'rentiranje' maternice medicinske sestre Debie Rowe i trećem djetetu od surogat majke, jedne meksičke (također) medicinske sestre.

Kritičar The New York Timesa Michiko Kakutani kaže da je Sullivanova knjiga zalud potrošeno vrijeme, jer u njoj nije napisano ništa što prosjećan obožavatelj lika i djela MJ-a već nije znao ili ne zna, dok Los Angeles Times knjigu opisuje kao 'intimni, duboko ljudski portret čovjeka s ovu i onu stranu života, čovjeka kontradikcije i kralja popa koji kraljuje i nakon svoga odlaska'.

Tupac Shakur

To je druga po redu knjiga o glazbenim zvijezdama Randalla Sullivana koji je cijeli svoj novinarski vijek pratio glazbenu scenu. U svojoj knjizi 'Labirint: Detektiv istražuje ubojstva Tupaca Shakura i Notoriousa B.I.G.-ja', on portretira dvojicu zavađenih repera, obojicu ubijenih u razmaku od samo nekoliko mjeseci krajem 1996. i početkom 1997. Poklonici repa zasigurno se sjećaju Shakura, jednog od najprodavanijih glazbenika sa 75 milijuna ploča, iako mu je bilo tek 27 godina kada ga je netko upucao. Kao i zvijezde hip hopa Istočne obale Notoriousa B.I.G.-ja, pravim imenom Christophera G. L. Wallacea, upucanog iz jurećeg automobila. Ubojicama jednog i drugog policija do danas nije ušla u trag, a Sullivan nagađa razloge tih brutalnih obračuna i opisuje repersku scenu devedesetih opterećenu drogom i nasiljem.

I dok su ove tri pop-ličnosti očekivan predmet interesa urednika Rolling Stonea i suradnika Men's Journala, magazina koji se bavi muškom modom, sportom, fitnessom i putovanjima, treća knjiga doista nema nikakvih spojnica s Michaelom Jacksonom i smaknutim reperima, nego s duhom, vjerom i čudesnim preobraćenjem koje je autor doživio u Međugorju. Rođen u ateističkoj obitelji, ovaj se istraživački novinar slučajno počeo baviti fenomenom čudesnih ukazanja Gospe, putujući Europom i Sjevernom Amerikom, te u Rimu saznao za malo mjesto u BiH, koje je, kako sam kaže, 'zauvijek promijenilo njegov život'. Postao je katolik, primio sve sakramente, a istražujući čudo u Međugorju u ljeto 1995. proveo je čak neko vrijeme u obitelji vidilice Mirjane Soldo, što je desetak godina kasnije rezultiralo naslovom 'Miracle Detective', knjigom o tome kako Katolička crkva istražuje čudesna ukazanja Djevice Marije i kako je sam autor pronašao vlastiti duhovni identitet. Knjiga za koju su neki rekli da je 'suviše pametna za vjernike, a suviše religiozna za pametne ljude', Sullivana je stajala uredništva u Rolling Stoneu, The New York Times odbio je napisati recenziju, a prijatelji su bili zatečeni njegovim iznenadnim preobraćenjem; zato je Oprah iskoristila priliku i naručila dokumentarnu seriju jednako naslovljenu za svoju TV-mrežu OWN. U njoj su Sullivan i neuroznanstvenica dr. Indre Viskontas putovali globusom od jednog do drugog mjesta Marijina ukazanja, pri čemu je Sullivan bio glas vjere, a Indre Viskontas glas racionalnog skepticizma.

I tako se Randall Sullivan nakon Međugorja sada vratio kontroverznom Michaelu Jacksonu, iscpljenom skandalima i vjerovanjem krivim ljudima. Michael je proizvod svijeta spektakla koji brutalno troši one koje stvara, poručuje u 'Nedodirljivima' Randall Sullivan, vjerujući da je osobno postigao ono što Michael Jackson nikada nije: mir u duši. Makar iz toga napravio mali spektakl u režiji Opre Winfrey