HM BEND FLESH:

'Metal je uvijek tu, bez obzira na trendove'

28.02.2014 u 10:50

Bionic
Reading

Uoči metal partyja Valhalla zakazanog za subotu 1. ožujka razgovarali smo sa zagrebačkim heavy metal bendom Flesh koji promovira novi album nazvan jednostavno 'Flesh'

Tradicija metal partyja je započeta u kultnom metal baru Runa, a zbog velikog interesa preselio se u bar Dobar zvuk, zatim u klub Željezničar i sada na novu lokaciju – u klub Močvara. Novi Valhalla party očekuje nas u subotu 1. ožujka, kad će nastupiti bendovi: Art Knockout (Judas Priest tribute band – Rijeka), Flesh (heavy metal – Zagreb), Post-Coital Silence (alter-pop/metal – Zagreb) i LIV (speed/thrash Metal – Zagreb).

S pjevačem/basistom Rökindjom iz Flesha popričali smo o novom albumu, planovima, metalu i glazbi općenito.

Predstavite nam u kratkim crtama bend i njegove članove.

Bok, mi smo metal power trio i sviramo hevijanu; Miha na bubnjevima, Mötej na gitari i Rökindja na basu i za mikrofonom.

Prije ste se zvali FüllThröttle, a sad Flesh. Kako ste se odlučili za to ime?

Staro ime smo uzeli davno, prema kultnoj igrici LucasArtsa, a s vremenom smo otkrili da hrpa bendova i izvođača raznih žanrova već ima to ime i odlučili smo se za novo. S obzirom da nam se jedna pjesma zove 'Flesh&Blood', a i sama riječ se često pojavljuje u tekstovima, Flesh nam je bio najbolji mogući izbor.

Recite nam nešto o vašem prvijencu.

Naš prvi album je rezultat ustrajnog rada otkad smo prvi put uzeli instrumente u ruke, pa sve do danas. Sve smo radili sami, od glazbe i tekstova, do snimanja i produkcije.
Kako se stanka od dvije godine odrazila na vaš glazbeni izraz?

Nikako! Naš glazbeni izraz je ostao isti, dakle heavy metal od početka do kraja!



Koji su vaši glazbeni utjecaji? Otkud crpite inspiraciju za pjesme? Kakva je tematika?

Glazbeni utjecaji su nam bendovi koje slušamo iz raznih podžanrova metala, no uglavnom je to klasični heavy metal. Inspiracija ima svoje čudne puteve i načine, a s obzirom da stvaramo glazbu kakvu slušamo, vjerojatno dolazi iz tog obožavanog svijeta metala! Tematika nam je raznolika, uglavnom s dodatkom sci-fi/fantasyja, tako da smo prema tim elementima smislili cover albuma.
316768,313439,317786,314266Ima li kakvih promjena unazad nekoliko godina u odnosu domaćih medija prema metalu?

Ima, i to uglavnom pozitivnih. Portali koji nisu vezani za glazbu su počeli pisati članke i izvještavati o sceni i bendovima koji nisu dio mainstreama, pa tako i o metalu, što prije nije bio slučaj.

Kako ocjenjujete domaću mainstream scenu? Što mislite o glazbenom ukusu većine stanovnika Lijepe Naše?

Domaća mainstream scena je krojena prema trenutnim ukusima stanovnika Lijepe Naše, tu nema ništa novoga. To su standardne pop pjesme prožvakane tisuću puta, samo s okusom vremena i trendova. U devedesetima su imale elektro štih, danas imaju tamburica štih... Radi se ono što se može najbolje prodati, oni ipak, za razliku od nas, žive od glazbe. Mi koji nismo dio toga svoju glazbu ne moramo kompromitirati tzv. radio friendly ukusima... ali zato i nemamo para!

Izdvojite neki zanimljiv događaj sa svojih nastupa! Kako vidite domaću rock scenu kod nas i kakav je tu položaj metala?

Domaća rock scena dosta pati od tog radio friendly sindroma, tako da većina izvođača spada u famozni pop-rock, žanr koji u nas sustavno pokušava živjeti i osuđen je na granicu između mainstreama i undergrounda - nisu dovoljno pop za šire mase, a nisu dovoljno tvrdi za rock publiku. Položaj metala je odličan i užasan. Odličan jer, kao što sam spomenuo, ne moramo stvarati glazbu prema tuđim ukusima, a užasan jer smo premalo tržište za takvu glazbu.

Može li se živjeti od metala? Nadate li se možda inozemnoj karijeri?

Većina inozemnih srednje velikih bendova teško živi od metala, tako da tu para nema, nit' im se treba nadati. Ima i jednostavnijih načina za zaraditi novac! Inozemna karijera... da, bilo bi lijepo više svirati vani u svakom slučaju.

Metal je poznat po svojoj jakoj fanovskoj bazi. Što je vas privuklo tom žanru? Zašto vam se sviđa? Jesu li i fanovi danas drukčiji?

Metal postoji zadnjih četrdesetak godina i uvijek je bio ekstreman i bitno drukčiji od svega ostaloga, tako da je zbog tih, a i drugih razloga, uvijek imao zagrižene fanove, a mislim da se to do dan danas nije promijenilo. Metal je uvijek tu, bez obzira na trendove. S vremenom se glazba mijenja, a mislim da ne postoji žanr glazbe s toliko podžanrova, ima faze veće i manje popularnosti, ali je uvijek tu.

Koje ste nove glazbenike/bendove zamijetili? Čiji koncert planirate vidjeti ove godine?

Bendovi koje slušamo uglavnom već imaju više albuma iza sebe, ali mogli bismo spomenuti Hell, koji je uvjetno rečeno 'nov', i Ghost. Od koncerata teško je reći, njih je sve više, para je sve manje, tako da bumo vidli, ne?

Što očekujete od koncerta u Močvari? Imate li neku poruku za čitatelje tportala?

Od svirke u Močvari očekujemo glasni metal, usku kožu i trzajne ozljede vrata, a čitateljima tportala poručujemo da dođu ovu subotu po porciju istog \m/.