SARAJEVO FILM FESTIVAL

Michael Haneke kao inspiracija

22.08.2013 u 09:41

Bionic
Reading

Sarajevo Film Festival polako ulazi u završnicu, a u natjecateljskom programu očekuju nas još samo tri filma. U srijedu su prikazana dva - dugo očekivani bosanski 'Sa mamom', u kojem glumi Mira Furlan, i vrlo dobra austrijska 'Talea'

Bosanski redatelj Faruk Lončarević potvrdio je pred sarajevskom publikom status 'dečka koji obećava' snimivši solidnu dramu o umiranju koja djeluje kao da je nadahnuta Hanekeovim remek-djelom 'Ljubav'. Iako mladi redatelj teško može parirati slavnom uzoru, njegov je film u značajnoj mjeri uspio dočarati mučnu svakodnevnicu četveročlane obitelji koja se teško nosi s majčinom smrtnom bolešću.

Jasna (Mira Furlan) je ugledna doktorica koja je prije osam godina teško oboljela pa kad sazna za svoje najnovije nalaze, posve joj je jasno da je smrt došla po svoje. Svjesna skorog kraja, svoju gorčinu i bijes počinje iskaljivati na najbližima, starijoj kćeri, umjetnici Berini odlična Marija Pikić) i suprugu Mladenu (Branko Đurić). Život s voljenom mamom posljednjih dana njenog života jedva da je podnošljiv. Šutljiva i povučena Berina strahuje da će i sama oboljeti i pronalazi utočište u praznovjerju, svojim umjetničkim ritualima i brižnom novom ljubavniku, dok Mladen, kojega supruga kažnjava zbog preljuba za koji ga sumnjiči, jedva izlazi na kraj s tugom, očajem i usamljenošću.

Većinom fokusiran na životne detalje i emocionalna stanja likova, Lončarević ipak nije uspio u potpunosti pobjeći od povremene patetike i pretjerivanja, za što je dobar primjer poprilično neuvjerljiva i dramaturški neopravdana bolnička scena demonstracije moći Jasnine sestre (Sanja Vejnović) nad mladim medicinskim sestrama. Također, redatelju moramo zamjeriti to što je neke likove posve zaboravio, a neke toliko zanemario da uopće nije jasno zbog čega ih je uopće uveo u priču (npr. Berinina mlađa sestra). Ukratko, filmu bi svakako dobro došlo još malo dramaturškog peglanja. Bez obzira na to, Lončarević se pokazao kao relativno zanimljiv autor čiji novi film s nestrpljenjem treba očekivati.

Sa mamom' je bosanskohercegovačko-njemačko-slovenska koprodukcija, a zanimljivo je da su čak dvije velike uloge pripale hrvatskim glumicama - Miri Furlan u teškoj i poprilično odbojnoj ulozi umiruće Jasne i Sanji Vejnović u bljedunjavoj ulozi njene sestre. No prava zvijezda filma ipak je sjajna mlada glumica Marija Pikić koja je svoj talent već pokazala u filmu 'Djeca' Aide Begić.

Pod utjecajem velikog austrijsko-francuskog redatelja Hanekea nastao je i drugi film prikazan u srijedu u sklopu natjecateljskog programa. Riječ je o debitantskom filmu 'Talea' austrijske redateljice Katharine Mückstein, Hanekeove učenice. Mlada redateljica inteligentno analizira kompleksan odnos kćeri tinejdžerice i njene biološke majke koje gotovo da se ni ne poznaju.

Foršpan filma 'Talea'

Jasmin je usamljena i neprilagođena tinejdžerica koja čezne za ljubavi i razumijevanjem. Vjeruje da bi ih mogla dobiti od svoje biološke majke Eve, zgodne plavuše koja je upravo puštena iz zatvora i nije se u stanju suočiti s izazovima majčinstva. Jasmine, koja se unutar udomiteljske obitelji u kojoj živi osjeća neprihvaćeno, u mogućem odnosu s biološkom majkom vidi svoje jedino čvrsto uporište, no Eva je poprilično hladna i nezainteresirana. Kad se upute na zajednički izlet, Jasmine uživa u slobodi koju joj neodgovorna majka omogućava - puši svoju prvu cigaretu, pije alkohol, šminka se - no uskoro spozna da ta sloboda ima i svoje naličje kad majka upozna privlačnog Stephana i ponovo, makar nakratko, 'napusti' Jasmine.

Tipičnim distanciranim austrijskim pristupom odlikuje se ova, u osnovi dirljiva, priča o sazrijevanju zatvorene, šutljive i prestrašene tinejdžerice koja je doživjela svojevrsnu katarzu pa može jača nastaviti dalje. Poetična 'Talea' jedan je od vrhunaca za sada sasvim solidnog natjecateljskog programa SFF-a.